Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Θρησκεία

Η Μονή Μεσοπύργου με την εξαιρετική θέα προς την Κοιλάδα του Αχελώου (φωτό)

Το Μοναστήρι δεσπόζει με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες! Στο χωριό Μεσόπυργο Άρτας, στην Κοιλάδα του Αχελώου, βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας της Θεοτόκου. O Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου κτίστηκε τον 18 αιώνα και έχει θαυμάσιες τοιχογραφίες. Δίπλα από το ναό βρίσκεται κτισμένη μια μικρή οχύρωση από την αρχαιότητα.

Όπως επισημαίνει η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου «Η εκκλησία είναι κτισμένη σε ένα λόφο πάνω από τον οικισμό με εξαιρετική θέα προς την Κοιλάδα του Αχελώου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σημείο όπου ήδη αυτό το είχαν λάβει υπόψη τους οι Αρχαίοι καθώς εδώ  έχει ήδη κτιστεί μια μικρή οχύρωση από την αρχαιότητα.

Η εκκλησία είναι κτισμένη πιθανότατα τον 18 αιώνα  ωστόσο κάποια στοιχεία μας δηλώνουν ότι ενδεχομένως στην ίδια θέση υπήρχε και παλαιότερο κτίσμα. Οι τοιχογραφίες της σύμφωνα με την επιγραφή που σώζεται χρονολογούνται στο 1781. Έχουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εικονογραφικό πρόγραμμα το οποίο όμως χρήζει συντήρησης και η υπηρεσία μας, η αρχαιολογική υπηρεσία Άρτας, θα κάνει με το λιγοστό προσωπικό που έχει ότι μπορεί. Στο Τέμπλο του Ναού, ο οποίος έχει κτισθεί  τον τύπο του Αθωνίτικου ή Αγιορείτικου,  υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποδηλώνουν μια προγενέστερη εκκλησία η οποία πιθανότατα να υπήρχε στον ίδιο χώρο.

Αυτό έχει να κάνει με κάποια σημεία του Τέμπλου τα οποία προέρχονται από μία παλαιότερη εκκλησία του 17 αιώνα προσαρμοστήκαν όμως στο ήδη υπάρχον τον 19 αιώνα. Πολύ σημαντικές είναι και οι τοιχογραφίες οι οποίες φέρνουν ανάγλυφα φωτοστέφανα οι ολόσωμο Άγγελοι  με σταμπωτό φυτικό διάκοσμο, Το εικονογραφικό πρόγραμμα έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία η οποία σχετίζεται με το βίο της Παναγίας καθότι όπως προανέφερα η εκκλησία είναι αφιερωμένη στο γενέσιον  της Θεοτόκου».
Φτάνοντας κανείς στο Μεσόπυργο και ατενίζοντας μπροστά του την πλατεία με τους καφενέδες γύρω - γύρω και τα επτά τεράστια αιωνόβια πλατάνια νοιώθει πως τούτο το σκηνικό τον υποδέχεται με κάτι δικό του, ξεχωριστό. Στις ταβέρνες υπάρχουν εκλεκτά τοπικά προϊόντα,  κρεατικά, χειροποίητα αλλαντικά και τυριά από ντόπιους παραγωγούς.
Ακριβώς κάτω από τον Μεσόπυργο απλώνεται μεγαλόπρεπα ο Αχελώος γεμάτος υποσχέσεις για πρωτόγνωρες συγκινήσεις. Μπορείς να τον διασχίσεις (το καλοκαίρι) με τα πόδια, μετρώντας τις ¨ αντιστάσεις¨ σου, να δοκιμάσεις την μοναδική εμπειρία να περάσεις απέναντι στο Καταφύλι (Θεσσαλική πλευρά) με το ¨καρέλι ή περαταριά¨ (βαγονέτο/καλάθι), που χρησιμεύει για το πέρασμα του ποταμού, να βουτήξεις στα δροσερά και καθάρια νερά του στις υπέροχες παραλίες, να ξαπλώσεις στις όχθες του, να αφεθείς και ν΄ ¨αγγίξεις¨ την λαμπρότητα  ενός κόσμου πράσινου και γαλάζιου που δημιούργησε ο ακούραστος περιηγητής στο χρόνο και στο χώρο, ο αρχαίος ποτάμιος θεός Αχελώος, ενώνοντας σ΄ αυτό το σημείο γενναιόδωρα, τις ¨ψυχές¨ τεσσάρων νομών.
Και, ποιος ξέρει, αποχαιρετώντας τον, μπορεί και να΄ χεις ακούσει τις σειρήνες - τις ¨κόρες¨ του, σύμφωνα με το μύθο- να συναγωνίζονται στο τραγούδι τις μούσες!.
Φωτογραφίες: Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Tags
Back to top button