Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η λίθινη πλάκα που απέδειξε την ιστορική ύπαρξη του Πόντιου Πιλάτου (φωτο)

Ήταν 18 Ιουνίου του 1961 όταν Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυπταν κατά τη διάρκεια ανασκαφής στην Καισάρεια, την πρώτη γραπτή μαρτυρία για το όνομα του Πόντιου Πιλάτου, του Ρωμαίου διοικητή της Ιουδαίας, που διέταξε τη Σταύρωση του Ιησού.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τότε μια λίθινη πλάκα, με διαστάσεις 20 επί 15 ιντσών, που έφερε την επιγραφή «Πόντιος Πιλάτος».

Εως τότε, το όνομα του Ποντίου Πιλάτου ήταν γνωστό μόνο μέσα από τα Ευαγγέλια και από το έργο του Ιουδαίου ιστορικού Ιώσηπου Φλάβιου, ο οποίος κατέγραψε τα γεγονότα στην ελληνική γλώσσα κατά τον πρώτο μετά Χριστόν αιώνα.

Μάλιστα, πολλοί ιστορικοί, πολέμιοι του Χριστιανισμού, είχαν αμφισβητήσει τη γνησιότητα της άνωθεν μαρτυρίας, υποστηρίζοντας πως ο Πόντιος Πιλάτος ήταν ένα φανταστικό πρόσωπο, που χρησιμοποιήθηκε για να στηρίξει τον «μύθο» περί Σταύρωσης και Ανάστασης του Ιησού.

Η επιγραφή της λίθινης πλάκας περιείχε τρεις γραμμές. Η πρώτη, ανέφερε τη λέξη «Τιμπέριους», προφανώς το όνομα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τιβέριου, που ηγεμόνευε της Ρώμης κατά την εποχή του Ιησού.

Η δεύτερη σειρά περιείχε τις λέξεις «Πόντιους Πιλάτους», ενώ η Τρίτη σειρά δεν κατέστη δυνατόν να αναγνωσθεί.

Αντίγραφο της λίθινης πλάκας εκτίθεται στον αρχαιολογικό χώρο της Καισάρειας

Tags
Back to top button