Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Η κατάργηση του αλατιού από τη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων κατά σχεδόν 20%

Η κατάργηση του αλατιού από τη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά σχεδόν 20%, σύμφωνα με νέα μελέτη, τη μεγαλύτερη του είδους της.

Έχει ήδη τεκμηριωθεί πώς η προσθήκη αλατιού στο φαγητό αυξάνει την πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Τώρα οι ειδικοί τεκμηρίωσαν ότι η μείωση ή η κατάργηση του αλατιού βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Στην έρευνά τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι δεν πρόσθεταν ποτέ αλάτι στο φαγητό είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή, μια καρδιακή πάθηση, σε σύγκριση με όσους έβαζαν αλάτι.

Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί ακανόνιστο και συχνά ασυνήθιστα γρήγορο καρδιακό ρυθμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, δύσπνοια και κόπωση. Τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αλάτι: Πως να μειώσετε «έξυπνα» την πρόσληψή του;

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη βρετανική βιοτράπεζα UK Biobank, η οποία περιλαμβάνει δείγματα 500.000 εθελοντών ηλικίας 40 έως 70 ετών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εξαιρέθηκαν όσοι είχαν ήδη διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια ή είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την έναρξη της έρευνας.

Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες οι οποίοι παρακολουθήθηκαν επί 11 χρόνια, έπρεπε να πουν πόσο τακτικά αλάτιζαν το φαγητό τους (ποτέ, σπάνια, μερικές φορές, συνήθως ή πάντα). Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως εκείνοι που δεν αλάτιζαν ποτέ το φαγητό, είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν κολπική μαρμαρυγή. Οι συμμετέχοντες που αλάτιζαν μερικές φορές το φαγητό τους, είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια.

«Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Αυτή η έρευνα είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση ότι θα μπορούσαμε όλοι να επωφεληθούμε από την τήρηση της κυβερνητικής σύστασης για κατανάλωση όχι περισσότερων από 6 γραμμάρια αλατιού την ημέρα – περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού», δήλωσε ο καθηγητής Τζέιμς Λέιπερ από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Άμστερνταμ στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, το μεγαλύτερο συνέδριο για την καρδιά στον κόσμο.

Tags
Back to top button