Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία του Γ. Κουλούρη: Δολοφονήθηκε από τις αλβανικές Αρχές στο Ελμπασάν - Τον «μπέρδεψαν» με λεωφορειοπειρατή

Ήταν Μάιος του 1999 όταν ο Γιώργος Κουλούρης έπεφτε νεκρός από τα πυρά της Αλβανικής Αστυνομίας, η οποία... τον πέρασε για λεωφορειοπειρατή. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο και κανείς δεν τιμωρήθηκε γι' αυτό το έγκλημα. 

Η συγκλονιστική υπόθεση της λεωφορειοπειρατίας που ξεκίνησε στο Κάτω Σχολάρι της Θεσσαλονίκης και έληξε τραγικά στο Ελμπασάν της Αλβανίας, τον Μάιο του 1999, ακόμα προκαλεί συγκίνηση, αλλά κι οργή στην οικογένεια του 38χρονου Γιώργου Κουλούρη, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά Αλβανών Αστυνομικών, όταν τον μπέρδεψαν με τον Αλβανό λεωφορειοπειρατή.

Σύμφωνα με τις “Δικογραφίες”, το παράπονο της οικογένειας του Γιώργου παραμένει αναπάντητο και χωρίς δικαίωση, καθώς, το ελληνικό Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, επισημαίνοντας ότι οι αλβανικές αρχές δεν επέτρεψαν την επέμβαση των Ελλήνων αστυνομικών, επέρριψε την αποκλειστική ευθύνη στην ηγεσία της αστυνομίας της γειτονικής χώρας.

Οι συγγενείς του Γιώργου Κουλούρη προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ωστόσο οι Αλβανοί έθεσαν την έρευνά τους στο αρχείο, δίχως να αποδοθούν ευθύνες για το θάνατο του άτυχου Έλληνα.

Το ιστορικό

Στις 29 Μαΐου 1999 ο 25χρονος Φλαμούρ Πίσλι επιβιβάστηκε σε λεωφορείο προς Θεσσαλονίκη από το χωριό Κάτω Σχολάρι και με το που ξεκίνησε, οδηγός και επιβάτες διαπίστωσαν έντρομοι ότι στις αποσκευές του είχε δύο χειροβομβίδες και ένα Καλάσνικοφ! Λεωφορειοπερατεία! Νέος προορισμός η Αλβανία, χώρα γέννησης του Πίσλι.

Για ποιο λόγο;

Ο Πίσλι, μετακόμισε από μικρός στο Κάτω Σχολάρι μαζί με τον μικρό αδελφό του Έντι και οι δυο τους δούλευαν για τον Θοδωρή Οργαντζίδη, κάτοικο του χωριού. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν καλά, όταν ο Έντι σχετίστηκε με τη γυναίκα του εργοδότη του και αυτή έμεινε έγκυος.

Για να μην μακρηγορούμε, η εξαφάνιση του έντρομου -προφανώς- Έντι οδήγησε τον Οργαντζίδη στο στήσιμο μιας απίστευτης πλεκτάνης, μαζί με τον συνέταιρό του, Σπύρο Παναγιώτου, εις βάρος του Φλαμούρ Πίσλι. “Φύτεψαν” καλάσνικοφ στο σπίτι που δούλευε ο Φλαμούρ και μετά από κατηγορίες εναντίον του ότι τα έκρυψε αυτός, ο Αλβανός συνελήφθη και φυλακίστηκε, όπου δέχθηκε σεξουαλική κακοποίηση.

Μετά την αποφυλάκισή του η ζωή του είχε καταστραφεί, καθώς στην πατρίδα του όλοι όσοι γνώριζε του γύρισαν την πλάτη και τον έδιωξαν, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην Ελλάδα. Κι εδώ όμως δεν τα βρήκε όπως περίμενε και η απογοήτευσή του τον οδήγησε στο σχεδιασμό της λεωφορειοπειρατείας.

Οι απαιτήσεις του θα ήταν 50εκ. δραχμές από την Ελλάδα και 3 Καλάσνικοφ που θα αποδείκνυαν, όπως πίστευε, την αθωότητά του, θεωρώντας ότι αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος να δικαιώσει το όνομά του. Όταν θα έφτανε στη Θεσσαλονίκη, με τα χρήματα και τα όπλα, θα απαιτούσε τη σύλληψη αυτών που τον έβαλαν άδικα, όπως υποστήριζε, στη φυλακή.

Και κάπως έτσι έγινε η λεωφορειοπειρατεία. Σε όλο το ταξίδι ο Πίσλι κρατούσε μία απασφαλισμένη χειροβομβίδα, την οποία πέταξε από το παράθυρο λίγο μετά την Κοζάνη και αφού είχε πάρει τα 50εκ. δραχμές από την ελληνική αστυνομία, τα οποία μέτρησε ο Γιώργος Κουλούρης.

Στο Ελμπασάν της Αλβανίας το λεωφορείο σταμάτησε αναγκαστικά γιατί η αλβανική αστυνομία είχε κλείσει το δρόμο με δύο νταλίκες. Ο 25χρονος Αλβανός αρνήθηκε να παραδοθεί στους αστυνομικούς που είχαν περικυκλώσει το λεωφορείο και αυτοί λόγω ανικανότητας και έλλειψης εμπειρίας σε χειρισμούς τέτοιων καταστάσεων, άνοιξαν πυρ προκαλώντας πανικό.

Μέσα στον χαμό, ο Γιώργος Κουλούρης που ήταν όμηρος προσπάθησε να ξεφύγει, άνοιξε την πόρτα του λεωφορείου να βγει, αλλά ένας Αλβανός αστυνομικός τον πυροβόλησε και τον σκότωσε πιστεύοντας ότι είναι ο λεωφορειοπειρατής, τον οποίο σκότωσαν λίγο αργότερα…

Οι τηλεοπτικές “Δικογραφίες” στον Σκάι (2017), είχαν αναδείξει, την συγκλονιστική υπόθεση της λεωφορειοπειρατίας, το 1999.

Tags
Back to top button