Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Η γη κόπηκε στα δύο – Βουνά και ποτάμια άλλαξαν θέση»: Ο φονικότερος σεισμός της ανθρωπότητας

Toν χειμώνα του 1556 σημειώθηκε ο πιο καταστροφικός σεισμός στην ανθρώπινη ιστορία. Αν και κράτησε μόλις μερικά δευτερόλεπτα, ισοπέδωσε βουνά και υπολογίζεται ότι κόστισε τη ζωή σε 840.000 ανθρώπους.

Το μέγεθος του σεισμού ήταν περίπου 8 με 8,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Σαντζί της Κίνας.

Αν και δεν ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, έπληξε πυκνοκατοικημένη περιοχή, γι’ αυτό και τα θύματα ήταν τόσα πολλά….

Το μέγεθος του σεισμού ήταν περίπου 8 με 8,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Σαντζί της Κίνας….

Ο σεισμός χτύπησε το βράδυ ενώ οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί.

Επίκεντρο ήταν η κοιλάδα του ποταμού Ουέι, όπου βρίσκονταν οι πόλεις Χουασιάν, Βεϊνάν και Χουαγίν. Το 60% του πληθυσμού αφανίστηκε εκείνη την ημέρα και σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν έως και 300 μίλια μακριά.

Μάλιστα, καταστράφηκε και ένα κομμάτι από το πέτρινο δάσος της επαρχίας Λουνάν Γι….

Αμέσως μετά ξέσπασαν πυρκαγιές, πλημμύρες και κατολισθήσεις, ενώ στο έδαφος σχηματίστηκαν ρωγμές βάθους 20 μέτρων.Επίκεντρο ήταν η κοιλάδα του ποταμού Ουέι, όπου βρίσκονταν οι πόλεις Χουασιάν, Βεϊνάν και Χουαγίν….

Οι Κινέζοι περιέγραφαν την καταστροφή ως εξής: «Βουνά και ποτάμια άλλαξαν θέση και δρόμοι καταστράφηκαν. Σε κάποιες περιοχές, το έδαφος σηκώθηκε και σχηματίστηκαν λόφοι, ενώ σε άλλες το έδαφος υποχώρησε και δημιουργήθηκαν κοιλάδες. Σε άλλες περιοχές η γη κόπηκε στα δύο και οι ρεματιές εξαφανίστηκαν.

Καλύβες, σπίτια, ναοί και τείχη κατέρρευσαν ξαφνικά». Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής, τότε, έμεναν σε σπηλιές σε μεγάλο υψόμετρο, οι οποίες κατέρρευσαν με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκεί χιλιάδες άνθρωποι….

Οι περισσότεροι άνθρωποι που σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα καταπλακώθηκαν από τα πέτρινα κτίρια. Για το λόγο αυτό, τα επόμενα χρόνια έφτιαχναν τα σπίτια τους από μπαμπού και ξύλο, ώστε να είναι ανθεκτικά στις σεισμικές δονήσεις…

Ο σεισμός του 1556 ήταν ο λόγος που οι Κινέζοι άλλαξαν τα υλικά που χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή κτιρίων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα καταπλακώθηκαν από τα πέτρινα κτίρια.

Για το λόγο αυτό, τα επόμενα χρόνια έφτιαχναν τα σπίτια τους από μπαμπού και ξύλο, ώστε να είναι ανθεκτικά στις σεισμικές δονήσεις….

Tags
Back to top button