Ένα από τα πιο περίεργα έργα της Βασιλικής Βιβλιοθήκης της Στοκχόλμης, αλλά και του κόσμου ολόκληρου, είναι ένας υπερογκωδέστατος νομικός κώδικας, ο Codex Gigas, ευρέως γνωστός με το θρυλικό όνομα «Βίβλος του Διαβόλου».
Ο Κώδικας αυτός θεωρείται ως το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χειρόγραφο του κόσμου. Ονομάζεται, επίσης, «Βίβλος του Διαβόλου» εξαιτίας μια τεράστιας απεικόνισης του Σατανά στο εσωτερικό του, αλλά και του θρύλου που το περιβάλλει εδώ και αιώνες.
Σύμφωνα με την παράδοση, η ιστορία αυτού του σπάνιου και μοναδικού χειρόγραφου, που είναι γραμμένο καλλιγραφικότατα, είναι εξίσου σπάνια και μοναδική.
Κάποτε, στις αρχές του 12ου αιώνα, στο Μοναστήρι του Podlazice της Βοημίας, ένας Βενεδικτίνος μοναχός καταδικάστηκε σε θάνατο ως αιρετικός. Η εκτέλεσή του θα γινόταν κιόλας την επόμενη ημέρα, εκτός αν κατόρθωνε να αντιγράψει μέσα σε μια νύχτα ολόκληρο τον Κρατικό Νομικό Κώδικα, οπότε η θανατική ποινή του θα μεταβαλλόταν σε ισόβια δεσμά.
Οι δικαστές, λοιπόν, φρόντισαν να εφοδιαστεί ο μελλοθάνατος με όλη την απαραίτητη γραφική ύλη, αν και γνώριζαν εκ των προτέρων ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να καταφέρει μέσα σε μια νύχτα να αντιγράψει ένα τόσο ογκώδες έργο.
Ωστόσο, ο δύστυχος καλόγερος στρώθηκε αμέσως στη δουλειά. Ύστερα από λίγο και αφού συνειδητοποίησε ότι ματαιοπονούσε και ότι του κάκου παιδευόταν, αποφάσισε να επικαλεστεί τη βοήθεια των καταχθόνιων δυνάμεων.
Πραγματικά, παρουσιάστηκε μπροστά του ο ίδιος ο Σατανάς, ο οποίος του υποσχέθηκε την αμέριστη συνδρομή του, αρκεί ο Βενεδικτίνος μοναχός να του παραχωρούσε την ψυχή του.
Ο μοναχός αποδέχτηκε τους όρους του απόκοσμου συμβολαίου κι έτσι, την άλλη μέρα, χάρις στη συνέργεια του Σατανά, παρουσίασε ενώπιον των κατάπληκτων μοναχών και δικαστών ολόκληρο τον Κώδικα αντιγραμμένο, φιλοτεχνημένο και διακοσμημένο καλλιτεχνικά.
Από τότε, ο Codex Gigas έγινε περισσότερο γνωστός ως «Βίβλος του Διαβόλου» και εικάζεται ότι η επισφράγιση της μεταξύ τους συμφωνίας αποτυπώνεται στην περίφημη απεικόνιση του Σατανά, που θεωρείται αυτοπροσωπογραφία του και πολλοί φρονούν ότι την πρόσθεσε μόνος του ο κακοποιός δαίμων, ως την χαρακτηριστική υπογραφή του σε εκείνον τον υπερφυσικό διακανονισμό.
Πάντως, μεταγενέστερες δοκιμές για την αναπαραγωγή του ίδιου εκείνου κολοσσιαίου έργου απέδειξαν ότι θα χρειάζονταν τουλάχιστον πέντε χρόνια ασταμάτητης γραφής, για να ολοκληρωθεί από ένα μόνο άτομο, χωρίς να συνυπολογιστούν, φυσικά, η καλλιγραφία και οι απεικονίσεις.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΜΠΟΥΚΕΤΟ», στις 14/08/1932…