Καθώς η γρίπη και άλλες ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση και τον φετινό χειμώνα, αν έχετε αρρωστήσει είναι πιθανό να μην έχετε όρεξη να φάτε, αλλά είναι απαραίτητο να παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για ταχύτερη και καλύτερη ανάρρωση.
Μερικά από τα συμπτώματα που προκαλεί η γρίπη είναι η αναγούλα, ο εμετός και η διάρροια, τα οποία σίγουρα θα σας δυσκολεύουν να τρώτε κανονικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην παραλείπετε γεύματα, όπως και να μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό και υγρά για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.
Αν έχετε πυρετό υπάρχει κίνδυνος να αφυδατωθείτε, γι’αυτό, ακόμη κι αν είναι δύσκολο μερικές φορές, πρέπει να πίνετε αρκετό νερό. Εκτός από το νερό μπορείτε να πίνετε και ηλεκτρολύτες ή και κάποιο τσάι με μέλι.
Τι να τρώτε για γρήγορα ανάρρωση από την γρίπη
Σούπα κοτόπουλο
Η κοτόσουπα θεωρείται παραδοσιακά ως ένα καλό φαγητό όταν αισθάνεστε άρρωστοι. Αν και λείπουν επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τις θεραπευτικές του ιδιότητες, μπορεί να είναι εύκολο να το στομαχίσετε όταν είστε κάτω από τις καιρικές συνθήκες.
Ο ζωμός κοτόπουλου παρέχει τα υγρά που χρειάζεστε για την πρόληψη της αφυδάτωσης. Το κοτόπουλο μας δίνει πρωτεΐνη και ψευδάργυρο. Αν την έχετε μαγειρέψει με καρότα, τότε είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, ενώ το σέλινο και τα κρεμμύδια σας παρέχουν βιταμίνη C.
Σκόρδο
Το σκόρδο, πέρα από τη γεύση που δίνει στα φαγητά μας, είναι γνωστό και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Μια μελέτη – ανασκόπηση του 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σκόρδο έχει αντιικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης ιογενών λοιμώξεων ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τροφές με βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, αλλά συμβάλλει επίσης στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της λοίμωξης από γρίπη και COVID-19 και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.
Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι τα ψάρια, όπως ο σολομός, το γάλα και κάποιοι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα.
Γιαούρτι
Υγεία: Οι ευεργετικές ιδιότητες του προϊόντος που παράγουν οι μέλισσες... και δεν είναι το μέλι
Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή προβιοτικών, δηλαδή των καλών βακτηρίων που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα προβιοτικά, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα της γρίπης σε μερικούς ανθρώπους.
Φρούτα και λαχανικά με βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Πέρα φυσικά από τα πορτοκάλια, οι κόκκινες και οι πράσινες πιπεριές είναι πλούσιες σε αυτήν τη βιταμίνη, όπως και το μπρόκολο, τα ακτινίδια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ.
Μπαχαρικά
Η προσθήκη ορισμένων μπαχαρικών στη διατροφή σας, όπως το τζίντζερ και ο κουρκουμάς, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, καθώς περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη διάλυση της συμφόρησης.
Μπορείτε να τα προσθέσετε είτε στο τσάι σας, είτε στη σούπα σας. Οι καυτερές πιπεριές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον καθαρισμό των ιγμορείων και στην ανακούφιση της συσσώρευσης βλέννας.
Ποια φαγητά να αποφεύγετε όταν έχετε γρίπη
Αν είστε άρρωστοι και είστε στην φάση της ανάρρωσης, τότε μείνετε μακριά από το αλκοόλ. Αν παίρνετε κάποιο φάρμακο για την ίωση, το αλκοόλ είναι πιθανό να επηρεάσει τη δράση του, ενώ συμβάλλει και στην αφυδάτωση του σώματος.
Αν ανάμεσα στα συμπτώματα που σας έχει προκαλέσει η γρίπη είναι ο εμετός και η διάρροια, τότε είναι σημαντικό να αποφύγετε λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να χωνευτούν και να παρατείνουν τα συμπτώματα.
Το ίδιο ισχύει και για τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη, όπως γλυκά κα αναψυκτικά, και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, δηλαδή τα έτοιμα γεύματα και τα φαστ φουντ.
Περιορίστε, επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα με την πέψη της λακτόζης.