Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να ξεφλουδίζετε φρούτα και λαχανικά πριν τα πλύνετε

Με ορισμένα μικρόβια, όπως η σαλμονέλα, αρκεί μια μικρή ποσότητα σε ανεπαρκώς μαγειρεμένη τροφή, για να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Και μόνο μια μικρή μπουκιά φαγητού με τοξίνη αλλαντίασης μπορεί να προκαλέσει παράλυση, ακόμη και θάνατο.

Δυστυχώς, πολλοί κάνουν ένα μεγάλο λάθος με τα φρούτα και τα λαχανικά, που θα μπορούσε να τους θέσει σε κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), και με πληροφορίες από ,, , , και .

Ποτέ μην ξεφλουδίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα πλύνετε

Αν και μπορεί να θέλετε να απολαύσετε γρήγορα τα φρούτα και τα λαχανικά, το ξεφλούδισμα τους πριν τα πλύνετε είναι πάντα κακή ιδέα, λέει το CDC.

Όταν ξεφλουδίζετε ένα λαχανικό ή ένα κομμάτι φρούτου που δεν έχει πλυθεί, μπορεί να μεταφέρετε βακτήρια από το εξωτερικό του απευθείας στην σάρκα που πρόκειται να καταναλώσετε.

Πέντε ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά για απώλεια βάρους

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά συγκαταλέγονται στις ομάδες τροφίμων που συχνά προκαλούν τροφική δηλητηρίαση

Παρά την άξια φήμη τους ότι είναι υγιεινά, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να παρουσιάσουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία εάν δεν προετοιμαστούν σωστά. Μάλιστα, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων “ενόχων” σε τροφιμογενείς ασθένειες από Salmonella, E. coli και Listeria κάθε χρόνο.

Ορισμένες μέθοδοι καθαρισμού μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

Αν και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά το πλύσιμο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών με τρεχούμενο νερό πριν από την κατανάλωσή τους, υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι καθαρισμού που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

«Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πορώδη τρόφιμα. Τα σαπούνια και τα οικιακά απορρυπαντικά μπορούν να απορροφηθούν από αυτά και, παρά το καλό ξέβγαλμα, μπορεί να σας αρρωστήσουν», προειδοποιεί ο FDA.

Ορισμένα μέρη στα πλυμένα φρούτα και λαχανικά πρέπει να αποφεύγονται

Ακόμα κι αν τα έχετε καθαρίσει καλά, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν μέρη σε φρούτα και λαχανικά που μπορεί να θέλετε να αποφύγετε.

Τόσο το CDC όσο και ο FDA συνιστούν να κόψετε τα μέρη των φρούτων ή των λαχανικών που φαίνεται να έχουν αλλοιωθεί με κάποιο τρόπο. “Τα χτυπήματα και τα εκδορές στην φλούδα μπορεί να επιτρέψουν την είσοδο παθογόνων σε ένα φρούτο ή λαχανικό και τα κατεστραμμένα προϊόντα συνήθως χαλούν πιο γρήγορα”, εξήγησε σε συνέντευξή της η Rebecca Dittmar, συντονίστρια του προγράμματος διαχείρισης και προστασίας τροφίμων στο Texas A&M University College of Agriculture & Life Sciences.

Tags
Back to top button