Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Για πρώτη φορά ακούστηκε η φωνή του Τυραννόσαυρου Rex μετά από 66 εκατ. χρόνια!

Τη «φωνή» του τυραννόσαυρου ρεξ, ενός εκ των πιο μεγάλων δεινοσαύρων που έζησαν στη Γη, αναβίωσε η καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του πανεπιστημίου του Τέξας Τζούλια Κλαρκ.

Ενώ, όμως, όλοι θα περίμεναν - βάσει κυρίως των κινηματογραφικών «εμφανίσεων» του τυραννόσαυρου - η φωνή του να είναι δυνατή η αλήθεια διαψεύδει τις προσδοκίες.

Σύμφωνα με την Τζούλια Κλαρκ η φωνή του ήταν αρκούντως τρομακτική. 
Όπως φαίνεται στο βίντεο από το ντοκιμαντέρ του BBC ο τυραννόσαυρος έβγαζε έναν υπόκωφο ήχο που, όμως, έκανε το έδαφος να δονείται.

Οι δεινόσαυροι είναι οι πρόγονοι των πουλιών και έχουν στενή συγγένεια με τους κροκόδειλους και τους αλιγάτορες οπότε η καθηγήτρια Παλαιοντολογίας χρησιμοποίησε δείγματα από αυτά τα είδη για να δημιουργήσει έναν ήχο που κατά την εκτίμησή της θα έμοιαζε με αυτόν του τυραννόσαυρου.

Η ίδια εξήγησε ότι πιθανότατα ο τυραννόσαυρος δεν θα χρειαζόταν να ανοίξει το στόμα του για να βγάλει αυτή τη «φωνή» καθώς στα πουλιά και τα ερπετοειδή η παραγωγή ήχου με κλειστό στόμα είναι συνήθης.

Πρόσθεσε, δε, ότι το τρέμουλο ίσως είχε τόσο χαμηλή συχνότητα ώστε τα υπόλοιπα είδη πρώτα να ένιωθαν και στη συνέχεια να άκουγαν τον τυραννόσαυρο.

Tags
Back to top button