Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Φαράτσι: Το χωριό της Κρήτης που ερημώθηκε εξαιτίας μιας βεντέτας (βίντεο)

Η λέξη βεντέτα προέρχεται από το ιταλικό vendico, που σημαίνει εκδίκηση. Ως βεντέτα ορίζεται, η αλληλοεξόντωση οικογενειών, που βρίσκονται σε διαμάχη για διάφορους λόγους, κυρίως για λόγους τιμής, ή για κτηματικές διαφορές. Η τακτική της αυτοδικίας υιοθετήθηκε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά κυρίως στην Κρήτη άντεξε τόσα χρόνια και με τόση ένταση.

Σύμφωνα με τη Μηχανή του Χρόνου, πολλές είναι οι οικογένειες που «εξοντώθηκαν» για μια βεντέτα.

Συγκλονιστική είναι ιστορία του χωριού Φαράτσι Ρεθύμνου, που ερήμωσε στην κυριολεξία. Η «Μηχανή του Χρόνου» βρέθηκε το 2007 ανάμεσα στα ερειπωμένα σπίτια. Τότε ζούσαν εκεί μόνο τρεις άνθρωποι. Όλοι τους υπερήλικες. Ήταν οι μόνοι που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό. Οι άλλοι έφυγαν για να μην αλληλοσκοτωθούν.

Το εφιαλτικό σκηνικό στήθηκε μέσα σε λίγα χρόνια. Όλα ξεκίνησαν από ένα παιδικό παιχνίδι.

Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Ρέθεμνος, το 2018, 0 Κώστας Σιγανός ήταν ο μόνος κάτοικος στο Φαράτσι Μυλοποτάμου.

Το χωριό ερήμωσε γιατί υπήρχε ο φόβος βεντέτας πολλές δεκαετίες πριν, ωστόσο οι κάτοικοι έφυγαν για να πάνε να ζήσουν και σε μεγαλύτερες πόλεις.

Tags
Back to top button