Το αμφίψωμο είναι η ελληνική λέξη για το σάντουιτς, ένα φαγητό που λατρεύεται από μικρούς και μεγάλους.
Αποτελεί εύκολη λύση όταν δεν έχετε χρόνο για μαγείρεμα, αλλά και μια εναλλακτική επιλογή εάν θέλετε να φάτε κάτι διαφορετικό, με υλικά που εσείς θα επιλέξετε. Το σάντουιτς όπως το γνωρίζουμε σήμερα διαδόθηκε στην Αγγλία το 1762, από τον Τζον Μοντάγκου, τέταρτο κόμη του Σάντουιτς.
Ο θρύλος λέει, όπως και οι περισσότεροι ιστορικοί τροφίμων, ότι ο κόμης είχε πρόβλημα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια, γεγονός που τον οδηγούσε να περνάει ατελείωτες ώρες στο τραπέζι που έπαιζε χαρτιά. Κατά τη διάρκεια μιας μακράς παρτίδας ζήτησε από τους υπηρέτες στο σπίτι του να μαγειρέψουν και να του φέρουν κάτι που θα μπορούσε να φαγωθεί χωρίς να χρειαστεί να σηκωθεί από την καρέκλα του.
Η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα και το σάντουιτς «γεννήθηκε». Μάλιστα, του Τζον Μοντάγκου του άρεσε τόσο πολύ αυτό που έφαγε που, στη συνέχεια, το ζητούσε και το έτρωγε και σε άλλες ώρες της καθημερινότητάς του.
Το καινούριο πιάτο διαδόθηκε γρήγορα κι έγινε τόσο δημοφιλές στους κύκλους της καλής κοινωνίας του Λονδίνου που έλαβε τιμής ένεκεν το όνομα του κόμη. Το σάντουιτς ενσωματώθηκε στη συνέχεια σε σχεδόν όλες τις κουζίνες της Δύσης χάρη στην απλότητά του, την εύκολη προετοιμασία του, την ασφαλή μεταφορά του και την ατελείωτη ποικιλία στο περιεχόμενό του.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το ιστορικό πρώτο σάντουιτς, αυτό που κατανάλωσε ο κόμης δηλαδή, ήταν δύο φέτες ψωμί αλειμμένες με βούτυρο και μπέικον.