Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρχονται τα ρομπότ: Η Ε.Ε. αναζητά θεσμικό πλαίσιο για Τεχνητή Νοημοσύνη και ανδροειδή!

  • Το ρομπότ δε θα κάνει κακό σε άνθρωπο, ούτε με την αδράνειά του θα επιτρέψει να πάθει κακό ανθρώπινο ον.
  • Το ρομπότ πρέπει να υπακούει τις διαταγές που του δίνουν οι άνθρωποι, εκτός αν αυτές οι διαταγές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο νόμο.
  • Το ρομπότ οφείλει να προστατεύει την ύπαρξή του, εφόσον αυτό δεν συγκρούεται με τον πρώτο και τον δεύτερο νόμο.
Αυτοί είναι οι τρεις νόμοι της ρομποτικής, όπως τους περιέγραψε το 1942 ο γνωστός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμοφ. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν είναι επαρκείς… Στη θέσπιση κανόνων και την εισαγωγή κώδικα δεοντολογίας σχετικά με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάπτυξη ανδροειδών ρομπότ, σκοπεύουν να προχωρήσουν οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη ρύθμιση νομικών και ηθικών ζητημάτων που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Στόχος αυτής της κίνησης είναι να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο για τα ρομπότ που είτε ήδη έχουν αναπτυχθεί είτε θα γίνουν διαθέσιμα μέσα σε τουλάχιστον 10 χρόνια από τώρα. Για το λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές επιδιώκουν τη δημιουργία ενός πλαισίου το οποίο θα θέτει τις βάσεις κυρίως για την τήρηση των θεμελιωδών δεοντολογικών αρχών, ενώ ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει ορισμένες επιλογές πριν από την ευρεία είσοδο των ρομπότ στην καθημερινότητα των πολιτών. Αναφέρουν επίσης ότι αρχικά θα πρέπει να θεσπιστούν κοινές ευρωπαϊκές αρχές και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο προτού κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ προχωρήσει στη θέσπιση δικών του νόμων. Σημαντικό επίσης ζήτημα αποτελεί η ασφάλεια τόσο των ίδιων των χρηστών όσο και των προσωπικών τους δεδομένων. Ένα ακόμα ζήτημα που προκύπτει από την ανάπτυξη και εξέλιξη των ρομπότ είναι η αγορά εργασίας, αφού υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες σχετικά με την αντικατάσταση μεγάλου όγκου εργαζομένων από ανδροειδή. Όπως εκτιμάται, τα ρομπότ πιθανόν δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με αυτές που θα καταργήσει η χρήση τους, ωστόσο οι θέσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι υψηλής ειδίκευσης. Για το λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις που αφορούν στην τεχνητή νοημοσύνη ώστε η ανθρωπότητα να είναι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε πιθανό σενάριο.
Tags
Back to top button