Στο μέτωπο των συντάξεων μεταξύ των εναλλακτικών σεναρίων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο είναι οι κλιμακωτές περικοπές από 5% έως 20% (δηλαδή 10% κατά μέσο όρο) στις «προσωπικές διαφορές» που θα προκύψουν μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων με προστασία όσων λαμβάνουν έως 700 ευρώ. Οπως αναφέρει η Ημερησία με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο περιορισμός της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,6 δισ. ευρώ μετά το 2019 και αποφεύγονται οι οριζόντιες μειώσεις.
Παρόλο που μέχρι σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τηρεί δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, δηλώνοντας ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί κεντρικά και σε κάθε περίπτωση σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι για να «ρίξει» τον τελικό λογαριασμό (και τις περικοπές) κοντά στο 1,4 δισ. ευρώ, η ελληνική πλευρά «υπόσχεται» αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ τόσο από την αξιοποίηση της περιουσίας των πρώην Ταμείων όσο και από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το 2020. Σημειώνεται ότι για το 2017 το ΚΕΑΟ έχει προϋπολογίσει έσοδα σχεδόν 800 εκατ. ευρώ.
Πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέτει υπό αμφισβήτηση τις προβλέψεις για την πορεία των συνολικών εσόδων και την εισπραξιμότητα των εισφορών, η οποία εμφανίζεται ήδη σημαντικά μειωμένη και ζητά «σίγουρα» έσοδα και εμπροσθοβαρή μέτρα εξοικονόμησης δαπανών ακόμη και μέσω της μείωσης της Εθνικής Σύνταξης.
Για τον λόγο αυτό ετέθη, άλλωστε, το θέμα της εφάπαξ περικοπής της «προσωπικής διαφοράς» αντί της σταδιακής σε βάθος τριετίας ή ακόμη και πενταετίας και κλιμακωτής (ανάλογα με το ύψος της σύνταξης) μείωσης που αντιπροτείνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αξιώνοντας, ταυτόχρονα, «στοχευμένα αντισταθμιστικά μέτρα» στα οποία περιλαμβάνεται και η μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στο κόστος αγοράς φαρμάκων (μέτρο άμεσης απόδοσης).