Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα – Στο τραπέζι τα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Την Τρίτη θα ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές ώστε να συμφωνηθούν τα νέα μέτρα που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ότι οι όποιες ρυθμίσεις υπάρχουν θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω λιτότητα.

Δεδομένου ότι το πλαίσιο των μέτρων προσδιορίστηκε στο Eurogroup με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και τη μείωση των συντάξεων από το 2019, μέσω της σταδιακής κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, οι συζητήσεις θα εστιαστούν στο ύψος των πρόσθετων μέτρων και στα αντίμετρα της κυβέρνησης για να στηριχτούν άνεργοι και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Στο τραπέζι βρίσκονται η ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών της μισθωτής εργασίας, μαζί με το πακέτο των 3 δισ. ευρώ που θα προκύψει από δανεισμό, ώστε να δημιουργηθούν 100.000 εργασίας, όπως επίσης το αφορολόγητο και οι συντάξεις.

Στη συνάντηση που είχαν οι Κριστίν Λαγκάρντ και Άνγκελα Μέρκελ η συζήτηση επικεντρώθηκε από την κ. Λαγκάρντ στην ολοκληρωμένη λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, βάζοντας ως προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά.

Απο την πλευρά της η κ. Μέρκελ με την σειρά της πρότεινε μια λύση δύο σταδίων. Στην πρώτη μπορεί να ενεργοποιηθεί το μέτρο της αποπληρωμής του υπολοίπου της οφειλής της Ελλάδας προς το Ταμείο, με την χρήση των περίπου 11,5 δισ. ευρώ, που είναι τα κέρδη της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών από διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, τα οποία δεν κουρεύτηκαν από το PSI. Η παρέμβαση αυτή περιλαμβάνεται στα μεσοπρόθεσμα μέτρα της συνολικής πρότασης του ΕΜΣ για ελάφρυνση του χρέους που εγκρίθηκε στις 25 Μαΐου του 2016, αλλά είναι πολιτικά ανεκτή και από την Γερμανία και την Ολλανδία, που πιέζουν λόγω εκλογών να μην κάνουν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα.

Μετά τις γερμανικές εκλογές, η Γερμανία μπορεί να συζητήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος νωρίτερα από το 2018 ώστε να γίνει η έκθεση βιωσιμότητας από το Ταμείο και να ενταχθεί πλήρως στο πρόγραμμα πριν από το τέλος του 2017.

Ο Πολ Τόμσεν από την πλευρά του «πετάει το μπαλάκι» στους Ευρωπαίους για συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους και επαναφέρει το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μία μέρα μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Πριν το ΔΝΤ φτάσει στη θέση να δεσμευτεί για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουμε την συζήτηση για τις πολιτικές και την ελάφρυνση χρέους, και πέρα από τη συζήτηση να έχουμε αξιόπιστες δεσμεύσεις τις οποίες θα εμπιστευόμαστε», είπε ο Ράις σε ενημέρωση δημοσιογράφων

Η περιγραφή των μέτρων για το χρέος πρέπει να γίνει αμέσως μετά τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αν η εφαρμογή τους γίνει αργότερα, διευκρίνισε.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε την επικοινωνία της Λαγκάρντ με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ την περασμένη Τρίτη, αλλά και ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε προσφάτως επικοινωνία και με τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την αξιολόγηση.

Ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι αποτελεί προϋπόθεση της συμμετοχής του Ταμείου η εκ των προτέρων δέσμευση και εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, παρόλο που αυτά θα εφαρμοστούν αργότερα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αποκάλυψε πως η Ελλάδα ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την τηλεφωνική επικοινωνία της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν την περασμένη Τρίτη, ενώ επιβεβαίωσε πως η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε προσφάτως επικοινωνία και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη αξιολόγηση.

Ερωτηθείς για το εάν έχει υπάρξει από το Ταμείο οποιαδήποτε μελέτη για τις επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, ο Τζέρι Ράις δεν απάντησε με σαφήνεια και αρκέστηκε να δηλώσει πως ήταν και παραμένει προτεραιότητα της Ελλάδος να μείνει στην ευρωζώνη και προτεραιότητα των άλλων χωρών της ευρωζώνης να τη διατηρήσουν σε αυτή.

Κυβέρνηση Τραμπ: Η Ελλάδα είναι θέμα της Ευρώπης

Νέα δεδομένα για την Ελλάδα δημιούργησε στην πρώτη συνέντευξή του ο νέος αμερικανός υπουργός οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν  δίνοντας τα πρώτα δείγματα πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal ο αμερικανός υπουργός χαρακτήρισε πρόβλημα της Ευρώπης την κρίση στην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ωστόσο ότι «συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ομολόγους μας και το ΔΝΤ για την επίλυσή του».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να προσφέρει κάλυψη στο ΔΝΤ ώστε να παραμείνει σταθερό στη σκληρή του θέση έναντι των έντονων γερμανικών πιέσεων για τη συμμετοχή του ταμείου στο πρόγραμμα.

«Συνομιλούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ αναφορικά με αυτό, αλλά προφανώς τον πρώτο λόγο έχουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Tags
Back to top button