Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

«Επιστημονικοί πρόσφυγες»: Η Γαλλία ανοίγει πόρτες στους διωκόμενους ακαδημαϊκούς της εποχής Τραμπ

Άσυλο στη Βραζιλία για την πρώην πρώτη κυρία του Περού – Καταδικάστηκε για διαφθορά, έφυγε πριν φυλακιστεί

Σχεδόν 300 είναι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα «επιστημονικού ασύλου» που ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille στη Γαλλία για ερευνητές που πλήττονται από τις επιθέσεις κατά της ακαδημαϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ μετά την εγκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η πρωτοβουλία φαίνεται ότι έγινε δεκτή με έντονο ενδιαφέρον, την ίδια ώρα που στη Γαλλίαεντείνεται η συζήτηση για την ανάγκη θεσμοθέτησης καθεστώτος «επιστημονικών προσφύγων».

Το πρόγραμμα «Safe Place for Science», ξεκίνησε νωρίτερα φέτος και προσφέρει τριετή χρηματοδότηση και φιλοξενία για περίπου 20 ερευνητές από το εξωτερικό. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, μέσα σε ένα μήνα κατατέθηκαν 298 αιτήσεις. Εξ αυτών, οι 242 κρίθηκαν επιλέξιμες. Οι υποψήφιοι προέρχονται από διακεκριμένα αμερικανικά ιδρύματα, όπως τα Johns Hopkins, NASA, Columbia, Yale και Stanford.

Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Aix-Marseille Ερίκ Μπερτόνανέφερε ότι πολλές αιτήσεις εστάλησαν μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, που συνοδεύονταν από «ανησυχητικές, ενίοτε ανατριχιαστικές αφηγήσεις» για την αντιμετώπιση των επιστημόνων από τη διοίκηση Τραμπ.
 

Αμερικανοί πολίτες οι περισσότεροι αιτούντες

Πάνω από τους μισούς αιτούντες είναι Αμερικανοί πολίτες (134), ενώ 45 κατέχουν διπλή υπηκοότητα. Για το πρόγραμμα υπήρξαν αιτήσεις από Γάλλους, Ευρωπαίους, Ινδούς και Βραζιλιάνους ερευνητές. Οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται σε τομείς που κυμαίνονται από τις ανθρωπιστικές επιστήμες έως τη βιολογία και το περιβάλλον.

Η διαδικασία επιλογής αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, με στόχο οι πρώτοι ερευνητές να φτάσουν στη Μασσαλία στις αρχές Ιουνίου.
 

«Επιστημονικοί πρόσφυγες»


Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, νυν βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, συνεργάστηκε με τον πρόεδρο του Aix-Marseille για να προτείνουν τη θέσπιση διεθνούς καθεστώτος για «επιστημονικούς πρόσφυγες».

Σε άρθρο τους στη Libération, έγραψαν: «Όπως και η έκφραση αντίθετης γνώμης, έτσι και η επιστημονική έρευνα –πηγή καινοτομίας και γνώσης– έχει καταστεί επικίνδυνη για την προπαγάνδα αυταρχικών καθεστώτων».

Οι δύο αρθρογράφοι ζήτησαν να υπάρξει ειδική προστασίαγια τους επιστήμονες, παρόμοια με εκείνη που παρέχεται σε δημοσιογράφους ή πολιτικούς αντιπάλους που διώκονται. Επισημαίνουν ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο ασύλου δεν καλύπτει τις ιδιαιτερότητες του ακαδημαϊκού κόσμου.

Ο Ολάντ κατέθεσε μάλιστα νομοθετική πρόταση στη γαλλικήΕθνοσυνέλευση, προκειμένου οι ερευνητές που υφίστανται διώξεις ή περιορισμούς στην ακαδημαϊκή τους ελευθερία να αποκτούν επικουρική προστασία, δηλαδή να μην χρειάζεται να πληρούν τα αυστηρά κριτήρια για να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες, αλλά να προστατεύονται λόγω σοβαρών απειλών.

Όπως υποστηρίζει, με αυτόν τον τρόπο θα εξεταστούν πιο γρήγορα οι αιτήσεις τους και θα διαμορφωθούν σαφή κριτήρια και διαδρομές ένταξης για να συνεχίσουν την έρευνά τους.
 

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε στο France Inter:«Είναι υποχρέωσή μας, ειδικά για ερευνητές που εργάζονται σε θέματα όπως η κλιματική κρίση. Αν η δουλειά τους διακοπεί ή παρεμποδιστεί, θα είναι ένα βήμα πίσω για την ανθρωπότητα». 

Σύμφωνα με τον Ολάντ, η πρόταση είναι απάντηση σε μια ιστορική στιγμή. «Είναι ένας συμβολικός τρόπος να δείξουμε ότι η Γαλλία παραμένει ανοιχτή, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες κλείνονται στον εαυτό τους και τα αυταρχικά καθεστώτα κλιμακώνουν τις καταπιεστικές πολιτικές τους», τόνισε, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η Γαλλία επιστρέφει στον Διαφωτισμό, αγκαλιάζοντας, όπως και στο παρελθόν διωκόμενους επιστήμονες από όλον τον κόσμο. 

 

Tags
Back to top button