Σύμφωνα με τα όσα σημειώνουν οι «The New York Times» πενήντα χρόνια μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, κατά τον οποίο το Ισραήλ συνέτριψε τις μικτές στρατιές των αραβικών χωρών αποκαλύπτεται ότι το Ισραήλ είχε προετοιμάσει το εναλλακτικό σχέδιο «Επιχείρηση Δευτέρα Παρουσία» με το οποίο προβλέπονταν η τοποθέτηση μια ατομικής βόμβας στην κορυφή του όρους Σινά και η πυροδότησή της για να αποτρέψει τους Αιγυπτίους και τα άλλα αραβικά έθνη.
Εάν ενεργοποιούνταν αυτό το σχέδιο, θα ήταν η πρώτη φορά που ένα ατομικό όπλο θα χρησιμοποιούνταν μετά την αμερικανική επίθεση στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, πριν από 72 χρόνια.
Σε μια σειρά συνεντεύξεων το 1999 και το 2000, ταξίαρχος Γιτζάκ Ιακώβ, είπε για τις λεπτομέρειες του Ισραηλινού ερευνητή Αβνέρ Κοέν για το πυρηνικό πρόγραμμα.
«Είναι το απόλυτο μυστικό του πολέμου του 1967» είπε ο Κοέν, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο Ιακώβ πέθανε το 2013 σε ηλικία 87 ετών.
«Κοιτάξτε, ήταν τόσο φυσικό», είπε ο Γιάκοβ, στην εφημερίδα επικαλούμενος την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης.
«Όταν έχετε έναν εχθρό που λέει θα σας ρίξει στη θάλασσα. Θα κάνετε ότι μπορείτε για να τον σταματήσετε, κάτι που θα πρέπει να τον τρομάξει», είπε ο Γιτζάκ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη της εξέλιξης των όπλων για τον ισραηλινό στρατό.
Το σχέδιο που έφερε την ονομασία «Shimshon» ή ‘Σαμψών’, ήταν να πετάξει ελικόπτερο έχοντας μια πυρηνική βόμβα στην κορυφή μιας λοφώδους περιοχής του Σινά, 32 χιλιόμετρα από την αιγυπτιακή στρατιωτική βάση Αμπού Αγκέιλα.
Πριν από αυτή την ενέργεια, μια μικρή δύναμη αλεξιπτωτιστών θα έπεφτε στην περιοχή της ερήμου, για να αποσπάσει την προσοχή του αιγυπτιακού στρατού, ενώ συγχρόνως θα γίνονταν οι ενέργειες για την ατομική έκρηξη.
«Όταν θα δίνονταν η εντολή για έκρηξη, θα πυροδοτούνταν. Η εκτυφλωτική λάμψη και ένα σύννεφο ‘μανιτάρι’ θα είχε γίνει ορατό στις ερήμους του Σινά και Νεγκέβ και ίσως ακόμη και από το Κάιρο».
Ο Ιακώβ είπε ότι φοβόταν ότι εάν ενεργοποιούνταν το σχέδιο, ο ίδιος και η ομάδα κομάντος θα πέθαιναν κατά την επιχείρηση.
Η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την έκθεση, αναφέρει η «TheNew York Times».
Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί ότι κατέχει πυρηνικά όπλα, διατηρώντας την πολιτική της πυρηνικής αμφισημίας.
Πάντως, σε ένα προσωπικό email ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχε γράψει ότι το εβραϊκό κράτος έχει περίπου 200 ατομικές βόμβες.
Με πληροφορίες από timesofisrael.com και NYT