Του Βασίλη Καπούλα
Πάμε για πολύ σοβαρές άκρως πολεμικές εξελίξεις τις επόμενες 48 ώρες καθώς αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν την μετακίνηση εκατοντάδων οπλισμένων οπαδών του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου «Delija» οι οποίοι εισήλθαν στα Σκόπια για να ενισχύσουν τις δυνάμεις των Σέρβων απέναντι στους Αλβανούς.
Και όχι τυχαία καθώς το «Delije» ήταν το εργαλείο στρατολόγησης των παραστρατιωτικών δυνάμεων του περιβόητου Αρκάν!
Μιλάμε πλέον για κανονικές παραστρατιωτικές δυνάμεις υπό τον μανδύα οπαδών σε μια νέα μορφή υβριδικού πολέμου, μια κίνηση που θυμίζει «πράσινα ανθρωπάκια»!
Η κίνηση αυτή έγινε καθώς οι Σέρβοι των Σκοπίων τους κάλεσαν και οι οπαδοί «Delije» απάντησαν χωρίς δεύτερη σκέψη αναφέρουν οι ίδιοι.
Οι «οπαδοί» αυτοί ενώθηκαν ήδη με τους οπαδούς της Vardar.
Οι πληροφορίες αναφέρουν και την άφιξη «οπαδών» της Zenit και της Spartak ακόμη και από Ελλάδα αναφέρουν οι πληροφορίες.
Ο Ζέλικο Ρασνάτοβιτς ή αλλιώς Αρκάν ήταν ο αρχηγός των παραστρατιωτικών ομάδων της Σερβίας και ηγέτης της διαβόητης Σερβικής Εθελοντικής Φρουράς
Ήρωας πολέμου και σωστός θρύλος για τους Σέρβους, τους οποίους υπερασπίστηκε με τους εθελοντές του στον πόλεμο της διάσπασης της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας.
Το 1982 εντάχθηκε επισήμως στις τάξεις των μυστικών υπηρεσιών της Γιουγκοσλαβίας.
Ο ρόλος που τον εκτόξευσε στην κορυφή και τον έκανε να φαντάζει εθνικός ήρωας ήταν στα χρόνια του εμπορικού εμπάργκο της Γιουγκοσλαβίας, όταν ως μέγας λαθρέμπορος προμήθευε με πρώτες ύλες και αγαθά τον τοπικό εμπορικό μηχανισμό, δραστηριότητα που θα τον έκανε κυριολεκτικά πάμπλουτο.
Το 1988 ένωσε τις δυνάμεις του με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον κυριότερο εκφραστή του σερβικού εθνικισμού και κατοπινό πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, προσφέροντάς του ένα φοβερό πακέτο: τη στρατολόγηση και εκπαίδευση παραστρατιωτικών ομάδων για την υπεράσπιση των σερβικών συμφερόντων μέχρις εσχάτων.
Ο Αρκάν μεταμόρφωσε τους βίαιους οργανωμένους του Ερυθρού Αστέρα σε πραγματικούς μαχητές, παίρνοντας πάσα από τον αγώνα Διναμό Ζάγκρεμπ-Ερυθρού Αστέρα στις 13 Μαΐου 1990 στο Ζάγκρεμπ:
«Στις 13 ήταν ο αγώνας», διηγήθηκε χρόνια αργότερα, «αμέσως μετά οργανωθήκαμε … Προέβλεψα τον πόλεμο ακριβώς μετά το τέλος εκείνου του αγώνα στο Ζάγκρεμπ, προέβλεψα τα πάντα και ήξερα πως το μαχαίρι των Ουστάσι θα άρχιζε να σφάζει γυναίκες και παιδιά της Σερβίας».
Αυτός ο αγώνας έμελλε να είναι η πρώτη πράξη πολέμου μεταξύ Σέρβων και Κροατών, καθώς κάτω από τις διαταγές του Αρκάν, 3.000 οπαδοί του Αστέρα ταξίδεψαν στο Ζάγκρεμπ και συγκρούστηκαν για περισσότερο από μια ώρα με τους αντίπαλους Κροάτες μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
Το 1990 ο Αρκάν αναλαμβάνει τα ηνία των σκληροπυρηνικών χούλιγκαν του Ερυθρού Αστέρα. Μισούσε τους κομμουνιστές και τους μουσουλμάνους.
Σύντομα τα γνωστά και ως «παλικάρια» της ομάδας, άρχισαν να φορούν στρατιωτικά παντελόνια και άρβυλα και να κουρεύονται αντιστοίχως, όπως επιθυμούσε ο αρχηγός.
Αυτοί ήταν που σχημάτισαν τις διαβόητες Τίγρεις, που επισήμως ονομάζονταν Σερβική Εθελοντική Φρουρά.
Έμειναν γνωστοί από όπου πέρασαν και σκόρπισαν το θάνατο και τον τρόμο, ως Αρκανόφσκι.