Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Έξυπνο» ύφασμα συλλέγει ηλεκτρική ενέργεια από τις κινήσεις του σώματος (Βίντεο)

Επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang (NTU) της Σιγκαπούρης σύμφωνα με την ΕΡΤ, ανέπτυξαν έναν τύπο υφάσματος που μετατρέπει τις κινήσεις του σώματος σε ηλεκτρική ενέργεια. Το «έξυπνο» ύφασμα μετατρέπει τους κραδασμούς και τις τριβές που παράγονται από τις απλές κινήσεις του σώματος, σε ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να τροφοδοτήσει ηλεκτρονικές συσκευές, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του NTU.

Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας, που περιγράφεται στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Advanced Materials», είναι ότι το ύφασμα αυτό είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καθημερινά ρούχα.

«Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την ανάπτυξη υφασμάτων ή ρούχων που μπορούν να συλλέγουν ενέργεια από τις κινήσεις του σώματος, αλλά μια μεγάλη πρόκληση ήταν να δημιουργήσουμε κάτι που να μην υποβαθμίζει τη λειτουργία του μετά το πλύσιμο και ταυτόχρονα να διατηρεί εξαιρετική ηλεκτρική απόδοση», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Independent, ο καθηγητής Λι Πουί Σι, επιστήμονας υλικών στο NTU και επικεφαλής της έρευνας.

«Στη μελέτη μας, αποδείξαμε ότι το πρωτότυπό μας συνεχίζει να λειτουργεί καλά μετά το πλύσιμο και το τσαλάκωμα. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να υφανθεί σε μπλουζάκια ή να ενσωματωθεί σε σόλες παπουτσιών για να συλλέγει ενέργεια από τις πιο μικρές κινήσεις του σώματος, ώστε να φορτίζει κινητές συσκευές», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Το πρωτότυπο ύφασμα παρήγαγε 2,34 βατ ηλεκτρικής ενέργειας ανά τετραγωνικό μέτρο –  αρκετή για να τροφοδοτήσει μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως LED και εμπορικούς πυκνωτές. Αυτό το έκανε είτε μέσω πίεσης και συμπίεσης, είτε όταν ήρθε σε επαφή με άλλα υλικά όπως το δέρμα.

Οι επιστήμονες συνδύασαν ένα πολυμερές που παράγει ηλεκτρικό φορτίο, με έναν περοβσκίτη χωρίς μόλυβδο – ένα πολλά υποσχόμενο υλικό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και τις επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας.

«Η ενσωμάτωση του περοβσκίτη στο πολυμερές αυξάνει την ηλεκτρική απόδοση του πρωτοτύπου», εξήγησε ο Τζιάνγκ Φενγκ, διδακτορικός φοιτητής και μέλος της ερευνητικής ομάδας του NTU.

 

Σοκάρουν οι διάλογοι της συμμορίας των ανήλικων ληστών – Τρομοκρατούσαν Βύρωνα και Παγκράτι

«Επιλέξαμε περοβσκίτες χωρίς μόλυβδο ως μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Ενώ οι περοβσκίτες είναι εύθραυστοι από τη φύση τους, η ενσωμάτωσή τους στο πολυμερές τους προσδίδει εξαιρετική μηχανική αντοχή και ευελιξία. Το πολυμερές λειτουργεί επίσης ως ένα επιπλέον στρώμα προστασίας για τους περοβσκίτες, ενισχύοντας τη μηχανική τους ιδιότητα και σταθερότητα», εξήγησε ο Φενγκ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι η πρώτη φορά που μια ενεργειακή συσκευή η οποία βασίζεται σε περοβσκίτες, επιτυγχάνει τέτοιες δυνατότητες παραγωγής ενέργειας χωρίς να υπάρξει υποβάθμιση. Η καινοτομία αυτή, εκτιμά η ομάδα, ανοίγει νέους δρόμους για την παραγωγή ενέργειας.

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς το ύφασμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αξιοποίηση ενέργειας από άλλες πηγές, όπως ο άνεμος ή οι σταγόνες βροχής που πέφτουν πάνω του.

 

Tags
Back to top button