Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Έκλεισε η τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας για τις 16 Ιανουαρίου

H τριμερής συνάντηση Κύπρου- Ελλάδας -Ιορδανίας, θα πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία την προσεχή Τρίτη, 16 Ιανουαρίου. Θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β´.

Οι σχετικές ζυμώσεις είχαν ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2017. Εκείνο που μένει να διαφανεί, είναι το πότε ακριβώς θα λάβει χώρα η επόμενη τριμερής με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, εφόσον η σχετική εισήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη έγινε δεκτή. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να γίνει στην Κρήτη, με συμμετοχή και της Ιταλίας.

Στο μεταξύ, πολύ καλύτερα απ' ότι υπολογιζόταν, κυλούν οι εργασίες του γεωτρύπανου Saipem 12000 στο σημείο γεώτρησης «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της ΑΟΖ. Το γεωτρύπανο έχει φθάσει σε βάθος περίπου 1000 μέτρων από το βυθό της θάλασσας - απόσταση που ισοδυναμεί με το 1/3 του συνολικού βάθους που θα φθάσει το τρυπάνι και είναι τα 3657 μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε απόσταση πέντε μιλίων δεν παρατηρήθηκε η παραμικρή δραστηριότητα πλωτών μέσων, εμπορικών ή πολεμικών. 

Οι πληροφορίες λένε πως η τουρκική παρουσία στην περιοχή της γεώτρησης είναι μειωμένη, σε βαθμό ακόμα και πέραν της συνηθισμένης δραστηριότητας που παρατηρείται σε περιόδους όπου δεν υπάρχουν ερευνητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ. Από την ημερομηνία έναρξης της γεώτρησης (1 Ιανουαρίου), κατά διαστήματα παρατηρείται απλή διέλευση πολεμικών μέσων της Τουρκίας, εκτός της ζώνης επιτήρησης της γεώτρησης, που είναι τα πέντε ναυτικά μίλια.

Με βάση την εικόνα που δίνεται, δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει παρέκκλιση από το αρχικό πρόγραμμα της γεώτρησης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Μετά, το γεωτρύπανο Saipem 12000 θα μετακινηθεί στο τεμάχιο 3, όπου είναι προγραμματισμένη η δεύτερη ερευνητική γεώτρηση εντός της ΑΟΖ για το 2018.
 

Tags
Back to top button