Με την παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ζωής του τόπου, όπως του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Βασίλη Λεβέντη έλαβαν χώρα τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην οδό Αμερικής 8.
Το διατηρητέο κτίριο του 1928, που παρέμενε αναξιοποίητο επί 15 χρόνια, θα χρησιμοποιείται στο εξής ως Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, καθώς οι εργασίες επισκευής του ολοκληρώθηκαν μέσα σε δύο χρόνια χάρη κυρίως σε κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Στη σύντομη τελετή, απηύθυναν χαιρετισμό τόσο ο κ. Παππάς όσο και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ο πρώτος υπογράμμισε ότι η νεοφυής επιχειρηματικότητα και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να εξελιχθούν στη βαριά βιομηχανία της χώρας, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό.
Από την πλευρά του, ο κ. Μίχαλος επικεντρώθηκε στη στήριξη που παρέχει το Επιμελητήριο σε όσους δοκιμάζονται στον επιχειρηματικό στίβο.
Αναφορικά με τις νέες χρήσεις του κτιρίου οι νέοι επιχειρηματίες θα βρίσκουν ένα φιλόξενο περιβάλλον υψηλού επιπέδου, που θα προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες συμβουλευτικής και δικτύωσης.
Το ιστορικό κτίριο αποκαταστάθηκε με χρήματα του ΕΣΠΑ και με την στήριξη και συνδρομή του Δήμου για συγκεκριμένο σκοπό. Για να γίνει χώρος επιχειρηματικότητας. Να φιλοξενηθεί η Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας, δηλαδή ένα σύγχρονο, εξυπηρετικό και δυναμικό κέντρο υποστήριξης της επαγγελματικής εκκίνησης νέων επιχειρηματιών.
Το κτίριο έχει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ενώ σήμα κατατεθέν είναι το μεγάλο βιτρό με τον κερδώο Ερμή στην πρόσοψη. Έχει κτιστεί το 1928 σε οικόπεδο με εμβαδόν 320 τ.μ. και αποτελείται από πέντε ορόφους συνολικής επιφανείας 1.720 τ.μ., χαρακτηρίστηκε δε το 1982 με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική προστασία, γιατί πρόκειται για αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της περιόδου του όψιμου νεοκλασικισμού των πρώτων δεκαετιών του αιώνα μας. Ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η λιτή και συμμετρική διάταξη της όψεως στην οποία ενσωματώνονται αξιόλογα επί μέρους μορφολογικά στοιχεία, όπως είναι τα βιτρό, οι παραστάδες του ορόφου με επίκρανα, πάνω από τις οποίες διαμορφώνεται πλήρης θριγκός, καθώς και οι ανάγλυφες διακοσμήσεις. Στο εσωτερικό εξάλλου του κτηρίου ενδιαφέρον παρουσιάζουν η απόλυτα ορθολογιστική διάταξη των χώρων και τα έντονα νεοκλασικά μορφολογικά στοιχεία».
Το ΕΒΕΑ στεγάστηκε στο κτήριο της οδού Αμερικής περίπου ώς τα τέλη της δεκαετίας του '80, για να μετακομίσει στη συνέχεια στη νέα έδρα της οδού Ακαδημίας. Το κτήριο της οδού Αμερικής νοικιάστηκε για να στεγαστεί σ' αυτό, περίπου για μία δεκαετία, το «Atheneum», το οποίο και προκήρυττε τον Διεθνή Διαγωνισμό Μαρία Κάλλας.
Από τους σεισμούς του 1999 το κτήριο υπέστη σοβαρές ζημιές και απαιτήθηκε ειδική μελέτη για τις εργασίες επισκευών και διαρρυθμίσεων, προκειμένου να γίνει ξανά ασφαλές, πλήρως λειτουργικό και εκμεταλλεύσιμο.
Η Διοικητική Επιτροπή του ΕΒΕΑ τον Ιούλιο του 1999 ανέθεσε την προμελέτη για τη διαμόρφωση του κτηρίου στον καθηγητή του ΕΜΠ Δ. Παπαϊωάννου και τον Μάρτιο του 2000 ανέθεσε τη μελέτη «διαρρύθμιση, μεταρρύθμιση κ.λπ. του επί της οδού Αμερικής 8 κτηρίου ιδιοκτησίας ΕΒΕΑ για τη μετατροπή του σε επιχειρησιακό κέντρο».