Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Δείτε σε 10 λεπτά όλη την αλήθεια για το τί συμβαίνει στο σώμα όταν του λείπει η βιταμίνη B12! (βίντεο)

Η βιταμίνη Β12 είναι μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του καθενός από τα κύτταρα του σώματός μας και αν έχουμε ανεπαρκείς ποσότητες από αυτήν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες ασθένειες και νευρολογικές παθήσεις.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της έλλειψης βιταμίνης Β12, έτσι ώστε να μπορείτε να την αντιμετωπίσετε έγκαιρα και να αποφύγετε πολλά προβλήματα υγείας.

Μόλις μάθετε τα πρώτα σημάδια της έλλειψης βιταμίνης Β12, θα μπορείτε να διαβάσετε γιατί είναι τόσο σημαντική στην υγεία και ποια τρόφιμα περιέχουν υψηλότερα ποσά αυτής.

7 Προειδοποιητικά Σημάδια Ανεπάρκειας της Βιταμίνης Β12:

 1. Ζάλη

Ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 είναι οι συχνές κρίσεις ιλίγγου και η ζαλάδα. Μπορεί να ζαλιστείτε όταν ανεβοκατεβαίνετε σκάλες, ή να ταλαντεύεστε όταν στέκεστε όρθιοι πολύ ώρα. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί μερικές φορές να είναι επικίνδυνες. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα χρόνιου ιλίγγου, είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία για την ανεπάρκεια της βιταμίνης.

2. Αμνησία

Ξεχνάτε συχνά καθημερινά πράγματα, όπως το πού έχετε βάλει τα κλειδιά σας, ή ποιο είναι το όνομα του φίλου σας; Λοιπόν, αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη ότι είστε στις αρχές της άνοιας, αλλά μπορεί να σημαίνουν έλλειψη της βιταμίνης Β12. Πολλοί ηλικιωμένοι πιστεύουν ότι έχουν Αλτσχάιμερ ή άνοια, όμως η έλλειψη μνήμης μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Μπορείτε να το ελέγξετε αυτό κάνοντας μια απλή εξέταση αίματος, και να βελτιώσετε τη μνήμη σας με ένα συμπλήρωμα διατροφής.

3. Μυϊκή αδυναμία

Αν οι μύες σας είναι αδύναμοι και οι σακούλες του σούπερ μάρκετ σας φαίνονται βαριές σαν πέτρες, είναι πιθανόν να στερείστε ποσότητας οξυγόνου από τα ερυθροκύτταρα. Η ακατάλληλη οξυγόνωση στα μυϊκά κύτταρα και η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει ασυνήθιστη μυϊκή αδυναμία και νωθρότητα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είστε πλέον σε θέση να μεταφέρετε μια βαριά τσάντα.

4. Χλωμό δέρμα

Πάντα είχατε ρόδινα μάγουλα, αλλά τώρα είστε χλωμοί και το χρώμα σας έχει κιτρινίσει; Αυτό μπορεί να προκαλείται από την έλλειψη της βιταμίνης Β12 που σημαίνει έλλειψη ερυθροκυττάρων. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας παράγει περισσότερη χολερυθρίνη, η οποία αντικαθιστά αυτή τη ρόδινη χροιά με ένα χλωμό πρόσωπο.

5. Μούδιασμα

Ανεπαρκείς ποσότητες της βιταμίνης αυτής μπορεί να προκαλέσουν μούδιασμα. Αντιμετωπίζετε μυρμήγκιασμα, κνησμό ή αίσθηση μουδιάσματος σε όλο το σώμα, κυρίως στα χέρια και τα πόδια, λόγω της βλάβης των νεύρων που προκαλείται από την έλλειψη βιταμίνης Β12. Έχοντας ανεπάρκεια στη βιταμίνη αυτή σημαίνει μειωμένη παραγωγή ερυθροκυττάρων, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στους νευρικούς ιστούς.

6. Ανεξήγητη κόπωση

Παίρνετε τακτικά έναν καλό βραδινό ύπνο, αλλά εξακολουθείτε να έχετε αυτή τη συνεχή κόπωση. Λοιπόν, αυτό μπορεί να είναι άλλο ένα σημάδι της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12. Για άλλη μια φορά, αυτή η ανεξήγητη κόπωση μπορεί να συμβεί λόγω της μειωμένης παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα σας, η οποία οδηγεί σε ανεπαρκείς ποσότητες οξυγόνου στα όργανά σας.

7. Προβλήματα στην όραση

Η μακροχρόνια έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να βλάψει την όρασή σας. Αν και σπάνια, η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει οπτική νευροπάθεια, καταστρέφοντας το οπτικό νεύρο με αποτέλεσμα να έχετε μειωμένη όραση, θολότητα, ευαισθησία στο φως, σκιές κ.α. Παρόλα αυτά, τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της όρασης σας.

Οφέλη της Βιταμίνης Β12

Για να καταλάβουμε καλύτερα τη σημασία αυτής της βιταμίνης, εδώ είναι τα σημαντικότερα οφέλη της για την υγεία:

1. Αποτρέπει Καρδιακές και Εγκεφαλικές Παθήσεις

Δεδομένου ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, το να λάβετε κάποια επιπλέον μέτρα για την προστασία της καρδιάς σας είναι κάτι που ο καθένας μας θα πρέπει να εξετάσει. Νέα έρευνα έχει ανακαλύψει ότι η αύξηση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης είναι υψηλότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις σε σχέση με τη χοληστερόλη. Αυτή η αύξηση μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή εάν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης Β12. Με άλλα λόγια, αυτή η βιταμίνη μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, και κατ’ επέκταση, τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

2. Αποτρέπει τη νευρική βλάβη

Τα νεύρα έχουν μια φυσική κάλυψη που ονομάζεται έλυτρο μυελίνης, του οποίου πρωταρχικός σκοπός είναι να τα προστατεύσει από τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες. Χωρίς αυτό το προστατευτικό κάλυμμα, τα νεύρα μπορούν εύκολα να υποστούν βλάβη και να καταστραφούν, που σημαίνει τη διακοπή της μετάδοσης σημάτων από και προς τον εγκέφαλο.

3. Δίνει Ενέργεια

Η βιταμίνη Β12 διεγείρει την παραγωγή ενέργειας, διατηρώντας τα κύτταρά σας υγιή. Ανεπαρκείς ποσότητες της βιταμίνης αυτής κάνουν τα κύτταρα σας αδύναμα, με αποτέλεσμα να νιώθετε αδύναμοι και κουρασμένοι. Ο μεταβολισμός απαιτεί βιταμίνη Β12 για να μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε χρησιμοποιήσιμη γλυκόζη – ουσιαστικό σύμμαχο στην παραγωγή ενέργειας. Ως εκ τούτου, εάν είστε ανεπαρκής σε αυτή τη βιταμίνη, έχετε περισσότερες πιθανότητες να υποφέρετε από κόπωση.

4. Βοηθά στην πέψη

Αυτή η βιταμίνη ενισχύει στην παραγωγή των πεπτικών ενζύμων, βοηθώντας έτσι στην σωστή κατανομή των τροφίμων στο στομάχι και την βελτίωση του μεταβολισμού. Βοηθά στην προώθηση των καλών βακτηρίων του εντέρου και αφαιρεί τα επιβλαβή βακτήρια από το πεπτικό σύστημα. Αυτό, με τη σειρά του, εμποδίζει την εμφάνιση φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, της candida, και άλλων πεπτικών διαταραχών.

5. Βοηθά στην παραγωγή ερυθροκυττάρων και προλαμβάνει την αναιμία

Δεδομένου ότι αυτή η βιταμίνη βοηθά στην παραγωγή των ερυθροκυττάρων, μπορεί να αποτρέψει τη μεγαλοβλαστική αναιμία η οποία εκδηλώνεται με αδυναμία και χρόνια κόπωση.

6. Ωφέλιμη για τα οστά

Αυτή η βιταμίνη συνιστάται στους ασθενείς με οστεοπόρωση και σε όσους πάσχουν από παθήσεις των οστών, οι οποίοι έχουν υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης σε σχέση με όσους έχουν υγιή οστά. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η βιταμίνη Β12 μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, και γι’ αυτό αποτελεί ένα ιδανικό συμπλήρωμα για αυτούς τους ασθενείς.

Φυσικές πηγές βιταμίνης Β12

Εδώ είναι οι τροφές που περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης αυτής:

Άλλες πηγές αυτής της βιταμίνης είναι τα δημητριακά, το τυρί, το γάλα σόγιας, το γάλα αμυγδάλου, και το γάλα καρύδας.

Όπως μπορείτε να δείτε, η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στη γενική υγεία μας και μπορεί να μας προστατεύσει από διάφορα προβλήματα υγείας και ασθένειες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα πρώιμα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12, για να την αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα και να αποτρέψουμε περαιτέρω επιπλοκές στην υγεία μας.

Tags
Back to top button