Από πολύ μικροί όλοι μας ακούμε ότι πρέπει να τρώμε φακές γιατί περιέχουν σίδηρο και είναι ωφέλιμες για την υγεία.
Οι φακές όντως περιέχουν σίδηρο, αλλά όχι στη μορφή που μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός. Συγκεκριμένα περιέχουν μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος για να απορροφηθεί από τον οργανισμό πρέπει να συνδυάζεται με βιταμίνη C.
Πολλοί συνδυάζουν τις φακές με τυρί φέτα. Πρόκειται για λανθασμένη τακτική, καθώς η φέτα είναι πλούσια σε ασβέστιο το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις τανίνες που βρίσκονται στον καφέ και το τσάι, οι οποίες επίσης εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου οπότε πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση τους κατά την διάρκεια του γεύματος.
Δείτε με τι να συνοδεύσετε τις φακές για να πετύχετε τη μέγιστη απορρόφηση σιδήρου:
- Προσθέστε στο γεύμα σας σαλάτα με φρέσκια τομάτα ή/και πιπεριά
- Συνοδεύστε τις φακές με μπρόκολο με στημένο λεμόνι
- Καταναλώστε ένα πορτοκάλι που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C ή ένα ακτινίδιο
- Αποφεύγετε να τις συνοδέψετε με τυρί η γιαούρτι
- Προσθέστε στις φακές αντί για φέτα ένα κομμάτι κρέατος ή θαλασσινών