Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία: Ο Στάρμερ και Μακρόν στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ μεταφέρονται οι διεργασίες για την επίλυση του Ουκρανικού ζητήματος, με τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να επιζητούν την συμμετοχή του Κιέβου στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.

Με τη Γερμανία σε πολιτική κρίση, τα ηνία της Γηραιάς Ηπείρου κρατούν ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Κρις Στάρμερ, οι οποίοι θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της εβδομάδας, μπροστά στην απόπειρα διευθέτησης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σε επίπεδο Μόσχας και Ουάσιγκτον.
 

Λύση για την Ουκρανία, με την Ουκρανία

Λίγο πριν αναχωρήσει χθες για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πως «μετά τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών με τους Ευρωπαίους συναδέλφους και συμμάχους, δεσμευόμαστε για να επανέλθει η ειρήνη στην Ουκρανία με δίκαιο, σταθερό και βιώσιμο τρόπο και η ασφάλεια των Ευρωπαίων να βγει ενισχυμένη επ΄ευκαιρία όλων των επικείμενων διαπραγματεύσεων». Νωρίτερα, ο κ. Μακρόν συνομιλήσει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικαιροποιώντας το κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στη διάθεση του Λευκού Οίκου για διμερή διευθέτηση του θέματος με τη Ρωσία.


Με τους Μακρόν και Στάρμερ να ηγούνται ως «φωνή της Ευρώπης» των διαβουλεύσεων στις ΗΠΑ, «συζητήσαμε την ακλόνητη υποστήριξή μας στην Ουκρανία, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά», τόνισε χθες σε ανάρτησή της στο X η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις συνομιλίες της με τους δύο ηγέτες, λίγο πριν αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ. «Κάναμε απολογισμό των επαφών μας με τους Αμερικανούς εταίρους μας και συζητήσαμε για έργα για την άμυνα και την ασφάλεια της ηπείρου μας», συνέχισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, με τις Βρυξέλλες να δρομολογούν άμεσα τα επόμενα βήματα.

Έκτακτη Σύνοδος ΕΕ στις 6 Μαρτίου

Ήδη, σε έκτακτο συμβούλιο στις 6 Μαρτίου κάλεσε χθες τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, με φόντο τις συζητήσεις για την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας. Όπως γνωστοποίησε σε ανάρτησή του, «αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 6 Μαρτίου. Ζούμε μια καθοριστική στιγμή για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

«Στις διαβουλεύσεις μου με τους ευρωπαίους ηγέτες, άκουσα μια κοινή δέσμευση να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις σε επίπεδο ΕΕ: ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και αποφασιστική συμβολή στην ειρήνη στην ήπειρό μας και στη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ουκρανίας. Θα συνεχίσω να εργάζομαι από κοινού με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και όλα τα κράτη μέλη για να είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αποφάσεις στις 6 Μαρτίου», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 

Κινητικότητα και από τον Ερντογάν

Με τους διπλωματικούς διαύλους να έχουν ενεργοποιηθεί σε υψηλά επίπεδα, από πλευράς του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε χθες τόσο με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, όσο και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, επισημαίνοντας από μέρους του ότι η Τουρκία μπορεί να συμβάλει στις ειρηνευτικές συνομιλίες και ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που δεν αποκλείει και τα δύο μέρη της σύγκρουσης, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό μέσο trthaber.com.

Ρίχνει «βόμβα» ο Ζελένσκι: «Είμαι έτοιμος να παραιτηθώ αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ»


Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το σχέδιο εκδίωξης των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο, την Ιορδανία ή σε οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα, ενώ συμφώνησε με το Γάλλο Πρόεδρο να εργαστούν πιο συντονισμένα τη νέα περίοδο ως ηγέτες των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, διαγράφοντας το έντονο παρελθόν τους.

Παραίτηση μεν, ΝΑΤΟ δε

Σε μια προσπάθεια να ωθήσει τα πράγματα προς μια λύση, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι έριξε χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο παραίτησής του, με την προϋπόθεση της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.
 

Εάν υπάρξει ειρήνη για την Ουκρανία, εάν πραγματικά με χρειάζεστε να εγκαταλείψω τη θέση μου, είμαι έτοιμος... Μπορώ να την ανταλλάξω με το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι θα αποχωρήσει «αμέσως», αν χρειαστεί. Ο Ουκρανός πρόεδρος εξήγησε ακόμη ότι επιδίωξή του είναι να «κατανοήσει» τη θέση του ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας, για να βοηθήσει το Κίεβο να αμυνθεί έναντι της ρωσικής εισβολής.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά ισχνό, ενώ διπλωμάτες και αναλυτές προειδοποίησαν τόσο το Γάλλο Πρόεδρο, όσο και το Βρετανό Πρωθυπουργό να αποφύγουν να αναλωθεί η συζήτησή τους με τον Ντόναλντ Τραμπ γύρω από τον Ουκρανό Πρόεδρο. Μπορεί ο Βρετανός Πρωθυπουργός να επανέλαβε με νόημα πριν αποχωρήσει με προορισμό τις ΗΠΑ πως «έπειτα απ' όλα αυτά που υπέφεραν, έπειτα απ' όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία και ο λαός της Ουκρανίας πρέπει να αποκτήσει ένα μακροπρόθεσμο ασφαλές μέλλον», εντούτοις η συνάντησή του με τον «Πλανητάρχη» φαίνεται να απαιτεί χειρουργικές κινήσεις.

Με δεδομένο ότι Μακρόν και Στάρμερ προσπαθούν «να σώσουν μια υπερατλαντική συμμαχία που έχει υποστεί θανάσιμο πλήγμα», όπως επισημαίνουν οι New York Times, οι διπλωματικοί χειρισμοί θα είναι πλέον πιο δύσκολοι, όπως τονίζουν, για τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες. Συγκεκριμένα, Μακρόν και Στάρμερ ίσως δυσκολευθούν να «απομακρύνουν τον κ. Τραμπ από τον εσφαλμένο ισχυρισμό του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρέχοντας δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, ήταν ουσιαστικά θύμα απάτης από έναν αντιδημοφιλή, αντιδημοκρατικό Ουκρανό ηγέτη». «Ούτε θα είναι εύκολο, λένε διπλωμάτες, να προειδοποιήσουν τον κ. Τραμπ για τους κινδύνους να δώσει πάρα πολλά στον κ. Πούτιν σε μια διαπραγμάτευση», σύμφωνα με το δημοσίευμα.
 

Η ατζέντα

Αποκαλύπτοντας, εν μέρει, την ατζέντα της συνάντησης, «θα του πω βασικά: «Δεν μπορείς να είσαι αδύναμος απέναντι στον Πρόεδρο Πούτιν. Δεν είσαι εσύ, δεν είναι το σήμα κατατεθέν σου, δεν είναι προς το συμφέρον σου» υποστήριξε ο Εμμανουέλ Μακρόν στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ ο Βρετανός Πρωθυπουργός κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του.

Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν, πάντως, ότι ο κ. Στάρμερ θα μεταφέρει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ το ενδεχόμενο πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από μέρους του Λονδίνου, καθώς η Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες για τη δική της άμυνα. Διπλωματικοί κύκλοι επισήμαναν ακόμη πως ο κ. Στάρμερ θα πρέπει να δεσμευθεί με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας του στο 2,5% του ΑΕΠ, ωθώντας παράλληλα τον Αμερικανό Πρόεδρο στο να γνωστοποιήσει το ακριβές πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας που επιδιώκει με τη Ρωσία. Ιδίως όταν το Λονδίνο ετοιμάζεται για νέες κυρώσεις κατά του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να βγάλει από την οικονομική και διπλωματική του απομόνωση.

Tags
Back to top button