Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα αισθάνεται δικαιώνεται για την επιλογή του να υιοθετήσει πιο ήπια μέτρα λιτότητας και να μειώσει ελαφρώς τη φορολογία...
Αντίθετα με τις προβλέψεις πολλών ειδικών, η Πορτογαλία κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να εξελιχθεί σε ελπιδοφόρα περίπτωση για την Ευρωζώνη. Ωστόσο, αναλυτές και ΜΜΕ προειδοποιούν ότι η υπάρχουσα αισιοδοξία θα μπορούσε να αποδειχθεί υπερβολική, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle.
Τη στιγμή που η Ιταλία περνάει περίοδο πολιτικής αστάθειας και οδεύει προς τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, και εκκρεμεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους, η Πορτογαλία προοδεύει.
Η ανάπτυξη της οικονομίας της είναι σταθερή ενώ σημειώνει πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο. Παρά τη σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας, οι αγορές βλέπουν με καλό μάτι τα πορτογαλικά ομόλογα, η απόδοση των οποίων μειώνεται από τα μέσα Μαρτίου και μετά. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η απόδοση των πορτογαλικών δεκαετών ομολόγων μειώθηκε κάτω από το 3%. Η Πορτογαλία «εξελίχθηκε σε ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές», λέει ο Κρίστοφερ Τζέφερι, αναλυτής της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων LGIM. Στην Πορτογαλία επικρατεί ευφορία, με τον υπουργό Οικονομικών Μάριο Σεντένο να επαινείται από τον Τύπο, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον χαρακτήρισε «Ρονάλντο του Eurogroup».
Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,1% του ΑΕΠ το 2016, το χαμηλότερο από το 1974, εντείνει την αισιοδοξία που υπάρχει για την Πορτογαλία, ενώ οι Βρυξέλλες είναι εντυπωσιασμένες. Ο πορτογαλικός τουρισμός ανθεί και η οικονομία αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο με ρυθμό 2,8% ετησίως, ενώ η ανεργία μειώθηκε κάτω από το 10% για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή να υιοθετήσει πιο ήπια μέτρα λιτότητας και να μειώσει ελαφρώς τη φορολογία.
Οι προειδοποιήσεις
Παρά τις θετικές εξελίξεις στην Πορτογαλία, όμως, ειδικοί προειδοποιούν για υπερβολική αισιοδοξία. Την ίδια ώρα, οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν βλέπουν λόγο να αναβαθμίσουν το αξιόχρεο της Πορτογαλίας. Μόνον ο λιγότερο γνωστός καναδικός οίκος DBRS εξακολουθεί να αξιολογεί θετικότερα την κατάσταση στην Πορτογαλία, επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει πορτογαλικά ομόλογα, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Ορισμένοι ειδικοί αναλυτές αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι το πολύ υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας, που ανέρχεται στο 130% του ΑΕΠ. Σε αυτό προστίθεται το πολύ σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον πορτογαλικό τραπεζικό τομέα. Ο αναλυτής της Commerzbank Ραλφ Σόλβεεν επισημαίνει πως ναι μεν υπήρξε πρόοδος με τα «κόκκινα» δάνεια, «ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος το κράτος να ζητήσει πρόσθετα μέτρα βοήθειας, κάτι που θα επιβάρυνε αισθητά τη δημοσιονομική κατάσταση».