Το πατρικό σπίτι του Αδόλφου Χίτλερ στο Μπραουνάου αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης για χρόνια.
Η αυστριακή κυβέρνηση ενοικίαζε το κτίριο από τον πρώην ιδιοκτήτη του για δεκαετίες για να σταματήσει ο δεξιός τουρισμός. Σύμφωνα με το BBC, οι υπάλληλοι έχουν πλέον αποφασίσει να το μετατρέψουν σε αστυνομικό τμήμα.
Ο Χίτλερ πέρασε μόνο τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του σε ένα από αυτά τα διαμερίσματα, αλλά η άνοδος των δεξιών ομάδων έγειρε τις ανησυχίες ότι η ιδιοκτησία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως «φάρος» για την πολιτική τους ιδεολογία. Ως εκ τούτου, τι το τι θα γινόταν με το κτίριο υπήρξε ένα αρκετά περίπλοκο ζήτημα.
Το πατρικό του Χίτλερ έγινε έτσι κέντρο ημερήσιας θεραπείας ανάπηρων ηλικιωμένων. Η ιδιοκτήτριά του, Γκερλίντε Πόμερ, διαφώνησε με τα σχέδια του δήμου για τοποθέτηση ράμπας για αναπηρικά αμαξίδια, αρνούμενη κάθε κρατική πρόταση για αγορά ή ακόμη και ανακαίνιση της ιδιοκτησίας. Σχέδιο της δημαρχίας του Μπραουνάου, το 2014, να μετατρέψει το κτίσμα σε κέντρο υποδοχής προσφύγων δεν τελεσφόρησε. Το 2016, η αυστριακή κυβέρνηση απέκτησε το κτίριο έχοντας εξασφαλίσει την απαλλοτρίωσή του, καταβάλλοντας το ποσόν των 810.000 ευρώ ως αποζημίωση στην ιδιοκτήτρια. Ορισμένοι κάτοικοι του Μπραουνάου πρότειναν την κατεδάφιση του πατρικού του Χίτλερ, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι το σπίτι έπρεπε να στεγάσει ανθρωπιστική οργάνωση. Στις δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «η μελλοντική χρήση του κτιρίου από την αστυνομία στέλνει αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι αυτό δεν θα ανακινήσει τη μνήμη του Εθνικοσοσιαλισμού».
Ο Χίτλερ γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1889 στο Μπραουνάου, όπου είχε διοριστεί ο πατέρας του, Αλόις, ως τελωνειακός υπάλληλος. Η οικογένεια του μετέπειτα «Φύρερ» έζησε σε διαμέρισμα του κτιρίου για μερικές εβδομάδες μετά τη γέννησή του, προτού μετακομίσει σε άλλο σπίτι της κωμόπολης. Η οικογένεια του Αλόις και της Κλάρα Χίτλερ εγκατέλειψε την πόλη, όταν ο Αδόλφος ήταν τριών ετών. Ο Αδόλφος Χίτλερ επισκέφθηκε εκ νέου το Μπραουνάου το 1938, μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία. «Κάποιες φορές, βλέπουμε νεοναζί να σταματούν μπροστά στο σπίτι και να χαιρετούν ναζιστικά για να βγάλουν φωτογραφία», λέει ο Χάρι Μπούχμαϊρ, ψηφοφόρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και κάτοικος της πόλης.