Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Βίντεο: Πέντε διάσημες πολεμικές φωτογραφίες που τελικά ήταν ψεύτικες ή στημένες

Κάποιες από τις πλέον διάσημες φωτογραφίες της ιστορίας προέρχονταν από πολεμικές συγκρούσεις: Η «γοητεία» που ασκούν στο κοινό οι εικόνες από γεγονότα βίας και καταστροφής είναι γνωστή, καθώς δίνει μια σκληρή μεν, πραγματική δε «γεύση πραγματικότητας» στον παρατηρητή- ακόμα και αν αυτός αποδοκιμάζει τα απεικονιζόμενα γεγονότα.

Ωστόσο, όπως είναι επίσης γνωστό, οι φωτογραφίες οι οποίες (με σημερινή ορολογία) γίνονται «viral» δεν είναι πάντα πραγματικές: Ακόμα και στα παλιά χρόνια, όταν δεν υπήρχαν υπολογιστές και προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, η παραποίηση φωτογραφιών ήταν δυνατή. Σε αυτό το πλαίσιο, το κανάλι Dark 5 του YouTube παρουσιάζει πέντε φωτογραφίες που έγιναν διάσημες, αλλά αποδείχτηκαν (με την έναν ή με τον άλλον τρόπο) πλαστές/ στημένες.

Είναι οι εξής:

-Φωτογραφία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που υποτίθεται ότι προέρχεται από αερομαχία και απεικονίζει γερμανικό αεροπλάνο που έχει χτυπηθεί να πέφτει φλεγόμενο. Όπως και άλλες από μια σειρά παρόμοιων φωτογραφιών, αποδείχτηκε ότι ήταν ψεύτικες (στημένες από Αμερικανό πιλότο μέσω χρήσης ειδικών εφέ) μόλις το 1984.

-Μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είναι εκείνη που δείχνει την ανύψωση της σημαίας της ΕΣΣΔ πάνω στο Ράιχσταγκ. Ωστόσο, θεωρείται ότι αποτέλεσε προϊόν προσεκτικής σκηνοθεσίας και παρέμβασης στα αρνητικά. Η σοβιετική διοίκηση επιθυμούσε διακαώς μια εικόνα με το σφυροδρέπανο πάνω στην «καρδιά» του ναζισμού.

-Η στιγμή θανάτου στρατιώτη στον Ισπανικό Εμφύλιο. Η φωτογραφία έγινε διάσημη, αλλά ανάλυση του περιβάλλοντος χώρου έδειξε ότι μάλλον δεν επρόκειτο για πραγματικό πεδίο μάχης. Πολλοί πιστεύουν πλέον ότι ήταν στημένη, ενώ το αυθεντικό αρνητικό αγνοείται.

-«Valley of the Shadow of Death»: Θεωρείται μια από τις πρώτες φωτογραφίες από μάχη, και προέρχεται από τον Κριμαϊκό Πόλεμο τον 19ο αιώνα. Ωστόσο, πλέον θεωρείται ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν «στημένη» από τον φωτογράφο, Ρότζερ Φέντον- μάλιστα, ανάλυση μιας δεύτερης φωτογραφίας από τον ίδιο, στον ίδιο χώρο, έδειξε πως πιθανώς να έβαλε τις μπάλες των κανονιών που φαίνονται στο πεδίο ο ίδιος σε εκείνα τα σημεία.

-CSS Georgia: Ο Τζον Πότερ υποτίθεται ότι φωτογράφησε μια αυθεντική εικόνα του CSS Georgia, θωρηκτού της Συνομοσπονδίας (Νότος) κατά τον αμερικανικό Εμφύλιο (19ος αιώνας) τη δεκαετία του 1980. Εάν ίσχυε, θα ήταν μια από τις ελάχιστες φωτογραφίες των πρώτων θωρηκτών – και αυτή ήταν η εντύπωση μέχρι το 2015. Ωστόσο περαιτέρω μελέτη έδειξε ότι κάτι δεν «έστεκε», και εν τέλει ο Πότερ παραδέχτηκε ότι ήταν μια στημένη φωτογραφία με ένα μοντέλο και όχι το πραγματικό πλοίο.

Tags
Back to top button