Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αβραμόπουλος: «Με είχε περιλούσει κρύος ιδρώτας το 2015 για το Grexit»

Την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης επισήμανε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος υπενθυμίζοντας την απειλή για grexit που δέχθηκε η χώρα μας το καλοκαίρι του 2015.

Κατά την δευτερολογία του στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε «η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και Θεσμών συνεχίζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλει κάθε προσπάθεια για την σύντομη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είναι σημαντικό να γίνει γρήγορα για να προλάβουμε καταστάσεις που δεν θέλουμε να ζήσουμε. Εμείς είχαμε ζήσει τέτοιες καταστάσεις στο κολέγιο των επιτρόπων. Με είχε περιλούσει κρύος ιδρώτας με το grexit».

Αναφορικά δε με τα σενάρια εξόδου της χώρας μας από την συνθήκη Σένγκεν, ο ίδιος εξήγησε ότι «κανείς δεν μπορεί να σε εκδιώξει από τη Σεγκεν, μπορεί όμως να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους και ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Όμως, άδικα δέχτηκε κριτική η Ελλάδα γιατί κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος» για να επισημάνει ότι σήμερα «δεν είμαστε στο στόχαστρο της διεθνούς κριτικής και αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να μας χαροποιεί. Οσα διάβαζα τότε στον διεθνή τύπο με πίκραναν πολύ. Τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει. Οι συνθήκες στους χώρους υποδοχής στα νησιά δεν είναι ιδεώδεις αλλά δεν είναι ίδιες με πριν από ένα χρόνο. Τα χρήματα έπιασαν τόπο».

Σε ερωτήσεις σχετικές με περιπτώσεις κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό ο ίδιος έσπευσε να υποστηρίξει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία επίσημη αναφορά ή καταγγελία ότι κάτι έχει συμβεί για να προκαλέσει την παρέμβαση των ευρωπαϊκών οργάνων.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής είπε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν μπορούν να αποχωρήσουν από τα hot spot των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε παραβίαση της «δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας» για να εξηγήσει πως «είναι δήλωση και όχι συμφωνία καθώς στην δεύτερη περίπτωση θα έπρεπε να περάσει από όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια χωρίς να έιναι σίγουρο ότι θα γινόταν αποδεκτή».

Σχετικά δε με την πορεία του προγράμματος μετεγκατάστασης είπε ότι σύντομα τα αποτελέσματα θα γίνουν θετικότερα.
Απαντώντας δε σε βουλευτές που υποστήριξαν την πολιτική των ανοικτών συνόρων και της κατάργησης του διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών είπε πως «Είναι πολλοί που πιστεύουν σε ένα κόσμο χωρίς σύνορα. Ισως κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνει. Σήμερα όμως πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα ότι όποιος δεν δικαιούται προστασία θα επιστρέφει στην χώρα του».

Η Τουρκία παρά της δηλώσεις «βλέπει» προς Ευρώπη

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε και για την Τουρκική προκλητικότητα υπογραμμίζοντας μεταξύάλλων «Το τελευταίο διάστημα το κλίμα χάλασε με αφορμή γεγονότα που συνέβησαν στην κεντρική Ευρώπη. Θα πρέπει να διαχωρίσουμε το κομμάτι το ανθρωπιστικό από τα πολιτικά ζητήματα. Εδώ κρίνονται ανθρώπινες ζωές. Οι Δημοκρατίες μας κρίνονται ως προς αυτό το κομμάτι από το πώς επιδεικνύουν ανθρωπιά και ευαισθησία. Επαινούμε την Τουρκία που φιλοξενεί 3 εκατ. ανθρώπους και θα συνεχίσουμε την στήριξη στο πλαίσιο της ευρωτουρικικής δήλωσης».
Πρόσθεσε δε ότι «Στην Τουρκία τέθηκαν 74υποχρεώσεις ώστε κάποια στιγμή να απελευθερώσει η ΕΕ την βίζα. Εως σήμερα έχει ολοκληρώσει τις 67. Οι ενδείξεις είναι πως παρά τις δημόσιες δηλώσεις η Τουρκία κοιτά προς την Ευρώπη».
Τέλος, εξήγησε ότι η ΕΕ προσπαθεί να κρατήσει την «δήλωση» μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας «ζωντανή» καθώς αν καταρρεύσει «το πρώτο θύμα θα είναι η Ελλάδα. Δεν είναι μόνο όσοι περιμένουν στις ακτές».

Tags
Back to top button