Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτή είναι η κεντρική γειτονιά της Αθήνας που ονομαζόταν στο παρελθόν Τζιερτζίδικα

Αρκετές είναι οι περιοχές της Αθήνας που στο παρελθόν είχαν διαφορετικά ονόματα, με τους περισσότερους να μην το γνωρίζουν.

Σύμφωνα με την ιστορική αναδρομή της Παλιάς Αθήνας, το όνομα «Τζιερτζίδικα» προέρχεται από τη λέξη τζιέρι που σημαίνει συκώτι, σπλάχνο. Και ποιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα συγκεκριμένα μικρά ταβερνάκια της περιοχής που σέρβιραν τέτοιους μεζέδες. Από τα πιο γραφικά τζιερτζίδικα της Αθήνας ήταν αυτό του Τασούλα, στον αριθμό 1 της οδού Άρεως,το οποίο βρισκόταν ανάμεσα σε ένα τσαρουχάδικο και ένα μπακάλικο.

Όσον αφορά το όνομα «Αμπατζήδικα» αυτό το οφείλει στα μαγαζιά με τα υφάσματα που υπήρχαν στην περιοχή την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το οποία λέγονταν και αμπάδες. Και έτσι μέσα από διάφορα γεγονότα και ιστορικές στιγμές, κατέληξε να ονομάζεται Μοναστηράκι!

Η ιστορία για το Μοναστηράκι

Πού οφείλει το σημερινό του όνομα το Μοναστηράκι; Πρόκειται φυσικά για τον ναό της Παναγιάς της Παντάνασσας. Είναι ένας από τους  παλαιότερους ναούς της πόληςο οποίος βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Ερμού, πάνω στην πλατεία. Ο ναός αυτός χτίστηκε τον 10ο αιώνα, στη μεταβυζαντινή εποχή και αποκαλούταν Μεγάλο Μοναστήρι. Αρχικά λειτουργούσε ως γυναικεία μονή, ενώ μετά την Επανάσταση, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το όνομα εξέπεσε σε Μικρομονάστηρο ή Μοναστηράκι, όπως αποκαλούμε σήμερα ολόκληρη την περιοχή.

Ένα σημείο της Αθήνας αγαπημένο όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες που φτάνουν από ολόκληρο τον κόσμο. Μια χαρακτηριστική και αγαπημένη πλατεία για βόλτα και συναντήσεις ειδικά τα πρωινά της Κυριακής. Και ποιος δεν θυμάται εξάλλου μια κυριακάτικη βόλτα εκεί όλες τις εποχές του χρόνου!

Tags
Back to top button