Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Από που προέρχεται η φράση «θα σου πιω το αίμα»;

Ως έκφραση αγανάκτησης ή απειλής για τιμωρία χρησιμοποιείται η γνωστή σε όλους πρόταση «θα σου πιω το αίμα».

Ο ποιητής Θέογνις αναφέρει αντίστοιχη έκφραση της εποχής του: «...των είη μέλαν αίμα πιείν». Η έκφραση προέρχεται από τις αρχαία δοξασία ότι η ψυχή βγαίνει με τη τελευταία σταγόνα αίματος από κάποιο θύμα και αν την αφήσει ο θύτης θα τον κυνηγάει σε όλη του τη ζωή. Έτσι, έπρεπε να αφαιρέσουν με κάποιο τρόπο την εκδικητική Ερινύα που ξεπηδούσε από το νεκρό σώμα. Γι’ αυτό και τα ακρωτηρίαζαν. Χωρίς χέρια δεν θα μπορούσαν να κρατήσουν δόρυ ή σπαθί.

Αν όμως η ψυχή του έμενε παρόλα αυτά ελεύθερη πάντα θα ενοχλούσε το φονιά. Γι’ αυτό πιστεύοντας πως το αίμα ήταν η έδρα της ψυχής, το έπιναν. Είναι λοιπόν δικαιολογημένες έτσι και οι άλλες μεταγενέστερες εκφράσεις όπως «θα σου φάω το μάτι», «θα σου φάω το συκώτι» κτλ.

Κατάλοιπο των παλιών αυτών εθίμων είναι και αυτό που πιστεύουν σε πολλά μέρη, ότι δηλαδή ο φονιάς, για να μπορέσει να απομακρυνθεί από τον τόπο του εγκλήματος, πρέπει να σκουπίσει μια ή τρεις φορές το φονικό όργανο από το αίμα. Αλλιώς το αίμα τον κρατά εκεί αιχμάλωτο.

Tags
Back to top button