Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Απειλείται το πρόγραμμα Άρτεμις: Θα «κατεδαφίσει» ο Μασκ τα σχέδια της NASA για μόνιμη βάση στην Σελήνη

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ανησυχεί πως κατά την διάρκεια της δεύτερης θητείας του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα του θα αποφασίσουν περικοπές στον προϋπολογισμό της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA, υπονομεύοντας την πολλά υποσχόμενη σεληνιακή αποστολή Άρτεμις (Artemis).

Θα Πάνε στο Φεγγάρι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί;

Πιο συγκεκριμένα, τις ανησυχίες του για αυτό το ενδεχόμενο εξέφρασε ο επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινης και ρομποτικής εξερεύνησης, Ντανιέλ Νοϊενσβάντερ. Ο ειδικός δήλωσε πως αυτήν την στιγμή οι ΗΠΑ διανύουν μία περίοδο αλλαγών, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αμερικανο-ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος.

Αχιλλέας Μπέος: Δεν υπάρχει καλύτερος από τον Μητσοτάκη

Να σας υπενθυμίσουμε πως το πρόγραμμα Άρτεμις αφορά επανδρωμένες αποστολές για την εξερεύνηση της σεληνιακής επιφάνειας. Η πρώτη επανδρωμένη προσσελήνωση αναμένεται να λάβει χώρα τον Απρίλιο του 2026. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί με καθοριστική συνδρομή ευρωπαϊκών διαστημικών υπηρεσιών και εταιρειών, ωστόσο επικεφαλής της πρωτοβουλίας θα παραμείνει η NASA. Απώτερος στόχος του είναι η δημιουργία μίας μόνιμης βάση στην επιφάνεια της σελήνης.

Ο Έλον Μασκ, ο υπεύθυνος του νέου τμήματος κυβερνητικής αποδοτικότητας της κυβέρνησης Τραμπ, αποτελεί την κύρια πηγή ανησυχίας για την NASA και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Ο λόγος είναι πως ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχους ευθύνεται για αμέτρητες προϋπολογιστικές περικοπές σε διάφορα κρατικά προγράμματα των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων του ίδιου του Πενταγώνου.

Όπως προαναφέραμε, το πρόγραμμα Άρτεμις αναμένεται να κοστίσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουάσιγκτον, νούμερο το οποίο ο Μασκ θεωρεί «υπερβολικά δαπανηρό». Αν ο Μασκ δώσει εντολή να γίνουν περικοπές τότε η αποστολή ίσως δεν πραγματοποιηθεί ποτέ.

Το πρόγραμμα Άρτεμις δεν είχε εξ αρχής κόστος 100 δισεκατομμυρίων. Στην αρχή η NASA είχε πληροφορήσει την αμερικανική κυβέρνηση πως η πρωτοβουλία θα ήταν πολύ οικονομικότερη, ωστόσο όσο η ιδέα υλοποιούνταν οι δαπάνες όλο και αυξάνονταν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η NASA ανακοινώνει συχνά καθυστερήσεις στην πρόοδο και έχει ήδη αναβάλει αρκετές φορές την προγραμματισμένη ημερομηνία της πρώτης επανδρωμένης προσσελήνωσης.

Οι προϋπολογιστικές περικοπές της κυβέρνησης Τραμπ έχουν ήδη δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε εταιρείες όπως η Gateawy, μία από τους κυριότερους εταίρους της NASA στο πρόγραμμα Άρτεμις. 

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ είχε εκφράσει αρκετές φορές στο παρελθόν πως θεωρεί την εξερεύνηση της σελήνης ανούσια και πως προτιμάει η NASA να προσπεράσει τελείως το φεγγάρι και να επικεντρωθεί στην εξερεύνηση του Άρη.

Δεδομένων όλων αυτών, το μέλλον της «Άρτεμις» είναι αβέβαιο.

 

Tags
Back to top button