Απαντήσεις στο «μυστήριο» των πυραμίδων του Μεξικό, δίνουν ειδικοί, οι οποίοι έχουν φτάσει σε συμπεράσματα για την νοοτροπία των φυλών που ζούσαν εκεί.
Την πεποίθηση πως οι πυραμίδες που κατασκευάστηκαν από αυτόχθονες φυλές της Αμερικής, μεταξύ των οποίων οι Μάγια και οι Αζτέκοι, έχουν επίτηδες την μορφή φυσικών τοπίων όπως λόφων και βουνών, εκφράζουν ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στο Μεξικό (INAH).
Σύμφωνα με τον Πέδρο Σάντσεθ Νάβα, τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης που αφιερώνεται στις μεσοαμερικανικές πυραμίδες, ένας από τους πιθανότερους λόγους που τα μνημεία έχουν αυτό το γεωμετρικό σχήμα είναι επειδή βρίσκονται στη φύση.
«Εντοπίζονται στο ίδιο περιβάλλον μαζί με βουνά και ηφαίστεια» εξήγησε αρχικά ο ειδικός, διευκρινίζοντας πως οι πυραμίδες ήταν ιερά αντίγραφα των βουνών, ενώ η συγκεκριμένη τους μορφή αποτύπωνε τις σκιαγραφήσεις των όγκων των ηφαιστείων.
(σ.σ.: Η Μεσοαμερική είναι η πολιτισμική περιοχή της Αμερικής που περιλαμβάνει το νότιο ήμισυ του Μεξικού, τα εδάφη της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Μπελίζε καθώς και τις δυτικές περιοχές της Ονδούρας, της Νικαράγουας και της Κόστα Ρίκα).
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ιθαγενείς επιδίωξαν όχι μόνο να αναδημιουργήσουν τέτοια φυσικά αντικείμενα, αλλά και να βάλουν σε αυτά και κάποια ιερά νοήματα, ενώ επίσης γι' αυτό τον λόγο οι πυραμίδες ήταν τα κέντρα των αρχαίων πόλεων.
Ακόμη, οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν πως το πυραμιδικό σχήμα διευκόλυνε επίσης το έργο της ανέγερσης μια υψηλής μνημειακής δομής, η οποία ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους αρχαίους ανθρώπους, αφού συχνά έκαναν ιεροτελεστίες στον χώρο της και εκεί επιστεγαζόταν ο ναός.