Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Αναπαράσταση της Μάχης του Αούστερλιτς από Τσέχους λάτρεις της στρατιωτικής ιστορίας (φωτό, βίντεο)

Στο σημείο όπου συγκρούστηκε η «Μεγάλη Στρατιά» του  Ναπολέοντα Βοναπάρτη με το ρωσοαυστριακό στρατό στις 2 Δεκεμβρίου 1805, κοντά στην πόλη Σλαβκόβ της Μοραβίας, στην Τσεχία, έγινε η αναπαράσταση της Μάχης του Αούστερλιτς. Αυτοί που συμμετείχαν ήταν λάτρεις της στρατιωτικής ιστορίας με κοστούμια και οπλισμό εποχής.

 Την εποχή που έγινε η επική σύγκρουση, η οποία εδραίωσε τη φήμη του Γάλλου αυτοκράτορα ως μεγάλου στρατηλάτη, το πεδίο της Μάχης ανήκε στην Αυστριακή Αυτοκρατορία.

Οι 68.000 στρατιώτες του Ναπολέοντα αντιμετώπισαν τους στρατούς του λεγόμενου Τρίτου Συνασπισμού, που αριθμούσαν πάνω από 90.000 άνδρες.

Ο Γάλλος αυτοκράτορας παρέσυρε τοπυς αντιπάλους του σε μια περιοχή δυτικά του Άουστερλιτς, στο Πράτσεν, που εκκένωσαν οι Γάλλοι.

Σε αντίθεση με τη στρατιά του Ναπολέοντα οι βαθμοί των αξιωματικών σε άλλους ευρωπαϊκούς στρατούς διανέμονταν ανάλογα με την κοινωνική θέση, κι όχι την ικανότητα, πράγμα που μείωνε την αποτελεσματικότητά τους στη μάχη.

Σ’ ένα σημείο του πεδίου της μάχης 10.500 Γάλλοι στρατιώτες αντιμετώπισαν την κύρια επίθεση 40.000 Ρώσων και Αυστριακών πεζών και έφιππων στρατιωτών.

Αν και υπερτερούσαν αριθμητικά οι αντίπαλοι, οι Γάλλοι είχαν καλύτερη τακτική και κατάφεραν να αναχαιτίσουν την επίθεση

Στη διάρκειας της μάχης ο Ναπολέοντας κατάφερε να ρίξει στη μάχη τις εφεδρείες του, αποτελούμενες από 20.000 άνδρες και να χωρίσει τους επιτιθέμενους στα δύο.

Και τότε χρησιμοποίησε το στρατηγικό του πλεονέκτημα για να τους κυνηγήσει

Περίπου 15.000 ρωσο-αυστριακοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, άλλοι 11.000 συνελήφθησαν αιχμάλωτοι, ενώ οι Γάλλοι μέτρησαν 9.000 απώλειες

Ήταν τέτοια η έκταση της νίκης του Ναπολέοντα, ώστε ο Φραγκίσκος Α΄ της Αυστρίας αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει, ενώ ο τσάρος Αλέξανδρος Α΄της Ρωσίας απέσυρε το στρατό του

Ο διπλωματικός επίλογος της μάχης του Αούστερλιτς, που σηματοδότησε το τέλος του Τρίτου Συνασπισμού των ευρωπαϊκών δυνάμεων, γράφτηκε 24 μέρες αργότερα με τη Συνθήκη του Πρεσβούργου (σημερινής Μπρατισλάβας) με την οποία οι ηττημένοι Αψβούργοι παραχώρησαν εδάφη στην Ιταλία και τη Βαυαρία στη Γαλλία κι υποχρεώθηκαν να καταβάλουν αποζημίωση 40 εκ. φράγκων. Ο Ναπολέοντας επέστρεψε θριαμβευτής στη Γαλλία, όπου για του επιφυλάχθηκε αποθεωτική υποδοχή και για πρώτη φορά τον αποκάλεσαν «Μέγα».

 

Tags
Back to top button