Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Αλίκη Διπλαράκου: «Η ελληνίδα Μις Ευρώπη που έσπασε το άβατο του Αγίου Όρους» (φωτό)

Η ωραιότερη γυναίκα της Ευρώπης το 1930 ήταν ένα κορίτσι από τη Μάνη. Το όνομά της Αλίκη Διπλαράκου. Η ομορφιά της ήταν ένας μύθος για το «αιώνιον ελληνικόν κάλλος». Είχε αποσπάσει τον θαυμασμό εκείνη την προπολεμική χρονιά στα καλλιστεία που της έδωσαν τον τίτλο της «Μις Ελλάς» στο θέατρο «Ολύμπια» της οδού Ακαδημίας και το όνομά της έκανε το γύρο του διεθνούς Τύπου.

Ο Γιάννης Καιροφύλλας έγραφε στο βιβλίο του πώς «ο θρίαμβος της Αλίκης Διπλαράκου έσπασε τον πάγο ανάμεσα στην αστική τάξη και στον θεσμό της ομορφιάς. Επειδή η νεαρή Αλίκη ήταν από «πολύ καλή οικογένεια», πολλά νέα κορίτσια από εξίσου καλές αστικές οικογένειες έτρεχαν να διαγωνιστούν τα επόμενα χρόνια. Στην επιτροπή κρίσεως ήταν και ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης. Και οι 15 κριτές είχαν τότε ψηφίσει την Αλίκη Διπλαράκου. Ηταν ψηλή και λυγερή, με εκφραστικά μάτια, με θαυμάσιες γραμμές, όπως έλεγαν τότε, και εκπροσωπούσε επάξια την ελληνική ομορφιά".

Η 18χρονη Αλίκη ήταν η μία από τις τρεις κόρες του δικηγόρου Γεωργίου Διπλαράκου και της Ελένης Νικολέση, η οποία ξεχώριζε για την ομορφιά και τη λεπτή, για τα δεδομένα της εποχής, κορμοστασιά της. Η ίδια είχε παραδεχθεί στους «Times» του Λονδίνου ότι βρέθηκε κατά τύχη υποψήφια στα καλλιστεία του 1930. Ενώ παρακολουθούσε με την οικογένειά της τον διαγωνισμό στο θέατρο «Ολύμπια», άκουσε το όνομά της από ένα μέλος της κριτικής επιτροπής, που την κάλεσε στη σκηνή να διαγωνιστεί, ενώ η ίδια αγνοούσε ότι κάποιος την είχε δηλώσει. Η δεκαοκτάχρονη καλλονή προσπάθησε να αρνηθεί, όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης που παρευρισκόταν στην εκδήλωση δεν της άφησε πολλά περιθώρια. Τελικά, για λόγους... εθνικού συμφέροντος, η νεαρή Αλίκη διαγωνίστηκε εκείνο το βράδυ και κέρδισε τον τίτλο της «Μις Ελλάς», αν και είχε ισχυρό ανταγωνισμό από τη Θεσσαλονικιά Ρωξάνη Στεργίου.

Η Διπλαράκου, που κέρδισε με άνεση τον τίτλο της Μις Ελλάς το 1930, λίγο έλειψε να μη συμμετάσχει καν. Ο λόγος ήταν οι συγγενείς της, που σαν γνήσιοι Μανιάτες ,αρχικά θεώρησαν ότι η συμμετοχή στον διαγωνισμό ομορφιάς ήταν προσβλητική για την τιμή της κοπέλας. Όταν, όμως, η όμορφη Αλίκη κέρδισε τον τίτλο, οι συγγενείς καμάρωναν και λίγο αργότερα, όταν κλήθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, την αποθέωσαν. Οργάνωσαν ολόκληρη τελετή στον σταθμό του τρένου για να την αποχαιρετίσουν, όταν αναχώρησε για το Παρίσι. Ο διαγωνισμός έγινε στην όπερα της γαλλικής πρωτεύουσας, παρουσία του Γάλλου πρόεδρου, του πρωθυπουργού κι άλλων προσωπικοτήτων.

Η επιτυχία της πανηγυρίστηκε δεόντως και στην Αθήνα. Χιλιάδες κόσμου συνωστίσθηκαν στην οδό Ερμού στις 9 Ιουνίου για να την επευφημήσουν και να τη θαυμάσουν από κοντά. Επόμενος σταθμός για την ωραία Αλίκη το Ρίο Ντε Ζανέιρο, όπου έλαβε μέρος στις 13 Οκτωβρίου 1930 στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της «Μις Υφήλιος». Τα πήγε πολύ καλά και αναδείχθηκε δεύτερη μετά τη «Μις Βραζιλία» Γιολάντα Περέιρα, που κατέκτησε τον τίτλο της ομορφότερης γυναίκας του κόσμου. Στη συνέχεια, αφού δοκίμασε την τύχη της για λίγο στο θέατρο, περιόδευσε στις ΗΠΑ, όπου έδωσε διαλέξεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι οι όμορφες δεν είναι έξυπνες. Μιλούσε με ευφράδεια Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Η Μις Ευρώπη στο Άγιο Όρος

Λίγα χρόνια μετά τη συμμετοχή και εκλογή στα καλλιστεία, η όμορφη Αλίκη απασχόλησε ξανά τον Τύπο της εποχής, καθώς έσπασε το άβατο του Αγίου Όρους. Ενώ ήταν φιλοξενούμενη σε θαλαμηγό ενός εφοπλιστή, κατάφερε, ντυμένη άντρας, να πείσει έναν μοναχό και με τη βοήθειά του έπιασε για λίγο λιμάνι στην αθωνική πολιτεία. Η Αλίκη Διπλαράκου παντρεύτηκε δύο φορές. Την πρώτη με έναν Γάλλο αεροπόρο και επιχειρηματία, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο και τη δεύτερη με τον Άγγλο Σερ Τζον Ράσελ, με τον οποίο απέκτησε άλλα δύο παιδιά την Tζορτζιάνα και τον Aλεξάντερ, που της χάρισαν με τη σειρά τους εγγόνια και δισέγγονα. Κατά τη διάρκεια της ζωής της, έκανε αρκετές περιοδείες, κατά τις οποίες έδινε διαλέξεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Η Αλίκη Διπλαράκου έφυγε από τη ζωή στις 30 Οκτωβρίου του 2002. 

Το πραγματικό επώνυμο της Διπλαράκου ήταν Βαβούλη από την Κρήνη – Γυθείου της Κάτω Μάνης αλλά λόγοι οικογενειακοί την ανάγκασαν να χρησιμοποιεί το επώνυμο της μητέρας της Διπλαράκου που κατήγετο από τον Άγιο Νικόλαο, ένα κεφαλοχώρι δίπλα από την Κρήνη.

Tags
Back to top button