Σε καλό δρόμο, λένε κυβερνητικές πηγές, πώς βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των αρμοδίων υπουργών με τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα και αν όλα εξελιχθούν κανονικά μέχρι την Κυριακή μπορεί και να έχει υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Το ερώτημα βέβαια είναι ποιος χαίρεται γι’ αυτές τις… θετικές εξελίξεις. Ο λαός σίγουρα πάντως όχι αφού τα μέτρα που θα υπογραφούν συνιστούν την «ταφόπλακα» της ελληνικής οικονομίας.
Μάλλον η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη με το κλείσιμο της συμφωνίας (αν και η ιστορία έχει δείξει πώς δεν θα πρέπει να προτρέχουμε) κι αυτό γιατί θα λάβει παράταση στην εξουσία. Αυτός είναι ο στόχος εξ αρχής. Να παραμείνει στην εξουσία μέχρι να έρθει η ανάπτυξη. Δεν φαίνεται όμως πουθενά και η Ελλάδα θα βρίσκεται σε τέλμα τουλάχιστον για μία δεκαετία ακόμη. Αρκούν τα μέτρα που έχουν ήδη υπογραφεί.
Είναι μάλιστα τόσο αισιόδοξοι στο Μέγαρο Μαξίμου που βιάζονται να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή μέχρι τα μέσα του Μαΐου προκειμένου να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Η δε αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει πώς δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, αλλά είναι αυτή που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση που δεν έχει κλείσει μέχρι τώρα την αξιολόγηση. Ζούμε δηλαδή το «θέατρο του παραλόγου».
Αργά χθες το βράδυ και μετά έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ των Υπουργών που συμμετέχουν σε αυτές και των εκπροσώπων των δανειστών παρέμεναν σε εκκρεμότητα δύο μεγάλα θέματα. Αυτά αφορούν στις περικοπές των συντάξεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συμφωνηθεί όλα τα θέματα των μεταρρυθμίσεων στην ενέργεια, την παιδεία και την υγεία (το απαραίτητο ξεπούλημα της ΔΕΗ δηλαδή και οι αλλαγές που θέλουν να περάσουν οι δανειστές), ενώ έχει συμφωνηθεί και το πακέτο των μέτρων και των αντιμέτρων. Ανοιχτό παρέμενε το «πακέτο» των συντάξεων, ύψους δύο δισ. ευρώ που θα ισχύσει από το 2019.
Οι αριθμοί δεν βγαίνουν με τις περικοπές που έχουν υπολογιστεί στις 900.000 συντάξεις και είναι σχεδόν βέβαιο πώς θα πέσει «μαχαίρι» και στις επικουρικές συντάξεις προκειμένου να ικανοποιηθεί κυρίως το ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι για το ασφαλιστικό, το Ταμείο ζητά άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ενώ η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να μπει πλαφόν στην περικοπή έως και 22% και να «κοπούν» και οι επικουρικές συντάξεις.
Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πώς θέμα υπάρχει και με τα «κόκκινα» δάνεια, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Σε ερώτηση μάλιστα αν το υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί με τις προτάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ενιαία…
Να σημειωθεί πώς σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, το υπουργείο Δικαιοσύνης έθεσε «μπλόκο» στη δυνατότητα αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων δανείων των κομμάτων και των ΜΜΕ προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, ενώ έγινε συζήτηση και για την επιλογή των στελεχών της δημόσιας διοίκησης που θα διαμεσολαβούν για τις οφειλές προς το Δημόσιο και για τα στελέχη-υπαλλήλους των τραπεζών, που θα διαμεσολαβούν για τα χρέη προς τις τράπεζες.
Σ’ αυτό έχουν συμφωνήσει κατ’ αρχήν ότι θα υπάρχει αίτηση της κατά περίπτωση δημόσιας αρχής, δηλαδή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τα χρέη προς το Δημόσιο ή του υπουργού Οικονομικών για τα χρέη προς τις τράπεζες, με τη γνώμη, όμως, της ΤτΕ, που ως εποπτεύουσα των τραπεζών έχει την τεχνογνωσία.
Ο νέος γύρος επαφών μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο, μετά το μεσημέρι και από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πώς μέχρι το απόγευμα της Κυριακής μπορεί να έχουν κλείσει σε τεχνικό επίπεδο όλα τα ζητήματα. Τίποτα όμως δεν είναι βέβαιο ιδίως όταν το ΔΝΤ ανοίγει συνεχώς και νέα θέματα, όπως τι θα γίνει με τις τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θέμα πάντως που δεν ήταν στην ατζέντα.