Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

15 Ιουλίου 1974: Σαν σήμερα το πραξικόπημα της Κύπρου (φώτο)

Σήμερα, 15η Ιουλίου συμπληρώνονται 47 χρόνια από τη μέρα που πραγματοποιήθηκε το πραξικόπημα της Κύπρου. Μια επέτειος τόσο για το ελληνικό όσο και το κυπριακό έθνος. 

Η Εθνική Φρουρά της Κύπρου, η ΕΛΔΥΚ και ΕΟΚΑ Β’, σε συνεργασία με τη Χούντα των συνταγματαρχών που τότε κυβερνούσε την Ελλάδα, αποσκοπούσαν αφενός στην ανατροπή του προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και αφετέρου στην ένωσή της με την Ελλάδα. 

Ήδη από το Μάρτιο του ‘74, η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών ανακάλυψε έγγραφα που κατεδείκνυαν πως ετοιμαζόταν πραξικόπημα. 4 μήνες μετά, ο Αρχιεπίσκοπος θέλησε να απομακρύνει τους Έλληνες αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς. Η ενέργειά του αυτή πυροδότησε την απόφαση της Χούντας να προβεί σε πραξικόπημα.

Στις 8:15 (τοπική ώρα Κύπρου) την 15η Ιουλίου του ‘74, δύο ισχυρές φάλαγγες αρμάτων ξεκίνησαν με σκοπό την υλοποίηση των προμελετημένων σχεδίων της. Στόχοι τους η Προεδρική Φρουρά που βρισκόταν δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο και το Εφεδρικό Σώμα που ήταν δυνάμεις της αστυνομίας και απείχε ένα χιλιόμετρο από το Μέγαρο.

Τη μέρα της επίθεσης, ο Μακάριος μη αναμένοντας μια τέτοια εξέλιξη και έχοντας ειδοποιηθεί από τον υπασπιστή του και το διοικητή της Προεδρικής Φρουράς για την επικρατούσα κατάσταση, κατόρθωσε να γλιτώσει φορώντας πολιτική περιβολή και τραγιάσκα. Γύρω στη 13:00 αναγγέλλει από την Πάφο το διάγγελμά του μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού. Σκοπός του να δώσει θάρρος και κουράγιο στο λαό της Κύπρου. 

Η θέση του προέδρου έμεινε κενή. Νόμιμος εκ συντάγματος διάδοχός του ο Γλαύκος Κληρίδης. Αντ’ αυτού τη θέση του έλαβε ο Νικόλαος Σαμψών που κήρυξε το κράτος υπό στρατιωτικό νόμο χωρίς τη διάλυση της Βουλής ή τη δίωξη πολιτικών προσώπων. Απολογισμός της πρώτης μέρας του πραξικοπήματος : 91 νεκροί και 250 τραυματίες.

Τις επόμενες μέρες οι εξελίξεις ήταν δραματικές. Μεταξύ άλλων είναι αναγκαία να αναφερθεί η διαφυγή του Μακαρίου στο εξωτερικό και οι απέλπιδες προσπάθειές του για την εξασφάλιση βοήθειας, η «αμετάβλητος» στάση της Ελλάδας και οι συνεχείς, έκτακτες και άκαρπες, όπως κρίθηκε εκ του αποτελέσματος, συναντήσεις του ΟΗΕ.

Η τουρκική εισβολή, τα χαράματα της 20ης Ιουλίου δυσχέραινε την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Το πραξικόπημα έλαβε τέλος την 24η Ιουλίου όπου η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ορκίστηκε στην Αθήνα, ενώ στην Κύπρο τα γεγονότα υποχρέωσαν τον Σαμψών να παραιτηθεί και την εξουσία να αναλάβει ο Γλαύκος Κληρίδης.

Tags
Back to top button