Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων στα Κατεχόμενα: Η Κύπρος αποκτά αντιαεροπορική "ομπρέλα", Exocet Block 3 και στο βάθος... Αεροπορία!

Ραγδαίες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στα εξοπλιστικά της Κύπρου καθώς “τρέχουν” προγράμματα που ήταν στάσιμα έως ανύπαρκτα εδώ και δεκαετίες γεγονός που έχει αρχίσει να προκαλεί “μούδιασμα” στην Τουρκία.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται σφοδρή τουρκική αντίθεση στο θέμα του Κυπριακού αντιαεροπορικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος αποκτά αντιαεροπορική “ομπρέλα” που θα καλύπτει όλο το νησί δίνοντας την δυνατότητα η Εθνική Φρουρά να επιβάλει Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τα Κατεχόμενα εναντίον των απαρχαιωμένων (έως ανύπαρκτων) τουρκικών F-16.

Παράλληλα, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κατέθεσε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για να αποσταλούν την επόμενη τριετία 2022-203-2024 περισσότεροι σπουδαστές (πέραν των 9 που στέλνονται ήδη ετήσια) στη Σχολή Ικάρων στην Ελλάδα.

Αυτό δημιουργεί βάσιμες υποψίες πως η Κύπρος κινείται προς την δημιουργία Αεροπορίας.

Η Κύπρος αποκτά αντιαεροπορική “ομπρέλα”

Την σε βάθος εξέταση των προτάσεων που κατέθεσαν διάφορες χώρες για την προμήθεια της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) με σύστημα που θα ενισχύσει την αντιαεροπορική ομπρέλα της Κύπρου, έχει ολοκληρώσει το Υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Το θέμα της ενίσχυσης της αντιαεροπορικής ομπρέλας της Κύπρου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου και είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες του για να το κλείσει όσο το δυνατό πιο σύντομα.

Συγκεκριμένα, έχει προχωρήσει η αξιολόγηση των υποψήφιων συστημάτων και αυτή την περίοδο το ΥΠΑΜ βρίσκεται στο τελικό στάδιο για λήψη τελικής απόφασης για την αγορά του συγκεκριμένου συστήματος, το οποίο με το βεληνεκές που διαθέτει και σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα οπλικά συστήματα της ΕΦ θα καλύπτει ολόκληρο το νησί.

Ειδικότερα, η ενίσχυση της αντιαεροπορικής ομπρέλας της Κύπρου θα γίνει μέσω της απόκτησης για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς ενός αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος, ικανού να αντιμετωπίσει κάθε απειλή που θα ίπταται του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως προβάδισμα έχει το γαλλικό Aster-30 Samp-T από το ισραηλινό “Iron Dome”.

Αντικατάσταση των Mi-35

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκεται στην φάση αξιολόγησης των προσφορών που κατατέθηκαν για την αγορά στρατιωτικών ελικοπτέρων πολλαπλού ρόλου, από ευρωπαϊκές χώρες σε αντικατάσταση των υφιστάμενων ρωσικών Mi-35 που διαθέτει η ΕΦ.

Exocet Block 3 με υπογραφή Γαλλίας

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, προχωρούν οι διαδικασίες για την όσο το δυνατό πιο σύντομη άφιξη στην Κύπρο της νέας γενιάς των γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet Block 3 μετά την υπογραφή στην Γαλλία, μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού, των σχετικών συμβολαίων αγοράς.

Η νέα γενιά Exocet διαθέτει διπλάσιο βεληνεκές από τους υφιστάμενους Exocet Block 2 που διαθέτει η Εθνική Φρουρά, που ανέρχεται γύρω στα 180 χιλιόμετρα κάτι που σημαίνει πως οι τουρκικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην… έξοδο από τα λιμάνια τους.

Αναβάθμιση λιμανιών Λεμεσού και Λάρνακας

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προχωρούν οι διαδικασίες για αναβάθμιση για στρατιωτικούς σκοπούς των λιμανιών Λεμεσού και Λάρνακας προκειμένου να υποστηρίξουν την άφιξη των γαλλικών πλοίων αλλά και των ελληνικών φρεγατών Belhara ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η μελέτη για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας, στόχος του ΥΠΑΜ είναι η παραχώρηση στην Εθνική Φρουρά από τους ιδιώτες επενδυτές μέρους των λιμανιών για ελλιμενισμό μόνο πολεμικών πλοίων.

Σε πρώτη φάση θα αναβαθμιστεί για στρατιωτικούς σκοπούς το λιμάνι Λεμεσού και στην συνέχεια το λιμάνι της Λάρνακας.

Στόχος της αναβάθμισης είναι να μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να προσφέρει στις φίλιες χώρες την δυνατότητα ελλιμενισμού των πολεμικών τους πλοίων όταν επισκέπτονται το νησί αλλά και την επί τόπου παροχή υπηρεσιών στα πληρώματα των πλοίων.

Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί για την οποία διενεργείται σχετική μελέτη, στόχο έχει, όπως δήλωσε αρμόδια πηγή στο ΚΥΠΕ, να προσφερθεί η δυνατότητα ελλιμενισμού μεγαλύτερων πολεμικών πλοίων, κάτι που θα εξυπηρετήσει τον γεωστρατηγικό ρόλο και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ θα ενισχύσει την αμυντική διπλωματία και θα προσελκύσει στην περιοχή περισσότερα πολεμικά πλοία από φίλιες χώρες για θέματα συντήρησης, ανεφοδιασμού και ξεκούρασης των πληρωμάτων.

Πιερή για αντιπυραυλική ομπρέλα: Στόχος να καλυφθεί αντιαεροπορικά το νησί

Για την απόφαση του Υπουργού Άμυνας για αγορά αντιπυραυλικής ομπρέλας, μίλησε και στο «Πρωτοσέλιδο» του «Σίγμα» ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας Χρίστος Πιερή.

Αρχικά ανέφερε ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα και το Υπουργείο Άμυνας το μελετά.

«Βλέπουμε ποιες ανάγκες υπάρχουν και τις ιεραρχούμε έτσι ώστε η Εθνική Φρουρά να είναι μία αποτρεπτική δύναμη για οποιαδήποτε απειλή».

Πρόσθεσε ότι είναι σκέψεις και αναλύσεις που κάνει το Υπουργείο Άμυνας για να αξιολογήσει οπλικά συστήματα τα οποία θα μπορούν να καλύψουν αντιαεροπορικά όλη την έκταση του νησιού.

«Είμαστε πολύ κοντά να αποφασίσουμε», είπε.

Συμπλήρωσε ότι γίνονται πολύ σοβαρές μελέτες και όταν είναι έτοιμοι θα ανακοινώσουν τις αγορές, έτσι ώστε να ενημερώνεται και ο κόσμος.

«Οι σκέψεις και οι μελέτες γίνονται έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε και το τελευταίο σεντς που διαθέτει ο Κυπριακός λαός για την Εθνική Φρουρά», εξήγησε.

Ο κ. Πιερή μίλησε και για την αναβάθμιση των λιμανιών Λάρνακας και Λεμεσού, αλλά και για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί. «Αυτά τα θέματα χρήζουν αναβάθμισης μετά από τις προτάσεις του Υπουργού Άμυνας». Διευκρίνισε ότι γίνεται μελέτη και θα εξεταστεί από την Κυβέρνηση.

Εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια η ναυτική βάση εξυπηρετεί φίλιες χώρες όπως την Γαλλία, ενώ τους επόμενους μήνες θα φτάσει το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle. «Χρειάζεται να κάνουμε κάποιες αναβαθμίσεις για να τα εξυπηρετούμε, αλλά και με τις κοινές ασκήσεις αποκτούν τα μέλη μας εμπειρίες».

Δείτε όλη τη συζήτηση:

Αντίδραση και απειλές Τατάρ για το αντιπυραυλικό σύστημα 

Δυσφορία εξέφρασε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Ταταρ, σχολιάζοντας την είδηση για προμήθεια της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) αντιαεροπορικού συστήματα που θα καλύπτει ολόκληρο το νησί της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο Ερσίν Τατάρ δεν δίστασε να προειδοποιήσει πως οι προσπάθειες αυτές δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και θα αυξήσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημείωσε πως «ενώ συνεχίζονται κάποιες συζητήσεις για την Κύπρο και ζητούν την συνέχιση της συνεργασίας των Ηνωμένων Εθνών, είναι λάθος να γίνονται τέτοια βήματα».

«Το παρακολουθούμε με μεγάλη δυσφορία και ανησυχία. Η Τουρκία είναι η εγγυήτρια χώρα. Ως εγγυήτρια χώρα, έχει το δικαίωμα να μιλήσει και να πράξει. Θα δείξει οπωσδήποτε την αποφασιστικότητά της σε αυτό το θέμα, όπως πάντα, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και του τουρκοκυπριακού λαού», είπε.

Tags
Back to top button