Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Υπερσύγχρονο υποβρύχιο «βουτάει» για έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων και ο μυστηριώδης Μηχανισμός του εμπνέουν τη σύγχρονη επιστήμη. Ενα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο (drone) έτοιμο για πολλαπλές χρήσεις στη θάλασσα των Αντικυθήρων αποτελεί το τελευταίο επίτευγμα της προηγμένης τεχνολογίας.

Το υποβρύχιο αναπτύχθηκε από την ελβετική Hublot. Η εταιρία αποτελεί βασικό αρωγό των ερευνών στο διάσημο ναυάγιο αλλά και της προβολής των ευρημάτων του μέσα από εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το νέο τεχνολογικό επίτευγμα παρουσιάστηκε στην εκδήλωση «Digital Award 2017», στη Γενεύη της Ελβετίας.

Η υψηλή τεχνολογία αποτελεί πολύτιμο βοηθό της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας. Υποβρύχια ερευνητικά ρομπότ, ηχοβολιστικά μηχανήματα, τηλεχειριζόμενα ROV και AUB, ψηφιακή σάρωση του βυθού κ.ά. δημιουργούν δυνατότητες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.

Παρ’ όλα αυτά, δεν επαρκεί από μόνη της η τεχνολογία για να πραγματοποιηθεί μια ανασκαφή. Οι εξειδικευμένοι αρχαιολόγοι είναι αναντικατάστατοι. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της σούπερ εξελιγμένης, τεχνολογικά, καταδυτικής στολής Exosuit (κάτι σαν υποβρύχιο που φοριέται, με προωθητήρες, ρομποτικό χέρι, φώτα, κάμερα κ.ά.) που όμως δεν λειτούργησε στα βαθιά και συχνά ταραγμένα νερά των Αντικυθήρων.

Eλβετική ωρολογοποιία

Τα τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια (Bubblots) που εμπνεύστηκε η ελβετική ωρολογοποιία Hublot από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στο πεδίο της ψηφιακής σάρωσης και της ανίχνευσης του βυθού, καθώς αξιοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, διαθέτουν μεταξύ άλλων αισθητήρες υψηλής ακρίβειας αλλά και δυνατότητα 3D απεικονίσεων. Το υποβρύχιο παρουσιάστηκε στους επιστήμονες που συμμετέχουν στην έρευνα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, όπως είναι ο Αμερικανός Μπρένταν Φόλεϊ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υποβρύχιο drone θα χρησιμοποιηθεί στη νέα έρευνα του Ναυαγίου, τον Σεπτέμβριο.

Επικεφαλής της ανασκαφής είναι η Αγγελική Σίμωσι, διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Η πρώτη συστηματική έρευνα του ναυαγίου το 2015 και η δεύτερη που ακολούθησε πέρυσι πρόσφεραν πολύ σημαντικά ευρήματα στα οποία περιλαμβάνονται σκελετικά κατάλοιπα, δύο χάλκινα δόρατα, μολύβδινη καταπειρατηρία βάρος 50 κιλών (όργανο για τη μέτρηση του βάθους του βυθού και την εξερεύνηση της φύσης του), τμήματα οστέινου αυλού, τμήματα από το σκαρί του πλοίου κ.ά. Το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά τα πρόσφατα ευρήματα του ναυαγίου σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον Πειραιά.

Το πλοίο ήταν ρωμαϊκό και ναυάγησε το δεύτερο τέταρτο του 1ου αι. π.Χ. κατευθυνόμενο προς την Ιταλία κατάφορτο με έργα τέχνης. Από το ναυάγιο έχουν ανελκυστεί περί τα 378 μοναδικά αντικείμενα -μαζί και ο περίφημος Μηχανισμός, η πρώτη γνωστή μορφή υπολογιστή- τα οποία παρουσιάστηκαν σε έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Απρίλιος 2012-Ιούνιος 2014) με πάνω από 800.000 επισκέπτες. Ακολούθησε η παρουσίαση της έκθεσης στην Ελβετία.

Βάζει πλώρη για Κίνα

Στην Κίνα φαίνεται πως θα συνεχίσει το διεθνές ταξίδι της η έκθεση του Ναυαγίου και του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Κίνας. Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ, Μαρία Βλαζάκη, η κινεζική πλευρά έχει εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για δύο ακόμη εκθέσεις. Πρόκειται για την έκθεση «Οι Ελληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και για την έκθεση αρχαίων κοσμημάτων «Vanity» που έκανε πρεμιέρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου.

Η έναρξη του αφιερωματικού έτους κηρύχθηκε επίσημα σε εκδήλωση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Οπως έγινε επίσης γνωστό, στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας θα εγκαινιαστεί, στις 10 Μαΐου, έκθεση με σπάνιες πορσελάνες από την επαρχία Ruzxou της Κίνας ενώ το ελληνικό Μουσείο θα παρουσιάσει τα δικά του αριστουργήματα στο Κρατικό Μουσείο της πόλης Chen Tianzu με την οποία έχει αδελφοποιηθεί η πόλη της Κέρκυρας.

AΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ,

Tags
Back to top button