Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Υγεία: Πώς επηρεάζεται από την αλλαγή της ώρας;

Όταν ο δείκτης του ρολογιού γυρίζει μια ώρα πίσω, το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας μπορεί να απορυθμιστεί και να φέρει τα πάνω κάτω στην υγεία σας.

Κι ενώ μερικοί μπορεί να χάρηκαν που κέρδισαν μια ώρα έξτρα ύπνου, κάποιοι άλλοι μπορεί να ξύπνησαν με πονοκέφαλο.

Όταν αλλάζει η ώρα, αλλάζει και ο κιρκάδιος ρυθμός σας – το 24ωρο εσωτερικό σας ρολόι που συγχρονίζεται με την ανατολή και τη δύση του ήλιου – γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες και να πυροδοτήσει ημικρανίες και πονοκεφάλους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ, η αϋπνία μπορεί να επηρεάσει τη σκέψη, την προσοχή, τη μνήμη, την ενέργεια, την όρεξη και τη διάθεσή σας, ενώ μακροπρόθεσμα, συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι ψυχικές διαταραχές.

Μάλιστα, ερευνητές στη Σουηδία παρατήρησαν ότι το ποσοστό των σοβαρών καρδιακών επεισοδίων αυξάνεται από 6% σε 10% τις 3 πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine.


Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine έδειξε ότι η αλλαγή της ώρας μπορεί να προκαλέσει και κοινωνικό (social) «jet lag».

O όρος «social jet lag» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ασυμφωνία μεταξύ της βιολογικής ώρας, που καθορίζεται από το εσωτερικό ρολόι του σώματος, και των κοινωνικών χρόνων, που υπαγορεύονται κυρίως από κοινωνικές υποχρεώσεις όπως το σχολείο ή η εργασία.

Πώς η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία
Κατά τη χειμερινή ώρα, οι μέρες μικραίνουν και οι νύχτες μεγαλώνουν κι αυτό σημαίνει ότι έρχεστε σε λιγότερη επαφή με το φως του ήλιου. Παράλληλα, όσο χειμωνιάζει και «χαλάει» ο καιρός, μένετε όλο και περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους.

Αυτές οι συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (SAD), η οποία συνήθως ξεκινά στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα και τελικά υποχωρεί με την έναρξη της άνοιξης.

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση εξηγεί ότι η εποχική κατάθλιψη μπορεί να προκύψει από μια βιοχημική ανισορροπία στον εγκέφαλο που προκαλείται από τις λιγότερες ώρες της ημέρας και το λιγότερο ηλιακό φως, φαινόμενο που μπορεί να έχει ως συνέπεια τη μετατόπιση του βιολογικού ρολογιού, προκαλώντας ποικίλες διαταραχές στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

Μερικά από τα συχνότερα συμπτώματα είναι:

Αίσθημα λύπης
Κόπωση
Αρνητικός τρόπος σκέψης
Ανησυχία ή άγχος
Αδυναμία λήψης αποφάσεων και πρωτοβουλιών
Έλλειψη συγκέντρωσης
Αυξημένη υπνηλία
Κακή ποιότητα ύπνου
Αύξηση βάρους
Επιθυμία για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι νεαροί ενήλικες, οι γυναίκες και τα άτομα με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό ψυχικών διαταραχών.

Αν παρουσιάζετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό ψυχολόγο, οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την κατάσταση με τη σωστή θεραπεία.

Tags
Back to top button