Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τρία καθημερινά μπαχαρικά μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα

Τρία μπαχαρικά που καθημερινά χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα, ιδίως όταν γίνεται υπερκατανάλωση, αναφέρει μία ειδικός από τη Βρετανία.

Τα μπαχαρικά αυτά παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία. Ωστόσο μπορεί να επηρεάσουν και τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μεταβολίζει πολλά φάρμακα, όπως σκευάσματα για την υπέρταση, τον διαβήτη και τις λοιμώξεις.

Η κανέλλα

Το πρώτο από αυτά τα μπαχαρικά είναι η κανέλλα. Πρόσφατη μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι έδειξε ότι η δραστική ουσία της κανέλλας, η κανελλαλδεΰδη (cinnamaldehyde), μπορεί να ενεργοποιήσει υποδοχείς που επιταχύνουν τον μεταβολισμό των φαρμάκων. Αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους.

Η κανελλαλδεΰδη είναι η ουσία στην κανέλλα που της προσδίδει την χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά της.

Ο κίνδυνος αυτός δεν αφορά τόσο εκείνους που ρίχνουν λίγη κανέλλα στη βρώμη ή στο φαγητό τους, διευκρινίζει η Dr. Dipa Kamdar, λέκτορας Φαρμακευτικής Πρακτικής στο Πανεπιστήμιο Kingston. Μπορεί όμως να παρατηρηθεί σε άτομα που παίρνουν συμπληρώματα κανέλλας.

Η υπερκατανάλωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία κάθαρση ορισμένων φαρμάκων από τον οργανισμό. Επομένως, μπορεί να μειώσει τη δράση τους. Υπάρχει επίσης περίπτωση να εντείνει την επίδραση φαρμάκων, όπως τα αντιπηκτικά (π.χ. ασπιρίνη, βαρφαρίνη), αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Ο φλοιός της κανέλλας που συνήθως ανευρίσκεται στα σούπερ μάρκετ, είναι επίσης πλούσιος σε κουμαρίνη. Η ουσία αυτή σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει ηπατικές βλάβες. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η πολλή κανέλλα ενδέχεται να αλληλεπιδράσει με φάρμακα όπως οι στατίνες (για τη χοληστερόλη) και τα αντικαταθλιπτικά. Η αλληλεπίδραση μπορεί να μειώσει ή να εντείνει τη δράση τους.

Ο κουρκουμάς

Μπολσονάρου: Τι συμβαίνει με την υγεία του - Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Στα μπαχαρικά που ενδέχεται να επηρεάσουν τον μεταβολισμό των φαρμάκων συμπεριλαμβάνεται ο κουρκουμάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κύρια δραστική ουσία του, η κουρκουμίνη, επεμβαίνει σε ορισμένα ένζυμα του ήπατος που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επεξεργασία των φαρμάκων.

Η κουρκουμίνη είναι η ουσία που προσδίδει στον κουρκουμά το χαρακτηριστικό, φωτεινό χρώμα του.

Στα φάρμακα που ενδέχεται να επηρεάσει συμπεριλαμβάνονται αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά και αντιβιοτικά. Μπορεί επίσης να επηρεάσει ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία.

Σε ακραίες περιπτώσειςοι υψηλές δόσεις κουρκουμίνης μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές βλάβες στο ήπαρ, όταν λαμβάνονται μαζί με μαύρο πιπέρι, συνεχίζει η Dr. Kamdar.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The American Journal of Medicine, οι ερευνητές περιέγραψαν 10 τέτοιου είδους περιστατικά στις ΗΠΑ μεταξύ 2004 και 2022. Πέντε από τους ασθενείς χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Μία ασθενής πέθανε από οξεία ηπατική ανεπάρκεια.

Τα περιστατικό αυτά, όσο σπάνια και αν είναι, αποδεικνύουν γιατί κανένας δεν πρέπει να παίρνει βότανα ή διατροφικά συμπληρώματα, χωρίς να συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό του.

Ωστόσο όπως συμβαίνει με την κανέλλα, έτσι και οι όποιες αρνητικές επιδράσεις του κουρκουμά συνήθως σχετίζονται με υπερκατανάλωση, τονίζει η Dr. Kamdar.

Το τζίντζερ (πιπερόριζα)

Η πιπερόριζα επίσης ανήκει στα μπαχαρικά που μπορεί να ωφελήσουν την υγεία, αλλά ενέχουν κινδύνους σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι υψηλές δόσεις της μπορεί να μειώσουν το σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα. Το γεγονός αυτό σε έναν ασθενή που παίρνει αντιδιαβητικά φάρμακα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, τονίζει η ειδικός.

Η πιπερόριζα μπορεί επίσης να ασκεί ήπια αντιπηκτική δράση. Όσοι παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα, λοιπόν, μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα.

«Όποιος παίρνει φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του πριν αρχίσει οποιοδήποτε βότανο ή διατροφικό συμπλήρωμα», τονίζει η Dr. Kamdar. «Τα μπαχαρικά που προστίθενται στο φαγητό είναι ασφαλή. Όταν όμως λαμβάνονται σε μορφές συμπληρωμάτων ή εκχυλισμάτων, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τα φάρμακα, ιδίως όταν η λήψη τους είναι συστηματική ή γίνεται υπερκατανάλωση».

Tags
Back to top button