Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Χ.Ζερεφός: «Στην Αττική Οδό δεν είχαν ρίξει αλάτι και εγκλωβίστηκαν τόσοι άνθρωποι»

Ο καθηγητής Φυσικής Ατμόσφαιρας, και ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που «χτύπησαν» τη χώρα, και τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους.

«Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι αυτά είναι από την ίδια τη φύση. Η συχνότητα εμφάνισής των φαινομένων που αυξάνει, και η έντασή τους, που επίσης αυξάνει, δεν είναι τυχαία. Γίνεται μέσα σε λίγες δεκαετίες. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είναι μαζί μας, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν. Μαθαίνουμε σταδιακά, όπως κάνουν τα μικρά παιδιά», είπε ο κ. Ζερεφός.

«Η χιονοκαταιγίδα είναι μια κακοκαιρία που συνέβαινε κάθε 40-50 χρόνια, πλέον θα συμβαίνει πιο συχνά, και επομένως καλό είναι να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις νέες καταστάσεις. Να προφυλαχτούμε, με πρόληψη. Είμαστε στη φάση όπου όταν μας ειδοποιούν οι ειδικοί ότι θα γίνει μεγάλη διαταραχή στην ατμόσφαιρα, παίρνουμε τα ανάλογα μέτρα. Υπάρχουν αλατιέρες, στόλος από μπουλντόζες που ανοίγουν τους δρόμους, απαγορεύεται η κίνηση στα φορτηγά, όπως έγινε στην ΕΟ. Απλώς η Αττική Οδός ατύχησε», συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «Αμφιβάλλω αν η Αττική Οδός έχει μηχανήματα για να αντιμετωπίσει τέτοιας έκτασης φαινόμενα».

«Υπάρχει παντού συντονιστικό όργανο, όπως έχουμε και εμείς, που συνεργάζεται σε αρμονία με όλες τις άλλες υπηρεσίες όπως η περιφέρεια και οι δήμοι, και πρέπει να υπάρχει διαθεσιμότητα των μέσων που θα προστατεύσουν τους δρόμους και τους κατοίκους. Για αυτό έγινε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, που αποσκοπεί στο να τακτοποιήσει αυτό το μεγάλο κενό σε απλές καταστάσεις. Εδώ είναι πιο πολύπλοκη η κατάσταση, είναι σπάνιο φαινόμενο και συνέβη στο πιο πυκνοκατοικημένο μέρος της Ελλάδας. Το αλάτι είναι βασικό στοιχείο για το λιώσιμο των πάγων στους δρόμους. Στην Αττική Οδό δεν είχαν ρίξει αλάτι, και εγκλωβίστηκαν τόσοι άνθρωποι», εξήγησε ο κ. Ζερεφός.

«Το καιρικό lockdown έμμεσα επεβλήθη, απλώς δεν επεβλήθη σε ορισμένες αρτηρίες που ήταν πολύ ευάλωτες, πιστεύω επειδή δεν υπήρξε η έγκαιρη ενημέρωση για τη σφοδρότητα της χιονόπτωσης που ήταν εκπληκτική», τόνισε κλείνοντας ο καθηγητής.

Tags
Back to top button