Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Χλεμούτσι: Το μεγαλύτερο κάστρο των Φράγκων στα Βαλκάνια

Αναρίθμητα, επιβλητικά και γεμάτα ιστορία. Ο λόγος για τα κάστρα και τα φρούρια της Ελλάδας που δεσπόζουν εδώ και αιώνες έχοντας το καθένα κάτι διαφορετικό να σου διηγηθεί. Κάποια είναι σε καλύτερη κατάσταση ενώ κάποια άλλα έχουν υποστεί πολλές ζημιές με την πάροδο των ετών και τα διάφορα ιστορικά γεγονότα.

Ένα από αυτά που βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και είναι ιδιαιτέρως επιβλητικό είναι το Castel Tornese ή αλλιώς κάστρο Χλεμούτσι. Το κάστρο στην Κυλλήνη που έχει αλλάξει τρεις φορές όνομα και το σίγουρο είναι ότι δεν είναι από αυτά τα φρούρια που περνούν απαρατήρητα σύμφωνα με το exploringgreece.tv.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Castel Tornese ή αλλιώς Χλεμούτσι: Ένα επιβλητικό φρουριακό μνημείο της Ελλάδας

Το Χλεμούτσι ή Καστέλ Τορνέζε (Castel Tornese) ήταν, λοιπόν, κάποτε το πιο σημαντικό κάστρο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Θα το βρεις πηγαίνοντας στο χωριό Κάστρο του νομού Ηλείας και δεν υπάρχει περπτωση να μην το αναγνωρίσεις από μακριά. Οι εικόνες που βλέπεις εδώ από ψηλά μπορούν να σε κάνουν να πάρεις μια γεύση από το πόσο μεγάλο και σημαντικό οχυρωματικό κέντρο αποτέλεσε κάποτε το συγκεκριμένο κάστρο.

Υπολογίζεται ότι χτίστηκε μεταξύ του 1220 και του 1223, δηλαδή κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας από το Γοδεφρείδο Β’ Βιλλεαρδουίνο. Στόχος του, σύμφωνα με τους ερευνητές, το πιθανότερο ήταν να προστάτευε και την Ανδραβίδα, αλλά και το επίνειο της, τη Γλαρέντζα. Είναι η σημερινή Κυλλήνη. Αποτέλεσε και αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό φράγκικο κάστρο της Ελλάδας.

Θα το δεις να δεσπόζει σε έναν λόφο περίπου 200 μέτρων ύψους πολύ κοντά στη θάλασσα. Από εκεί θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις και θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος σχεδόν κοιτάζοντας τη Ζάκυνθο. Πρόκειται για ένα σημείο με εκπληκτική θέα. Και είναι λογικό αν αναλογιστείς ότι η κατασκευή του είχε βασιστεί επάνω σε αυτό το σκοπό. Να προσφέρει απρόσκοπτη θέα για να μπορεί να ελέγχει τυχόν επιδρομές και επιθέσεις και να τις προλαμβάνει.

Γιατί άλλαξε τόσα ονόματα αυτό το ελληνικό κάστρο

Το Χλεμούτσι ονομαζόταν αρχικά κάστρο Clermont. Έτσι το αποκαλούσαν οι Φράγκοι. Αργότερα, οι Έλληνες το ονόμασαν Χλουμούτσι όπως φαίνεται στο Χρονικό του Μορέως ή Χλεμούτσι. Αργότερα ξαναέχουμε αλλαγή στο όνομα του κάστρου. Πιο συγκεκριμένα κατά την περίοδο που υπήρχε η βενετσιάνικη κυριαρχία στην περιοχή, το φρούριο στην Κυλλήνη ονομάστηκε Castel Tornese. Ο λόγος ήταν συγκεκριμένος. Οι Βενετσιάνοι θεωρούσαν ότι εκεί γινόταν η κοπή των νομισμάτων του πριγκιπάτου της Αχαΐας, των τορνεζίων.

Σήμερα το φρούριο είναι επισκέψιμο και είναι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά αν και όχι τόσο γνωστά αξιοθέατα στην Πελοπόννησο και γενικά στη Δυτική Ελλάδα. Το κάστρο αποτέλεσε το μεγαλύτερο οικοδόμημα που έχτισαν οι Φράγκοι στα Βαλκάνια. Και αξίζει να το γνωρίσεις από κοντά.

Tags
Back to top button