Στο Μπάρι της Ιταλίας, στο περιθώριο της συνόδου των G7 συζητούνται νωρίς το πρωί μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, ενώ στην Αθήνα η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα που περιέχονται στη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Κορυφαία στελέχη κυβερνήσεων της ευρωζώνης, ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ θα συζητούν σήμερα το πρωί πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών στο Μπάρι της Ιταλίας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα αν προηγουμένως δεν αποφασιστεί μία «αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους».
Στο Μπάρι θα συνεδριάσει το Washington Group, το άτυπο όργανο με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, της Γαλλίας Μ. Σαπέν, της Ιταλίας Π. Κ. Παντοάν και των επικεφαλής των θεσμών, Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ και Κ. Ρέγκλινγκ του ESM, του Π. Μοσκοβισί εκ μέρους της Κομισιόν και του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.
Πληροφορίες για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Η Αθήνα εξετάζει την έκδοση κρατικού ομολόγου μέσα στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2017, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί, μετά την επίτευξη μιας συμφωνίας για το χρέος άμεσα, να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσα στον Ιούλιο.
Η WSJ τονίζει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει την αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Ιούλιο, εφόσον διαπίστωνε πως έχουν συμφωνηθεί τα κατάλληλα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αυτό θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά χρεόγραφα.