Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

ΤτΕ: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τις «Καταθέσεις Πολιτισμού»

Η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει φέτος, για δεύτερη χρονιά, τον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Καταθέσεις Πολιτισμού», στο πλαίσιο της συμβολής της στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας.

Το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας διοργανώνει τρεις συζητήσεις διακεκριμένων εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και εμπίπτουν στις εξής θεματικές ενότητες: Ιστορία - Πολιτιστική Διαχείριση - Περιβάλλον.

Οι φετινές εκδηλώσεις είναι οι ακόλουθες:

  • Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017: «Η ιστορία και εμείς» - Συζήτηση με την Πρύτανη Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

  • Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017: «Εφαρμοσμένη πολιτιστική πολιτική στην Ελλάδα» – Συζήτηση με τον Καθηγητή Αρχαιολογίας Νίκο Σταμπολίδη

  • Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 - «Η κριτική διάσταση της αρχιτεκτονικής δημιουργίας: εγγύτητα και απόσταση» - Συζήτηση με τους Αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (2ος όροφος), με ώρα έναρξης τις 18.00.

Είσοδος: Εδουάρδου Λω και Σταδίου.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας και η είσοδος θα είναι δυνατή μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Για την είσοδό σας στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης.

Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ

Εξελέγη Καθηγήτρια της Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (1967), Πρύτανης της Ακαδημίας και Καγκελάριος των Πανεπιστημίων των Παρισίων (1982-1989), Αντιπρόεδρος (1976-1989) και εν συνεχεία Πρόεδρος του Ιδρύματος Georges Pompidou (1989-1991), Πρόεδρος και εν συνεχεία επίτιμη Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (1993 έως σήμερα) και του Διεθνούς Ιδρύματος Ντιμίτρι Σοστακόβιτς. Παρασημοφορήσεις: Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ανώτερη αξιωματούχος πολυάριθμων ταγμάτων (Γερμανίας, Λουξεμβούργου, Ισλανδίας, Αυστρίας, Μεξικού, Ιταλίας, Πορτογαλίας). Δημοσιεύματα (επιλεκτικά): Byzance et la mer, Προβλήματα ελληνικής συνέχειας, Ελληνισμός και Ευρώπη, Οι Ευρωπαίοι, Γιατί το Βυζάντιο, Σας μιλώ για το Βυζάντιο, Πόσο Ελληνικό είναι το Βυζάντιο, καθώς και ποιητικές συλλογές.

Νίκος Σταμπολίδης

Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα. Ανασκαφέας πολλών χώρων στην Ελλάδα και από το 1985 της Ελεύθερνας, στην Κρήτη. Συγγραφέας και επιμελητής 15 βιβλίων/μονογραφιών Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης. Συγγραφέας περισσότερων από 80 επιστημονικών άρθρων σε διαφορετικές γλώσσες για διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων κ.λπ. Διοργανωτής και επιμελητής δεκάδων εκθέσεων Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, καθώς και των καταλόγων τους. Εμπνευστής και δημιουργός του αρχαιολογικού πάρκου και μουσείου της αρχαίας Ελεύθερνας. Έχει λάβει πολλές διακρίσεις, όπως: αργυρό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης (1993), Μεγαλόσταυρο του Ταξιάρχη της Τιμής (Commendatore) από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας (2008) και Σταυρό του Ταξιάρχη της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (2016).

Σουζάνα Αντωνακάκη

Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (1971–72). Πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΤΕΕ (1982-1984), Μέλος της Εθνικής Γραμματείας της Union Internationale des Architectes - U.Ι.Α. (1982-2002). Guest Lecturer και μέλος, μετά από πρόσκληση του καθηγητή Ηerman Ηerzberger, της διδακτικής ομάδας του Ιnternational Design Seminar (INDESEM) στην αρχιτεκτονική σχολή του Τ.U. Delft (1987) και του Split (1988). Μέλος της Εθνικής Γραμματείας και της Κριτικής Επιτροπής του ΕUROPAN. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και συναντήσεις (Κάιρο Λευκωσία, Ζυρίχη Γενεύη, Μπράιτον, Παρίσι, Βερολίνο, Μόντρεαλ, Σικάγο). Μετέφρασε το βιβλίο Entretien του Le Corbusier (εκδόσεις Παπαζήση, 1971). Από το 1998 έως το 2009 αρθρογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα «Τα Νέα». Τα κείμενα αυτά εκδόθηκαν το 2010 σε ενιαίο τόμο με τον τίτλο Κατώφλια 100+7 χωρογραφήματα (εκδόσεις Futura). Αντεπιστέλλον μέλος της Académie d’ Architecture (1995). Επίτιμη διδάκτωρ του Α.Π.Θ. (2007). Επίτιμη διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2016).

Δημήτρης Αντωνακάκης

Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και ταμίας του (1962-1963). Επιμελητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. (1958-1992). Πρόεδρος του Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού του Ε.Μ.Π. (1975-1977). Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου του Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού των Ελληνικών Πανεπιστημίων (1977-1978). Υποψήφιος για την έδρα των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. το 1978 και το 1990 (δεν εξελέγη). Μέλος, μετά από πρόσκληση του καθηγητή Ηerman Ηerzberger, της διδακτικής ομάδας του Ιnternational Design Seminar (INDESEM) στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Τ.U. Delft (1987) και του Split (1988). Επισκέπτης Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του MIT (1994, 1995, 1996 και 1999). Επισκέπτης Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. (1997-1998). Επισκέπτης Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών (1999, 2000). Μετέφρασε το βιβλίο του Le Corbusier Une petite maison (εκδόσεις Libro, 1998). Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.) στα Χανιά Κρήτης (1997-2010). Αντεπιστέλλον μέλος της Académie d’ Architecture (1995). Επίτιμος διδάκτωρ Α.Π.Θ. (2007). Επίτιμος διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2016).

Ο Δημήτρης και η Σουζάνα Αντωνακάκη διατηρούν αρχιτεκτονικό γραφείο από το 1959. Ήταν ιδρυτικά μέλη του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 66 (1965–86), του Α66 (1987) και του Β66 (1991). Έχουν επανειλημμένα βραβευθεί σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχουν διακριθεί με έπαινο στο διεθνή διαγωνισμό για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου η μελέτη τους κατετάγη στις δέκα καλύτερες. Έχουν παρουσιάσει δουλειά τους σε διαλέξεις, σεμινάρια, ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. 

Tags
Back to top button