Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρομερό σκάνδαλο που αγγίζει και την Ελλάδα-Μας σκοτώνουν αργά και βασανιστικά οι Τούρκοι με μολυσμένα τρόφιμα σύμφωνα με την ΕΕ

Να στηριχθεί επιτέλους η ελληνική Γεωργία-Κτηνοτροφία μετά από τα σημεία και τέρατα που δημοσιεύονται για το πλήθος των ποινικών εγκλημάτων στην διατροφική αλυσίδα προϊόντων τουρκικής

Η Τουρκία βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της λίστας με τους παραβάτες της ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ, καθώς οι εξαγωγές της αντιμετωπίζουν εκτεταμένες απορρίψεις.

Πέρυσι, τα τουρκικά προϊόντα αντιπροσώπευαν την πλειονότητα των ειδοποιήσεων που εκδόθηκαν από το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντανακλώντας ένα ανησυχητικό και συστημικό μοτίβο ρυθμιστικών αστοχιών στην Τουρκία.

Αυτές οι ελλείψεις όμως, φαίνεται να επιδεινώνονται από την αυξανόμενη διαφθορά και τη διάβρωση της θεσμικής ακεραιότητας, που καθοδηγείται από απροκάλυπτες πολιτικές παρεμβάσεις, κομματισμό και ευνοιοκρατία.

Τι μας περιμένει το 2025; Το σχέδιο Τραμπ 2.0 φέρνει αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία!

Το RASFF, ένας κρίσιμος μηχανισμός για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητας των εισαγόμενων προϊόντων διατροφής, έχει εκδώσει 488 κοινοποιήσεις σχετικά με προϊόντα καταγωγής Τουρκίας, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το

Αυτό αντιπροσωπεύει ένα νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 408 ειδοποιήσεις που εκδόθηκαν το 2023, έτος κατά το οποίο η Τουρκία ήταν επίσης στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες ειδοποιήσεις.

Η Τουρκία διατήρησε τη θέση της ως ο κύριος παραβάτης των κανονισμών συμμόρφωσης για την ασφάλεια των τροφίμων στην αγορά της ΕΕ

Η έλλειψη οποιασδήποτε σημαντικής βελτίωσης από το προηγούμενο έτος, σε συνδυασμό με μια τάση επιδείνωσης που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενο αριθμό παραβιάσεων που αφορούν τουρκικά προϊόντα, υπογραμμίζει την αποτυχία των τουρκικών αρχών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ζήτημα.

Οι κοινοποιήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως σε θέματα όπως τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, παθογόνους μικροοργανισμούς, μόλυνση, η εσφαλμένη επισήμανση, καθώς και μη εγκεκριμένα πρόσθετα και  μυκοτοξίνες.

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις επίμονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ΕΕ ( μέσα και η Ελλάδα) όσον αφορά τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων που προέρχονται από την Τουρκία.

Οι εκθέσεις τονίζουν επίσης την επείγουσα ανάγκη για πιο ισχυρά συστήματα παρακολούθησης για τις τουρκικές εξαγωγές, και  αυξημένη πίεση στην κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να υποχρεώσει τις τουρκικές αρχές να επιβάλουν αυστηρή τήρηση των διεθνών προτύπων, (αυτό είναι ανέκδοτο).

Ο πλήρης κατάλογος ειδοποιήσεων σε μορφή Excel που εκδόθηκαν από το RASFF σχετικά με τις τουρκικές εξαγωγές στην ΕΕ το 2024:RASFF_window_results.

Το RASFF χρησιμεύει ως ζωτική πλατφόρμα για τη διευκόλυνση της ταχείας επικοινωνίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των συνδεδεμένων χωρών σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

Αν και η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, παραμένει υποψήφια χώρα που φιλοδοξεί να γίνει πλήρης ένταξη στο μπλοκ.

Ως μέρος της συμφωνίας της για την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και του καθεστώτος της ως υποψήφιας χώρας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ευθυγραμμίσει τους νόμους και τους κανονισμούς της με το κεκτημένο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εναρμόνισης των προτύπων της για την ασφάλεια των τροφίμων με εκείνα της ΕΕ.

Ωστόσο, η Τουρκία αγνόησε επιδεικτικά τον αυξανόμενο αριθμό παραβιάσεων παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικός εξαγωγέας τροφίμων στην ευρωπαϊκή αγορά, και η ΕΕ λειτουργεί ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας.

Οι ειδικοί αποδίδουν την αυξανόμενη διαφθορά στους τουρκικούς θεσμούς, την αδικαιολόγητη πολιτική παρέμβαση, τα στενά συμφέροντα και τον κραυγαλέο νεποτισμό, που ευνοεί τον κομματισμό έναντι της αξίας σε κυβερνητικές θέσεις, ως τους κύριους παράγοντες που υπονομεύουν τους ρυθμιστικούς φορείς.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αντιμετωπίσει ευρέως διαδεδομένες κατηγορίες ότι εξοπλίζει ρυθμιστικούς φορείς για πολιτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης επιχειρηματικών οντοτήτων που ανήκουν και λειτουργούν από αντιπάλους και επικριτές της, ενώ προστατεύει αμφισβητούμενες επιχειρήσεις που διευθύνονται από υποστηρικτές της.

Οι ανησυχητικές τάσεις στα δεδομένα RASFF για την Τουρκία υπογραμμίζουν την εκτεταμένη διάβρωση των τουρκικών ιδρυμάτων που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία της δημόσιας υγείας, και τη διασφάλιση ότι τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές δεν θέτουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Ποια προϊόντα αποτελούν κίνδυνο για τις χώρες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εντόπισαν διάφορους κινδύνους για τη δημόσια υγεία σε τρόφιμα και ζωοτροφές που εισάγονται από την Τουρκία, με αποτέλεσμα να εκδίδουν προειδοποιήσεις μέσω του RASFF.

Πολλά τουρκικά προϊόντα απορρίφθηκαν από τις αρχές ελέγχου των συνόρων, εμποδίζοντας την είσοδό τους στην εγχώρια αγορά, ενώ άλλα διαπιστώθηκε ότι παραβίασαν τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων αφού έφτασαν στην καταναλωτική αγορά.

Παραδείγματα τουρκικών προϊόντων διατροφής που έχουν απορριφθεί είναι τα αποξηραμένα σύκα και τα φιστίκια Αιγίνης που έχουν μολυνθεί με αφλατοξίνες και ωχρατοξίνη. Deltamethrin, pyraclostrobin, acetamiprid, sulfoxaflor και chlorpyrifos ανιχνεύθηκαν σε φρέσκα ρόδια.

Σαλμονέλα βρέθηκε σε αλεσμένα φουντούκια, πάπρικα σε σκόνη, αποφλοιωμένο σουσάμι, κύμινο και μασήματα σκύλων. Τα εντεροβακτηρίδια εντοπίστηκαν στην τροφή για γάτες.

Το επικίνδυνο συστατικό Phosmet βρέθηκε στα φρέσκα λεμόνια, ενώ υψηλά επίπεδα καδμίου και chlorpyrifos εντοπίστηκαν στις ντομάτες.

Το συστατικό acetamiprid υπήρχε στα σταφύλια, το φορμετανικό στις φρέσκες πιπεριές,  υπερβολικό διοξείδιο του θείου στα αποξηραμένα βερίκοκα και  fosthiazate στα αγγούρια.

Άλλα ζητήματα που εντοπίστηκαν περιλαμβάνουν τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση διοξειδίου του τιτανίου στα ρεβίθια,  αφλατοξίνη σε μείγματα μπαχαρικών,  πλαστικά σωματίδια στο αλάτι και αλουμίνιο και  αρσενικό σε κεραμικά πιάτα.

Παρασιτοκτόνα όπως το diflubenzuron βρέθηκαν στα αχλάδια, chlorothalonil στα πράσινα δαμάσκηνα και το flonicamid και η etoxazole στις πιπεριές. Μονοχλώριο και προπανοδιόλη ανιχνεύθηκαν στο ελαιόλαδο, ενώ υψηλά επίπεδα νιτρωδών βρέθηκαν στο μεταλλικό νερό.

Chlorpyrifos βρέθηκε στα κάστανα, chlormequat στα αγγούρια και υπερβολικό διοξείδιο του θείου στα αποξηραμένα βερίκοκα που εισάγονται από την Τουρκία.

Οι ανησυχίες που επισημαίνονται από το RASFF έχουν επιπτώσεις που εκτείνονται πέρα ​​από την ευρωπαϊκή αγορά.

Οι προειδοποιήσεις που εκδόθηκαν από το RASFF κοινοποιήθηκαν επίσης στο Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN), μια παγκόσμια πρωτοβουλία που ιδρύθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Οι Τούρκοι δεν ανακοινώνουν τίποτα από όλα αυτά θέτοντας σε κίνδυνο εκατ. ανθρώπους

Μια ανασκόπηση του ιστότοπου της τουρκικής διεύθυνσης αποκαλύπτει μια κραυγαλέα παράλειψη: Τα προϊόντα που ανακαλούνται από την ευρωπαϊκή αγορά ή απορρίπτονται από τελωνειακούς υπαλλήλους της ΕΕ συχνά δεν αναφέρονται.

Για παράδειγμα, δεν εκδόθηκαν προειδοποιήσεις το 2024 για αποξηραμένα σύκα ή φιστίκια, παρά τις πολλαπλές κοινοποιήσεις της ΕΕ σχετικά με αυτά τα προϊόντα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εξαγωγείς πωλούν συχνά τα ίδια προϊόντα στο εσωτερικό, η διεύθυνση θα έπρεπε να έχει εκδώσει αντίστοιχες προειδοποιήσεις.

Ομοίως, δεν υπήρξαν ειδοποιήσεις σχετικά με τις ντομάτες, παρόλο που οι τουρκικές ντομάτες απορρίφθηκαν επανειλημμένα τόσο από την ΕΕ όσο και από τη Ρωσία λόγω υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Τον Αύγουστο, η Σουηδία ενημέρωσε το RASFF ότι ένα προϊόν ρεβιθιού που εξήγαγε η τουρκική εταιρεία Köy Leblebici περιείχε μη εξουσιοδοτημένη χρήση διοξειδίου του τιτανίου στην παραγωγή του, με αποτέλεσμα την απαγόρευση πωλήσεων των προϊόντων της εταιρείας.

Το Βέλγιο απέσυρε επίσης το προϊόν από την αγορά του. Ωστόσο, καμία ανάλογη ανάκληση δεν εκδόθηκε στην Τουρκία, ούτε ξεκίνησε έρευνα στην εταιρεία για την παράβαση.

Τον Ιανουάριο του 2024 η Γαλλία γνωστοποίησε στο RASFF ότι μια έρευνα είχε αποκαλύψει την παρουσία μολύβδου, φθαλικών ενώσεων και φωτοεκκινητήρων σε κουτιά πίτσας που εισήχθησαν από την Τουρκία, προκαλώντας ανάκληση στην αγορά.

Ωστόσο, δεν έγινε καμία αντίστοιχη ενέργεια στην Τουρκία σχετικά με τα προϊόντα αυτά.

Η επίσημη απάντηση της Τουρκίας στις προειδοποιήσεις που διαδόθηκαν από το RASFF ήταν ασυνεπής.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Άγκυρα έδωσε απαντήσεις στις ειδοποιήσεις, αλλά σε πολλές περιπτώσεις απλώς τις αγνόησε, παρά τις επίσημες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητούσαν διευκρινίσεις.

Tags
Back to top button