Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Τρέχει» η διαδικασία για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ – Απαντά με παράνομες ΝΟΤΑΜ δέσμευσης περιοχών για αεροναυτικά γυμνάσια η Τουρκία – Θα μείνει εκεί;


Η Τουρκία βρίσκεται «ωσεί παρών» στον Κράνς Μοντάνα για τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού (και ίσως αυτό δείχνει και την κατάληξη της Διάσκεψης). Επί της ουσίας το βλέμμα της είναι στην κυπριακή ΑΟΖ και στις προετοιμασίες που γίνονται για την πρώτη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 και την εκμετάλλευση του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου. Και το ερώτημα είναι μήπως η Άγκυρα ετοιμάζεται να απαντήσει μία κάποια ενέργεια που θα βάλει φωτιά στην περιοχή;

«Τίποτα δεν αποκλείεται και όλα είναι πιθανά», επισημαίνει πηγή του ελληνικού Πενταγώνου που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της κυπριακής ΑΟΖ. «Οι Τούρκοι δείχνουν μία νευρικότητα η οποία κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί», είπε, συνεχίζοντας η ίδια πηγή.

Τα δεδομένα είναι πώς ήδη στην περιοχή της Κύπρου βρίσκεται το ερευνητικό σκάφος «Barbaros», ενώ, όπως ανακοινώθηκε από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο θα πλεύσει το επόμενο διάστημα και ένα ακόμη ερευνητικό σκάφος. Το «Barbaros» μάλιστα παραβιάζει συχνά πυκνά τα κυπριακά χωρικά ύδατα θέλοντας να στείλει το μήνυμα της παρουσίας του. Το καθησυχαστικό προς το παρόν είναι ότι δεν συνοδεύεται και δεν φαίνεται να κινούνται στην περιοχή πολεμικά τουρκικά πλοία.

Η Τουρκία ωστόσο έχει εκδώσει τρεις διαφορετικές NOTAM μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου για τη δέσμευση μεγάλων τμημάτων του FIR Λευκωσίας, αλλά και των κυπριακών χωρικών υδάτων προκειμένου να πραγματοποιήσει ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς και ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πώς θα υπάρξουν και νέες τουρκικές προκλήσεις.

Ο λόγος είναι περισσότερο από προφανής, αφού το γεωτρύπανο West Capella στις αρχές τις ερχόμενης βδομάδας θα περάσει τα στενά του Γιβραλτάρ και θα μπει στην Μεσόγειο και ειδικότερα στην κυπριακή ΑΟΖ για την πρώτη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας Total.

Μάλιστα η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην δέσμευση της περιοχής γύρω από το οικόπεδο 11 τέσσερις ημέρες νωρίτερα προκειμένου να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα οι έρευνες του West Capella. Με τη NAVTEX 240/17, η Λευκωσία δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή στην οποία θα «ρίξει τρυπάνι» η Total για την εξεύρεση φυσικού αερίου, από 10 Ιουλίου μέχρι και 15 Οκτωβρίου, ενώ αρχικά η εταιρία είχε ανακοινώσει ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουλίου.

Η κίνηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου προχωράει κανονικά, χωρίς να επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις τουρκικές δηλώσεις, αλλά και τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η επερχόμενη γεώτρηση θεωρείται ως μια από τις πλέον σημαντικές παγκοσμίως για το 2017. Σύμφωνα με το Strategic Intelligence Research and Resourcing που εδρεύει στο Σικάγο των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι τα κυπριακά ύδατα περιέχουν μεταξύ 140 και 220 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, αξίας περίπου 38 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εξάλλου, ο κυπριακός τηλεοπτικός σταθμός «sigma» έγραψε στην ιστοσελίδα του ότι αμερικανικά δημοσιεύματα κάνουν προσπάθεια διασύνδεσης της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά με την προοπτική ενεργειακής συνεργασίας Ισραήλ-Τουρκίας, σημειώνοντας πως μια επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα διευκολύνει την κατασκευή αγωγού μεταξύ των δυο χωρών.

Όπως και να έχει πάντως οι Τούρκοι αναμένεται να απαντήσουν στην ενεργειακή «έκρηξη» της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς θεωρούν πώς αν μπει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και αρχίσει να ρέει το φυσικό αέριο τότε θα είναι πολύ αργά πλέον για εκείνη. Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα κρατούν χαμηλά τους τόνους, αλλά έχουν ταυτόχρονα ετοιμάσει σχέδιο για την αντιμετώπιση της οποιασδήποτε πρόκλησης.

Να θυμίσουμε απλά πώς ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε μιλήσει για κίνδυνο «θερμού επεισοδίου» στην κυπριακή ΑΟΖ, κίνδυνος που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε όχι μόνο από την κυπριακή πλευρά, αλλά και από τους Αμερικανούς. Θα το τολμήσουν λοιπόν οι Τούρκοι με τα πολλά μέτωπα ανοιχτά που έχουν στα σύνορα τους; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα.

Tags
Back to top button