Απελπιστική είναι η κατάσταση από τον χιονιά και την κακοκαιρία σε Αλόννησο και Σκόπελο, ενώ πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τα δύο νησιά των Σποράδων αλλά και ο δήμος Κύμης- Αλιβερίου στην Εύβοια κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στην Αλόννησο το 60% του νησιού δεν έχει ρεύμα για τρίτη ημέρα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να έχουν απελπιστεί.
«Η κατάσταση είναι τραγική. Ξημέρωσε τρίτη μέρα χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο και θέρμανση για τους ανθρώπους εδώ στο νησί. Μεγάλη παράκληση να μας αποκαταστήσουν τη ΔΕΗ» δηλώνει ο Πέτρος Βαφίνης, δήμαρχος του νησιού.
Το χιόνι στην Αλόννησο ξεπερνά το ενάμισι μέτρο μέσα στη πόλη και στις ορεινές περιοχές φτάνει και τα τρία μέτρα. «Οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους για τρίτη ημέρα. Τροφή έχουν προς το παρόν, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η θέρμανση. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας από κανέναν, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υπάρξουν κι άλλα προβλήματα. Χρειαζόμαστε ρεύμα επειγόντως» δηλώνει ο κ. Βαφίνης.
«Βρισκόμαστε στο έλεος του χιονιά. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει τηλέφωνο, το χιόνι είναι πάνω από ένα μέτρο και μέσα στο χωριό δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις, είναι πάγος» είπε ο Τάσος Μπαλάς, κάτοικος Αλοννήσου.
Εικόνες από Αλόννησο:
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη Σκόπελο. Στο νησί υπάρχουν εγκλωβισμένες οικογένειες και όπως δηλώνει στο protothema.gr ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης κάνουν ό,τι μπορούν για να τους εμψυχώσουν γιατί βρίσκονται σε κατάσταση πανικού.
«Είμαστε πολύ δύσκολα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά πολύ δύσκολα. Είμαστε μια περιοχή που είχαμε να δούμε τόσο πολύ χιόνι από το 1987. Έχουμε εγκλωβισμένες οικογένειες μέσα στα σπίτια τους , μιλάω συνέχεια με τους ανθρώπους στο τηλέφωνο, τους εμψυχώνω και προσπαθούμε να φτάσουμε με τα εκχιονιστικά κοντά τους. Οι οικογένειες αυτές είναι στις αγροτικές περιοχές όπου το χιόνι ξεπερνά και τα δυο μέτρα. Η σημερινή ημέρα είναι χειρότερη από τη χθεσινή γιατί έχουν παγώσει τα πάντα» λέει ο δήμαρχος.
Εικόνες από Σκόπελο:
Αποκλεισμένες οι Οινούσσες
Στα λευκά και με πολλά προβλήματα και οι Οινούσσες. Εξ αιτίας του χιονιά το νησί παραμένει χωρίς τηλέφωνα και επικοινωνίες για 4η συνεχόμενη ημέρα. Στο ήδη υπάρχον πρόβλημα ήρθε να προστεθεί και η νέα χιονόπτωση που σάρωσε το νησιωτικό σύμπλεγμα τα ξημερώματα της Δευτέρας με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι αδιάβατοι τόσο για τους πεζούς όσο και για τα οχήματα. Αποκλεισμένες εξαιτίας του χιονιά παραμένουν οι καλόγριες του μοναστηριού αλλά και αρκετοί κτηνοτρόφοι που δεν μπορούν να πλησιάσουν στις μάντρες τους. Ο Στέφανος Βογιατζής, δήμαρχος Οινουσσών είπε στο protothema.gr: «Δεν έχουμε τηλέφωνα δεν έχουμε ίντερνετ, δεν μπορεί να δουλέψει ο Δήμος, η τράπεζα, όλα είναι σταματημένα όπως καταλαβαίνετε. Πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια έχω δει τόσο πολύ χιόνι. Τα σχολεία δεν λειτούργησαν σήμερα. Δεν μας έδιναν σημασία. Η πολιτεία το Σαββατοκύριακο δεν εργάζεται. Πήρα παντού τηλέφωνα, δεν είδα καμία ανταπόκριση. Σήμερα παρουσιάστηκαν όλοι μαζί και ενδιαφέρονται αλλά ακόμη σας είπα δεν βλέπω τίποτα».
Εικόνες από τις Οινούσσες
Δύο νεκροί από την κακοκαιρία
Από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από την Παρασκευή τη χώρα, δύο συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Ένας 77χρονος στην Ναύπακτο που είχε βγει στην εξοχή και μια ηλικιωμένη γυναίκα στην Κομοτηνή. Ο 77χρονος, που για ώρες είχε χαθεί στην περιοχή Πιτσιναίικα Ναυπακτίας, αν και εντοπίστηκε ζωντανός, εντούτοις κατέληξε στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, πιθανότατα από υποθερμία. Η 78χρονη είχε ανάψει μαγκάλι για να ζεσταθεί, καθώς στην περιοχή επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά αποκοιμήθηκε, με αποτέλεσμα να εισπνεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις αναθυμιάσεις, γεγονός που στάθηκε μοιραίο για τη ζωή της.
Σε κατάσταση ανάγκης η Κύμη
Όσον αφορά στην Κύμη, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ενεργοποίησε τη συνεργασία με τον στρατό που διαθέτει μηχανήματα έτσι ώστε να γίνονται άμεσες παρεμβάσεις, κυρίως στη διάνοιξη των δρόμων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, τα προβλήματα εντοπίζονται στο τμήμα Μετόχι- Κύμη, στους ορεινούς όγκους της Κύμης και τον ορεινό όγκο Κονιστρών, καθώς επίσης και σε ένα τμήμα του δρόμου Αυλωνάρι-Οκτανιά. Στα συγκεκριμένα τμήματα, παρά τις παρεμβάσεις από μηχανήματα της Περιφέρειας, δεν ήταν δυνατή, λόγω της χιονοθύελλας, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας, γεγονός που οδήγησε την Περιφέρεια να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με την κυρία Δήμητρα Τάκη, που έχει αποκλειστεί σε ξενοδοχείο στην πλατεία του χωριού Αρχοντικό της Κύμης, από το Σάββατο «κανένας δεν κυκλοφορεί και όλα τα αυτοκίνητα είναι θαμμένα».
Όπως η ίδια δήλωσε στον ΑΝΤ1 «έχουμε επιβιώσει χάρη στους ανθρώπους του ξενοδοχείου», ενώ όπως είπε τελειώνουν οι προμήθειες, ενώ τα μαγαζιά καλυμμένα με το χιόνι δεν λειτουργούν.
Αποκλεισμένα από τα χιόνια πολλά χωριά στην Εύβοια
Τα χιόνια σκέπασαν αυτοκίνητα και αυλές στην Εύβοια
Στα υπόλοιπα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, στη Βοιωτία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα, και τη Φωκίδα δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα και όλοι οδικοί άξονες της Περιφέρειας παραμένουν ανοιχτοί με εξαίρεση μικρούς επαρχιακούς δρόμους.
Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας, αναγκάστηκαν μια από τις πιο κρύες ημέρες του χρόνου, όπως ήταν η χθεσινή, να μείνουν χωρίς θέρμανση, λόγω βλάβης στις μονάδες του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Καρδιάς της ΔΕΗ, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα!
Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν και στην ηπειρωτική Μαγνησία με τον υδράργυρο στο Πήλιο να έχει κατρακυλήσει στους -13 βαθμούς Κελσίου.
Στη Φλώρινα η θερμοκρασία έφθασε τους -19 βαθμούς, στο Νευροκόπι τους -16, στην Καστοριά τους -13, στην Κοζάνη τους -12, στις Σέρρες τους -11, στην Αλεξανδρούπολη τους -10 και στη Θεσσαλονίκη το πρωί τους -8 βαθμούς Κελσίου. Σε πολλά σημεία της βόρειας Ελλάδας είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.
Χιόνια έπεσαν και στα ορεινά της Ρόδου, φαινόμενο σπάνιο για το νησί.
Αποκλεισμένα χωριά στο Λασίθι
Με το πρώτο φως της ημέρας βγήκαν στους… δρόμους γκρέιντερ και μηχανήματα της Περιφέρειας και των δήμων προκειμένου να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Λασίθι όπου παραμένουν από χθες αποκλεισμένα χωριά και οικισμοί.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα χωριά: Ζένια, Αμύγδαλοι, Μέσα
Ποταμοί και Έξω Ποταμοί.
Κλειστοί δρόμοι
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. οι δρόμοι που είναι κλεισμένοι εξαιτίας του χιονιά στην Κρήτη είναι:
Στα Χανιά
– Από Φουρνέ προς Ομαλό.
– Από Περιβόλια έως και Θέρισο.
– Από οροπέδιο Κράπη έως Ίμπρο και από Ίμπρο έως Καλικράτη.
– Κεραμιά , από Μαλάξα και από Παναγιά.
– Κακόπετρο προς Κάντανο και από Στροβλές προς Ομαλό και από Ανατολικό Σέλινο προς Ομαλό.
Στο Ρέθυμνο
– Επ. Οδ. Σπήλιου – Γερακαρίου.
– Επ. Οδ. Ανωγείων – Νίδας.
Στο Λασίθι
– Από Άγιο Νικόλαο προς Οροπέδιο Λασιθίου.
– Ε.Ο. Σητείας – Αγίου Νικολάου από το Τ.Κ. Χαμεζίου έως το Τ.Κ. Τουρλωτής.
– Ε.Ο. Σητείας – Ιεράπετρας, από το Τ.Κ. Λιθίνων έως Τ.Κ. Μαρωνιάς και από Τ.Κ. Ζήρου έως Σητεία.
Πού χρειάζονται αλυσίδες
Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στους δρόμους:
– Επ. Ο Ρέθυμνου – Αμαρίου (από Ι.Μ. Αρκαδίου και από Πράσσες προς Αμάρι).
– Από Οροπέδιο Λασιθίου προς Ηράκλειο και εντός της περιοχής Οροπεδίου.
Χιονισμένο το παλιό λιμάνι των Χανίων:
Χιόνια μέχρι τη θάλασσα στην Νέα Χώρα:
Το έστρωσε και στην πόλη του Ρεθύμνου:
Στα Ιωάννινα η Πολιτική Προστασία Ηπείρου έριξε το τελευταίο τριήμερο 500 τόνους αλάτι για να κρατήσει ανοικτούς τους δρόμους, ενώ στη λίμνη των Ιωαννίνων πάγωσαν τμήματα στις όχθες. Στο Μέτσοβο το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε -15 βαθμούς, ενώ στην Κόνιτσα, τα Τζουμέρκα και το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων -12.
Στην Πτολεμαΐδα, η θερμοκρασία έπεσε στους -12 βαθμούς. Η βλάβη στις μονάδες του Ατμοηλεκτρικού σταθμού Καρδιάς της ΔΕΗ, που είχε αφήσει χωρίς θέρμανση τους κατοίκους αποκαταστάθηκε και σταδιακά ομαλοποιείται η παροχή θέρμανσης της πόλης.
Στη Λάρισα η θερμοκρασία έπεσε στους -7 βαθμούς, ενώ χθες ρίχτηκαν στην πόλη 100 τόνοι αλάτι.
Στα Τρίκαλα σημειώθηκαν θερμοκρασία έως και -17 βαθμούς, ενώ η Περιφέρεια δίνει μάχη για να κρατηθούν ανοικτοί οι δρόμοι.
Παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν στην Πελοπόννησο, ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας και της Κορινθίας.
Στην Αχαΐα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων μέχρι αύριο το πρωί για λόγους ασφαλείας, στη νέα εθνική οδό Αθηνών- Πατρών και στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου- Πατρών.
Παγετός επικρατεί στην ορεινή Ναυπακτία, όπου γίνονται ρίψεις αλατιού για να καταστούν προσπελάσιμοι οι δρόμοι.
Στην Αττική, κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι προς Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω, η περιφερειακή Πεντέλης, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως τον 'Αγιο Πέτρο και η λεωφόρος Φυλής, από τη Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια. Επίσης απαγορεύεται, από χτες το βράδυ,η κίνηση των φορτηγών στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, μετά τα Βίλια, ενώ τα υπόλοιπα οχήματα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Αλυσίδες πρέπει να έχουν τα οχήματα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.