Η Ελλάδα εξετάζει τις εξελίξεις στην Τουρκία με μεγάλη ανησυχία. Οτιδήποτε που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην Τουρκία μπορεί να είναι μια αιτία μεγάλης ανησυχίας για την Ελλάδα, γράφει η Αριάνα Φερεντίνου για λογαριασμό της τουρκικής εφημερίδας hurriyetdailynews.com.
Τα πράγματα δεν είναι εύκολα . Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μάχεται εναντίον της πτώσης της δημοτικότητας και της αυξανόμενης δημόσιας δυσαρέσκειας, ενώ προσπαθεί να εφαρμόσει ακόμα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας που απαιτούνται από τους πιστωτές στην Ελλάδα από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ.
Το νέο έτος άρχισε με κακές ειδήσεις στο εσωτερικό μέτωπο. Οι Έλληνες θα δουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους, διότι ο υπουργός οικονομίας έχει ως στόχο να συγκεντρώσει επιπλέον 2.5 δις ευρώ από φόρους κυρίως επί των εισοδημάτων και των συναλλαγών, προκειμένου να κρατήσει την οικονομία σε μια ισορροπία που απαιτούν οι πιστωτές.
Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι παρά τα όσα έχει τραβήξει η χώρα , οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την κρίση αναφέρουν ότι αυτή θα κρατήσει τη χώρα μέσα σε έναν ζουρλομανδύα υπό την αυστηρή παρακολούθηση του Βερολίνου, των Βρυξελλών και της Νέας Υόρκης για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος φόβος μεταξύ των Ελλήνων και αυτό αφορά τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία. Οι επανειλημμένες τρομοκρατικές επιθέσεις που όπως είπε ο πρόεδρος Ερντογάν είχαν στόχο τη «δημιουργία χάους στην Τουρκία,» προκαλούν πραγματικά «ακραίο φόβο» στην Ελλάδα.
Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα, ευρίσκεται σε συνεχή οικονομικά προβλήματα, είναι επίσης ευάλωτη σε πρόσθετες αντιξοότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία ή σε πιθανή ξαφνική εισροή μεταναστών.
Ο υπουργός κ .Ιωάννης Μουζάλας , ήταν αρκετά ειλικρινής για το τι θα είχε συμβεί αν δεν είχε εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Σε μια συνέντευξη με τον ελληνικό Τύπο, ο ίδιος έκανε αποδεκτό ότι η συμφωνία αυτή βοήθησε την Ελλάδα γιατί ήταν μια βάση «για να τεθεί το χάος σε τάξη.» Αν δεν ήταν η συμφωνία αυτή η Ελλάδα θα είχε να ασχοληθεί με την εισροή τουλάχιστον 100.000 προσφύγων και μεταναστών .
Η χώρα έχει υποστεί σοβαρές επικρίσεις κατά την έναρξη της κρίσης των μεταναστών / προσφύγων πριν από από ένα έτος, για την αργή ανταπόκριση των αρχών σε θέματα έλλειψης οργάνωσης με σκοπό να φιλοξενήσει χιλιάδες μετανάστες / πρόσφυγες που προέρχονται κυρίως από την Τουρκία, εκ των οποίων οι περισσότεροι βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου .
Τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης ήταν τότε νέοι και άπειροι και χρειάστηκε πολλή προσπάθεια και να πειστούν οι Ευρωπαίοι εταίροι να πάρουν στα σοβαρά το θέμα.
Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο Έλληνας υπουργός υπογραμμίζει τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την πλευρά της Ελλάδας.
Και αυτή η σημασία είναι ακόμη πιο εμφανής όταν ερωτάται αν η ελληνική κυβέρνηση είχε ένα σχέδιο Β, σε περίπτωση που η συμφωνία κατέρρεε . Η απάντησή του ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής, «Σχέδιο Β και σχέδιο Γ είναι το σχέδιο Α:. να εφαρμοστεί η συμφωνία».
Ο γνωστό «σκοτεινός» πολιτικός, Κλέμενς φον Μέττερνιχ, είχε πει ότι «Όταν το Παρίσι φτερνίζεται, η Ευρώπη κρυολογεί». Στην θέση του Παρισιού βάλτε την Άγκυρα και στης Ευρώπης την Ελλάδα, καταλήγει η δημοσιογράφος .
Μπορεί όμως αυτή η κυβέρνηση να μην είχε σχέδιο Β ή Γ αλλά υπάρχουν πολιτικοί στην χώρα μας οι οποίοι έχουν και σχέδιο και όραμα ακόμα και σε πολύ δύσκολες περιστάσεις για την πατρίδα μας, απλά πρέπει να ψάξουμε πολύ για να τους ανακαλύψουμε μέσα σε αυτόν τον πολιτικό κυκεώνα.
Αυτό θα είναι το κύριο διακύβευμα τους επόμενους μήνες για τους Έλληνες ψηφοφόρους .