Μια κορβέτα του Πακιστανικού Πολεμικού Ναυτικού και συγκεκριμένα η PNS Babur, η οποία σημειωτέων είναι μια από τις κορβέτες του τουρκικού προγράμματος MILGEM που κατασκεύασε το τουρκικό ναυπηγείο για το πολεμικό ναυτικό του Ισλαμαμπάντ, πλέει αυτές τις ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι και τις 14 Ιουνίου τουλάχιστον καθώς συμμετέχει στην διμερή άσκηση Turgutreis-9.
Η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρει συγκεκριμένα: «Η 1η Άσκηση Turgutreis-9 θα διεξαχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ 10-14 Ιουνίου 2024. Ο σκοπός της άσκησης είναι να βελτιώσουμε τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν, δύο φιλικών και αδελφικών χωρών. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν στοιχεία από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας και τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του Πακιστάν».
Η άσκηση Turgutreis κατέχει μια μοναδική διάκριση ως η μοναδική κοινή ναυτική άσκηση μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας που διεξάγεται στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Η πρώτη φορά που η άσκηση πραγματοποιήθηκε ήταν τον Απρίλιο του 2018 στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα. Το πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού TCG BURGAZADA επισκέφθηκε το Καράτσι στις 29 Δεκεμβρίου 2022, συμμετέχοντας στη διμερή Άσκηση TURGUTREIS-VII με το Ναυτικό του Πακιστάν. Η διμερής άσκηση με στόχο την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας περιλάμβανε κοινές περιπολίες στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα και άμυνα έναντι ασύμμετρων επιθέσεων.
Έρχονται πρόστιμα-"φωτιά" για χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ- Για ΚΤΕΟ, ασφάλεια και τέλη κυκλοφορίας
Εκτός από αυτό, η Τουρκία συμμετέχει επίσης τακτικά στην άσκηση AMAN υπό την ηγεσία του Πακιστάν. Η 8η φορά της σειράς AMAN, AMAN 2023, έλαβε χώρα στο Καράτσι τον Φεβρουάριο του 2023. Συμμετείχαν ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι από 51 συμμετέχοντα ναυτικά, ξένοι διπλωμάτες και προσωπικό του ναυτικού του Πακιστάν.
Η σύσφιξη των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών που ούτως ή άλλως είναι πολύ στενές συμπεριελάμβανε αυτές τις ημέρες και την επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Πακιστάν, Στρατηγού Sahir Shamshad Mirza και της συνοδευτικής του αντιπροσωπείας στον Διοικητή των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, Ναύαρχο Ercüment Tatlıoğlu, στις 10 Ιουνίου 2024.
Στο ίδιο πλαίσιο, το Μετάλλιο Αξίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων απονεμήθηκε στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν, Στρατηγό Sahir Shamshad MIRZA, ο οποίος βρέθηκε στην Άγκυρα ως επίσημος προσκεκλημένος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Metin GÜRAK.
Η Τουρκία και το Πακιστάν μοιράζονται μια μακροχρόνια και ισχυρή αμυντική σχέση που έχει βαθύνει εδώ και δεκαετίες. Ιστορικά, το Πακιστάν και η Τουρκία αποτελούσαν μέρος του Συμφώνου της Βαγδάτης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του επακόλουθου άβαταρ του, του Οργανισμού Κεντρικής Συνθήκης (CENTO). Τόσο η Τουρκία όσο και το Πακιστάν έχουν αντιμετωπίσει εμπάργκο όπλων και περιορισμούς από δυτικούς προμηθευτές όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη για διάφορους λόγους. Αυτό οδήγησε τις δύο χώρες να σφυρηλατήσουν στενότερους στρατηγικούς δεσμούς και να αυξήσουν τις εγχώριες παραγωγικές ικανότητες για να μειώσουν την εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές. Από τις κοινές επιχειρήσεις στην αμυντική τεχνολογία και τη συμπαραγωγή εξοπλισμού έως την κοινή εκπαίδευση και ασκήσεις, η Τουρκία και το Πακιστάν στοχεύουν να αλληλοϋποστηριχθούν στην ανάπτυξη αυτάρκειας στην κατασκευή όπλων.