Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τουρκία: Μέσω Ελλάδας οι εξαγωγές των ψαριών της στην Ευρώπη

Σύμφωνα με στοιχεία της Turkstat η Ελλάδα αποτελεί γη της επαγγελίας για τουρκικά προϊόντα όπως τα ψάρια αφού η Άγκυρα χρησιμοποιεί τη χώρα μας για να εξάγει ψάρια όπως τσιπούρα και λαβράκι σε όλη την Ευρώπη. Αυτό έχει προβληματίσει έντονα τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ελλάδα είναι η 2η μεγαλύτερη αγορά για την Τουρκία εντός της ΕΕ.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, προκύπτει πως πέρυσι οι εισαγωγές τουρκικών ψαριών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 25%. Συγκεκριμένα εισήχθησαν 13.781 τόνοι νωπών ψαριών από Τουρκία (5.476 τόνοι τσιπούρας και 7.894 τόνοι λαβρακιού) οι οποίοι αφού εκτελωνίστηκαν, τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία και στη συνέχεια επαναπροωθήθηκαν (ως τούρκικο ψάρι) σε άλλες χώρες της Ε.Ε.. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Turkstat, η Ελλάδα έχει καταστεί η 2η μεγαλύτερη αγορά της Τουρκίας στην Ε.Ε

Σύμφωνα με τον Σ.Ε.Θ., το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για τα τουρκικά ψάρια, αποδεικνύει την αξιοποίηση του δικτύου διανομής που έχει αναπτυχθεί στην χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια. 

Σε ότι αφορά το αποτύπωμα της ελληνική παραγωγής, σύμφωνα με την 6η ετήσια έκθεση του Συνδέσμου μετά από μια μακριά περίοδο προσαρμογής και μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία αναδιάρθρωσης του κλάδου, η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού ανήλθε πέρυσι σε 120.500 τόνους αξίας 545,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 3% ως προς τον όγκο, αλλά οριακή μείωση 1% ως προς την αξία πωλήσεων λόγω της πίεσης που δέχτηκαν οι τιμές και για τα δύο είδη. 

Σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις για την παραγωγή, αυτή την επόμενη διετία εκτιμάται πως θα παρουσιάσει μικρές μεταβολές λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Όσον αφορά στις εξαγωγές, ο κλάδος διατήρησε τον υψηλό δείκτη εξωστρέφειας του. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν στους 88.651 τόνους αξίας 420 εκατ. ευρώ. Το 93% των εξαχθέντων προϊόντων διατέθηκε σε 25 αγορές της Ε.Ε. και το 7% σε 17 τρίτες χώρες.

Η βασική αγορά για τα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας παρέμεινε και πέρυσι η Ιταλία, ωστόσο οι εξαγωγές ελληνικής τσιπούρας προς την Ιταλία μειώθηκαν κατά 10,22% σε σχέση με το 2018, εν αντιθέσει με τις Τουρκικές εξαγωγές προς την Ιταλία που αυξήθηκαν κατά 25,7%. 

Tags
Back to top button