Ανοησίες και πλήρη νεο-οθωμανική παράνοια διακατέχει πολλούς στην Τουρκία, όπως τον γνωστό απίθανο Ναύαρχο ε.α. Τ.Γιατσί.
"Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στην ηπειρωτική προέκταση της Τουρκίας, δηλαδή στην υφαλοκρηπίδα μας". Λόγια Τζιχάτ Γιαϊτζί... Ετοιμάζει έδαφος και χάρτες ο ναυαρχούκος για να βγουν τα τουρκικά ερευνητικά και διασωστικά στη Σαντορίνη φαίνεται, μόλις γίνει ο απίθανος σεισμός”, αναφέρει η δημοσιογράφος Μαρία Ζαχαράκη, που κάτι ξέρει παραπάνω για τις προθέσεις των Τούρκων.
Η απάντηση στον ανεκδιήγητο Τούρκο Ναύαρχο και λοιπά μέλη της τουρκικής κυβέρνησης είναι ότι δεν γίνεται σεισμός , αλλά τρίζουν τα κόκαλα των προγόνων μας που προστάτευαν το Αιγαίο χιλιάδες χρόνια.
Ο «τελικός» τουρκικός χάρτης ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο
, θα ξεκινήσει έχοντας ως αφετηρία ότι τα νησιά μας στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο δεν έχουν ΑΟΖ, με αποτέλεσμα η τουρκική ΑΟΖ να φθάνει μέχρι το ύψος του 25ου μεσημβρινού, στην πλάτη των νησιών μας έναντι των μικρασιαστικών παραλίων.
Με βάση τις τουρκικές θέσεις περί υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, όπως αυτές σε βάθος χρόνου από το 1974 και μετά έχουν διατυπωθεί –εκφραστεί κατά καιρούς, είτε λεκτικά, είτε με χάρτες, είτε με ΝΟΤΑΜ , είτε με στρατιωτικές κρίσεις και παραβιάσεις της στο Αιγαίο και φυσικά σε συγκερασμό με τα υπάρχοντα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αρχιπέλαγος, εκτιμούμε ότι ο τελικός χάρτης αξιώσεων της Τουρκικής ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, θα περιλαμβάνει κατά το ελάχιστο, θαλάσσιες «προβοσκίδες» τουρκικής υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, οι οποίες εκκινώντας από τις τουρκικές ακτές θα καταλήγουν σε βάθος εντός στο Αρχιπέλαγος, ως ακολούθως:
Α. Περιοχή Βορείως Σαμοθράκης-νοτίως Αλεξανδρουπόλεως- έως έμπροσθεν Θάσου
Β. Περιοχή μεταξύ Λήμνου-Σαμοθράκης-Θάσου( εδράζεται το τεράστιο πετρελαϊκό κοίτασμα «Μπάμπουρας»).
Γ. Περιοχή μεταξύ Λήμνου-Λέσβου, νοτίως Αγίου Ευστρατίου, μέχρι έμπροσθεν Σκύρου.
Δ. Περιοχή μεταξύ Λέσβου- Χίου, βορείως Ψαρών , μέχρι ΝΑ Σκύρου.
Ε. Περιοχή μεταξύ Χίου-Σάμου, βορείως Ικαρίας μέχρι Νοτίως Σκύρου .
ΣΤ. Περιοχή μεταξύ Χίου-Σάμου εκτεινόμενη νοτίως Ικαρίας , στην πλάτη των Δωδεκανήσων, στη συνέχεια εκσπόμενη μεταξύ Αστυπάλαιας και Κω και εκείθεν μεταξύ Ρόδου-Καρπάθου και νοτιότερα, όπου θα συναντήσει την τουρκική ΑΟΖ ανατολικότερα Ρόδου και μεταξύ αυτής και Καστελόριζου.
Σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν «προβλέψεις» για θαλάσσιες-εναέριες λωρίδες επικοινωνίας της ηπειρωτικής Ελλάδας με Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο αλλά και μεταξύ των νησιών ώστε να μην διακόπτεται η Ελληνική θαλάσσια και εναέρια «συνέχεια» των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων.
Παράλληλα θα συρρικνώνεται το εύρος του Εθνικού Εναέριου Χώρου καθώς και αυτού του FIR Αθηνών.
Κάποια από τα παραπάνω, θα αποτελούν πιθανότατα προϊόντα επεξεργασίας από τους Τούρκους χαρτών περί υπαρχόντων πετρελαϊκών κοιτασμάτων-κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Αιγαίο, έτσι ώστε μετά την οριοθέτηση ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας μαζί μας , τα υπόψιν κοιτάσματα να ανήκουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό εντός της τουρκικής ΑΟΖ –υφαλοκρηπίδες των δύο χωρών, ανοίγοντας τον δρόμο για συνεκμετάλλευσή τους .